Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den záchranářů v Poděbradech potřetí

V jeden den a v jednom městě bude k vidění to nejlepší z integrovaného záchranného systému z celé republiky. Špičková vybavení a technika, se kterou záchranáři každodenně bojují o životy a zdraví obyvatelstva.  

 

Fotografie z tiskové konference ke Dni záchranářů ČR

Zleva:
  • Velitel územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR Nymburk plk. Mgr. Miroslav Havránek
  • Ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení MV- generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR plk. Ing. Ivan Koleňák
  • Starosta Poděbrad Ing. Jozef Ďurčanský
  • Náměstek pro léčebně preventivní péči ředitele Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje MUDr. Jiří Knor
  • Ředitel Odboru příprav hospodářských opatření SSHR ing. Antonín Kahánek

Možnost na vlastní kůži jako pravý záchranář si sjet po lanovém traverzu přes řeku Labe, ukázky leteckého hašení požáru, předvedení záchrany osoby z vodní hladiny pomocí vrtulníku, vyproštění osob z havarovaného auta nebo ukázky slanění z výškové techniky hasičů, ukázky prostředků ochrany obyvatelstva a nouzového přežití, to dne 23. května nabídnou lidem Poděbrady. 


V sobotu dne 23. května 2009 se v Poděbradech uskuteční Den záchranářů. Po celý den na různých místech tohoto lázeňského města budou profesionální i dobrovolní hasiči, policie, záchranáři a další složky integrovaného záchranného systému ukazovat odborné i laické veřejnosti svou techniku, vybavení a předvádět svou činnost i vzájemnou spolupráci při ochraně životů, zdraví a majetku obyvatelstva. K vidění budou např. prostředky pro nouzové přežití obyvatelstva, evakuační středisko, ukázka záchrany osob z vody, zásah speciální policejní jednotky, hašení požáru s pomocí vrtulníku, vyprošťování osob z havarovaných vozidel, vyhledávání osob zavalených v sutinách týmem specialistů, vyproštění auta z řeky, záchranné práce ve výšce a na vodě, ukázky protipovodňových prostředků včetně velkokapacitních čerpadel, předvedení prostředků pro dekontaminaci osob a techniky. Zájemci si budou moci vyzkoušet provádění první pomoci a resuscitaci, na vlastní kůži se slanit na lanovém traverzu přes řeku a připraven je také další atraktivní program včetně zábavného koutku pro děti a mládež.


Den záchranářů Poděbrady 2009 bude slavnostně zahájen na Jiřího náměstí již v 9:00, kdy záchranáře a návštěvníky v tomto lázeňském městě přivítají starosta Poděbrad Jozef Ďurčanský, ministr vnitra Martin Pecina a středočeský hejtman David Rath. Následovat bude průjezd záchranářské techniky s vrtulníkem symbolicky v čele. To vše za hudebního doprovodu hasičské dechové hudby.


Od 10:00 jsou pak pro návštěvníky připraveny atraktivní ukázky záchranářských dovedností, techniky a vybavení, které budou po celý den až do 17:00 k vidění na více než  30 stanovištích rozmístěných v centru Poděbrad a okolí řeky Labe.


V 10:00 bude v Kongresovém centru také zahájena odborná konference „Den po zásahu“. 


Den záchranářů Poděbrady 2009 je jednou z největších akcí svého druhu v ČR, zapojí se do ní více než 900 záchranářů ze 7 krajů se zhruba 200  kusy nejrůznější techniky, od té nejmenší až po požární tank. Obdobná akce v Poděbradech velmi úspěšně proběhla již v letech 2002 a 2006.


Den záchranářů Poděbrady 2009 pořádá Hasičský záchranný sbor ČR spolu s městem Poděbrady. Záštitu nad touto ojedinělou akcí převzali generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán a hejtman Středočeského kraje MUDr. David Rath.


Tato akce pro veřejnost má celostátní význam, svým rozsahem v ČR prakticky nemá obdobu. Hasičský záchranný sbor ČR a další složky integrovaného záchranného systému v Poděbradech předvedou svou techniku, vybavení a dovednosti při ochraně životů a majetku obyvatelstva před následky mimořádných událostí, ať již se jedná o povodně, dopravní nehody, úniky nebezpečných látek nebo požáry, a to včetně opatření nouzového přežití obyvatelstva. Největší zastoupení na Dni záchranářů má logicky HZS Středočeského kraje, ale v Poděbradech bude k vidění také technika a vybavení HZS ČR z dalších 6 krajů.Nově chceme odborné a laické veřejnosti představit speciální vybavení a těžkou vyprošťovací techniku Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně, který sbor nově posílil začátkem letošního roku. Věřím, že se akce lidem bude líbit, protože mají jedinečnou možnost shlédnout v jeden den a na jednom místě prakticky to nejlepší z integrovaného záchranného systému nejen Středočeského kraje, ale i z dalších regionů republiky,“ říká koordinátor celé akce plk. Ing. Ivan Koleňák, ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení MV- generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.


"Město Poděbrady se podílí na této akci jako spoluorganizátor již potřetí, dá se tedy mluvit o vzniku určité tradice. Den záchranářů je svým rozsahem největší událost, která se v Poděbradech koná opakovaně. Město má pro konání takovéto akce ideální předpoklady. Nachází se nedaleko Prahy, má velkou parkovou plochu přímo v centru a vodní plochu v podobě řeky Labe, která protéká městem v těsné blízkosti hlavního náměstí. Doufám, že ke zdaru akce přispěje i pěkné počasí a že návštěvnost letošního Dne záchranářů předčí naše očekávání," říká starosta Poděbrad Ing. Jozef Ďurčanský.


„Den záchranářů je jedna z mála akcí, kde Policie ČR může prezentovat svoji činnost
a techniku spolu s dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Policie ČR se bude prezentovat jak statickými tak i dynamickými ukázkami, a to ve vzduchu, souši i na vodě. Návštěvníci tak uvidí předvedení různých policejních složek při běžném výkonu služby,“
vysvětluje plk. Mgr. Miroslav Havránek, velitel územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Nymburk.


Prezentace Integrovaného záchranného systému, tak jak je podávána v rámci dnů záchranářů, je vždy vhodnou příležitostí přiblížení činnosti záchranářů veřejnosti, a to zábavnou a reprezentativní formou. Středočeští záchranáři se této akce vždy rádi účastní. Pro návštěvníky budeme mít připravenou výuku první pomoci a resuscitace a bude probíhat prohlídka sanitních vozů, záchranářské techniky a vybavení pro mimořádné události,“ říká MUDr. Jiří Knor - náměstek pro léčebně preventivní péči ředitele Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje.


Správa státních hmotných rezerv jako ústřední správní úřad pro oblasti hospodářských opatření pro krizové stavy, státních hmotných rezerv a ropné bezpečnosti a zároveň jako úřad podporující materiálními prostředky Integrovaný záchranný systém při mimořádných událostech většího rozsahu a krizových situací představí co nejširší veřejnosti část státních hmotných rezerv – pohotovostních zásob, které bezprostředně souvisí s ochranou a zabezpečením života občanů,“ doplňuje ředitel Odboru příprav hospodářských opatření SSHR ing. Antonín Kahánek.


Jako velitel integrovaného záchranného systému vítám, že nám zde složky IZS i Správy státních hmotných rezerv prezentují svoji připravenost na plnění svého poslání, což je ochrana života, zdraví a majetku občanů. Středočeský kraj tyto složky finančně podporuje. Věřím, že ukázky této techniky budou zajímavou atrakcí pro veřejnost, stejně tak jako praktické ukázky jednotlivých zákroků a zásahů, které kraj se složkami také pravidelně cvičí,“ říká hejtman Středočeského kraje MUDr. David Rath. V rámci akce se v poděbradském Kongresovém centru uskuteční také odborná konference „Den po zásahu“, na které budou přední čeští a zahraniční experti diskutovat o možnostech jednotek sboru dobrovolných hasičů obcíjakož i jiných dobrovolných organizací a sdružení pomáhat při a hlavně po mimořádných událostech postiženému obyvatelstvu a tím podporovat zasahující složky integrovaného záchranného systému při dlouhodobém řešení mimořádné události. 

Základní harmonogram akce – Den záchranářů Poděbrady 2009
08:30 - 10:00, koncert dechové hudby SDH Lysá nad Labem na Jiřího náměstí
09:00 – 09:20, slavnostní zahájení na Jiřího náměstí
                       průjezd kolony záchranářské techniky městem s vrtulníkem symbolicky v čele
09:30 - 10:00, tiskový brífink v Kongresovém centru na kolonádě
10:00, zahájení konference „Den po zásahu“ v Kongresovém centru (konference trvá do 13:00)
10:00 - 17:00, ukázky dovedností, techniky a vybavení záchranářů na více než 30 stanovištích v centru Poděbrad a v okolí řeky Labe        

13:00 – 15:30, koncert dechové hudby SDH Lysá nad Labem ( kolonáda )  
11:00 - 13:00, 15:30 – 17:00,  koncert hasičské dechové hudby (kolonáda)

Jednotlivé ukázky budou doprovázeny komentářem zkušených spíkrů.


Na Jiřího náměstí bude po celou dobu akce fungovat informační centrum pro veřejnost.
Tam i u jednotlivých ukázek zájemci obdrží nejrůznější informační materiály, preventivní letáky, ale i záložky, balónky nebo bonbóny.


Novinářům bude k dispozici press centrum v Kongresovém centru na kolonádě. 


V Poděbradech se veřejnosti představí:

  •  Hasičský záchranný sbor ČR (HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Královehradeckého kraje, HZS Libereckého kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranný útvar HZS ČR, Základna logistiky Olomouc, Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč)
  • Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje
  • Policie ČR
  • Správa státních hmotných rezerv
  • jednotky SDH obcí 
  • Okresní sdružení hasičů ČMS Nymburk a Praha-východ
  • HZSP - Správa železniční dopravní cesty, HZSP Škoda Auto,a.s.
  • Horská služba, Vodní záchranná služba Českého červeného kříže,, Kynologická záchranná brigáda, Skalní záchranná služba v CHKO Broumovsko o.s., Dekonta, a.s., Tesla, a.s., Škoda Auto a.s.

Celkem se Dne záchranářů 2009 zúčastní více než 900 záchranářů ze 7 krajů se zhruba 200 kusy nejrůznější techniky.


Na Dni záchranářů Poděbrady 2009 bude k vidění mj. následující:

  • Záchrana osob z vody s pomocí policejního vrtulníku v součinnosti s HZS a ZZS
  • Vyprošťování osob z havarovaných vozidel
  • Nasazení vrtulníku při hašení požáru
  • Záchranné práce ve výšce – ukázky výškové techniky i výcviku
  • Slaňování na lanovém traverzu přes řeku (i občané)
  • Vyproštění osobního automobilu z řeky
  • Protipovodňové prostředky (bariéry, hráze, vysoušeče, velkokapacitní
        čerpadla)
  • Prostředky pro nouzové přežití obyvatelstva, evakuační středisko
  • Stanoviště dekontaminace osob a techniky
  • Zásahové požární automobily, záchranná plavidla
  • Speciální vyprošťovací a ženijní technika Záchranného útvaru HZS
  • ČR v Hlučíně (požární tank, vyprošťovací tank)
  • Historická hasičská technika
  • Vybavení a činnost Letecké služby Policie ČR
  • Činnost a vybavení poříčních oddělení Policie ČR 
  • Pyrotechnická služba – statická ukázka pyrotechnického robota
  • Technika, výstroj a zásah pořádkové jednotky Policie ČR 
  • Dynamická ukázka zásahové jednotky Policie ČR – zadržení zvlášť nebezpečného pachatele
  • Preventivní a náborový stánek – možnost vyzkoušet si střelbu s policejní pistole
  • Výuka první pomoci a resuscitace
  • Měření krevního tlaku
  • Prohlídka interiéru sanitních vozů a záchranářského vybavení
  • Biovak pro pacienta
  • Mobilní úpravny vody
  • Osvětlovací souprava

Více informací o Dni záchranářů Poděbrady 2009 naleznete na www.hzscr.cz/denzachranaru2009


Další informace poskytnou: 


kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz


por. Ladislav Křivan

tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje
pevná linka: 950 870 123
mobil: 606 549 367
e-mail: ladislav.krivan@sck.izscr.cz


por. Bc. Pavel Truxa
tiskový mluvčí,
por.Jakub Vinčálek
tiskový mluvčí,
Krajské ředitelství policie Středočeského kraje
Tel.: 974 861 440,475
Mobil.: 602 354 374
E-mail: stctisk@mvcr.cz


Tereza Janečková, DiS.
Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje
tisková mluvčí
605/709734
tereza.janeckova@zachranka.cz
www.zachranka.cz


Irena Široká
Koordinátor vztahů s veřejností
Správa státních hmotných rezerv
tel.: +420 602 279 439, 222 806 247
 

vytisknout  e-mailem