HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den s IZS na MŠ a ZŠ v Českém Meziříčí

Dne 25.5.2016 pořádal územní odbor Rychnov nad Kněžnou, pod záštitou starosty obce České Meziříčí, na místní Základní škole „Den s IZS“.  

Účelem této akce bylo přiblížit žákům MŠ a ZŠ České Meziříčí činnost zúčastněných složek v rámci výuky „Ochrana člověka za mimořádných událostí“.

Žáci se seznámili s technikou a vybavením jednotlivých složek IZS formou názorných ukázek a řešením praktických úkolů. Přítomné děti si ověřily a prohloubily své znalosti také v oblasti - ochrana obyvatelstva. Součástí této akce byla cvičná evakuace žáků. Ti museli za pomoci svých učitelů opustit školu za ztížených podmínek, které představoval zakouřený vestibul školy. Celá evakuace proběhla na jedničku, až na jednu zatoulanou osobu, která našla cestu na střechu školy. Odtud musela být za pomoci automobilového žebříku evakuována na bezpečné místo.

Žáci si při názorných ukázkách mohli vyzkoušet měření rychlosti radarem Městské Policie Dobruška, dále byli seznámeni s činností pořádkových sil Policie České republiky a činností dopravní Policie ČR. Zdravotnická záchranná služba děti seznámila s vybavením rychlého zásahového vozidla. Děti si poté vyzkoušely, jaké je ležet ve vakuovém lehátku. Dále zde měli ukázku členové Kynologické organizace Častolovice, která přítomné velice zaujala. Dokonce si pár dobrovolníku mohlo vyzkoušet na vlastní kůži zadržení vycvičeným psem. Své místo mezi složkami IZS má i Horská služba. Ta přivezla svou čtyřkolku a její člen zajímavým výkladem seznámil žáky s prací této složky integrovaného záchranné systému. Dobrovolní hasiči z Českého Meziříčí a Nového Města nad Metují provedli názornou ukázku záchrana osoby ze střechy budovy a žákům poskytli odborný výklad ke své činnosti a seznámili je se svým vybavením. Stanoviště hasičů z územního odboru Rychnov nad Kněžnou bylo zaměřeno na ochranu obyvatelstva. Žáci si vyzkoušeli prostředky individuální ochrany a improvizovanou ochranu, kterou je možné využít např. při chemické havárii a to jen z běžně používaných věcí v domácnosti. Důležitá informace pro děti se týkala varovného signálu „VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA“, kdy se dozvěděli, jak se mají zachovat, když uslyší tento varovný signál.

Den s IZS hodnotím z naší strany jako velice zdařilou akci a z reakcí dětí bylo poznat, že je ukázky zaujaly a bavily. Během jednoho dne se nám podařilo seznámit přes 300 dětí s prací a technikou jednotlivých zúčastněných složek integrovaného záchranného systému.  Tímto bych rád poděkoval všem zúčastněným za ukázky a navození dobré atmosféry, která nás provázela celým Dnem s IZS na ZŠ České Meziříčí.

Text: kpt. Bc. Petr Kunc
pracoviště prevence a ochrany obyvatel ÚO Rychnov nad Kněžnou

Odkazy do noveho okna

MŠ a ZŠ České Meziříčí

MŠ a ZŠ České Meziříčí 

Detailní náhled

MŠ a ZŠ České Meziříčí

MŠ a ZŠ České Meziříčí 

Detailní náhled

MŠ a ZŠ České Meziříčí

MŠ a ZŠ České Meziříčí 

Detailní náhled

MŠ a ZŠ České Meziříčí

MŠ a ZŠ České Meziříčí 

Detailní náhled

MŠ a ZŠ České Meziříčí

MŠ a ZŠ České Meziříčí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem