HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den požární bezpečnosti letos s heslem: 3 metry pro život

Tématem letošní preventivní akce je průjezdnost komunikací pro záchranářskou techniku 

Česká asociace hasičských důstojníků vyhlašuje za účelem propagace požární ochrany a preventivního působení na veřejnost Den požární bezpečnosti. Již tradičně se hasiči snaží pověru o nešťastném pátku třináctého „vyvrátit“ pořádáním různých preventivně výchovných akcí, kdy chtějí ukázat připravenost na mimořádné události. V roce 2019 je Den požární bezpečnosti vyhlášen na pátek 13. září.

Cílem akce je zejména předání informací o činnosti hasičů, podtržení významu jejich činnosti formou propagace a předání informací využitelných při předcházení požárů a jiných mimořádných událostí, omezení jejich následků a zvýšení povědomí obyvatel, jak se chovat při vzniku těchto situací. Hlavním tématem Dne požární bezpečnosti je „Průjezdnost komunikací“. Pro toto téma je tak letošním hlavním mottem: 3 metry pro život. Zachování třímetrové šíře komunikace pro průjezd záchranářské techniky je klíčové pro včasný dojezd na místo události, kdy často o životě rozhodují vteřiny. Bohužel se záchranáři často setkávají se špatně či nevhodně parkujícími vozidly, které znemožňují bezproblémový dojezd na místo zásahu. Hasiči si samozřejmě uvědomují složitost parkování především v lokalitách sídlišť, kde je velmi vysoká koncentrace obyvatel a tím i množství osobních vozidel, či v místech historických center měst, kde zase ulice a uličky nejsou koncipovány na dostatečnou šíři pro parkování a zároveň průjezd velkých aut. Nicméně pro provedení zásahu je potřeba se k němu především dostat. A i jediné špatně parkující vozidlo může tento příjezd výrazně zkomplikovat či dokonce zcela znemožnit. Přitom stačí opravdu zachovat 3 metry pro průjezd, tedy 3 metry pro život.

V pátek 13. září tak hasiči v rámci preventivní akce ze všech svých stanic pojedou v dopoledních a odpoledních hodinách se zásahovou technikou zjistit, zda jsou všude zachovány 3 metry pro život. Cílem akce není pokutovat, ale pouze upozornit na případných problémových místech, že tyto 3 metry mohou v případě ohrožení velmi chybět.

leták pátek 13.jpg

vytisknout  e-mailem