HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den požární bezpečnosti: Kdo vás vzbudí, až začne hořet? Pořiďte si hlásič požáru

To je hlavní poselství letošního Dne požární bezpečnosti, který připadá na pátek 13. listopadu. Je již tradičně vyhlašován Českou asociací hasičských důstojníků a cílem je propagovat základní pravidla požární bezpečnosti a zároveň zlomit pověru o nešťastném dni. 

Tradičně se lidem otevírají hasičské stanice a pořádá se řada akcí pro děti. Letos se musíme bez doprovodného programu obejít, ale nezapomněli jsme na vás. Naopak. Připravili jsme mnoho užitečných informací, kterými vás přesvědčíme, že hlásič požáru u vás doma nesmí chybět. Malá krabička, která mnohdy znamená rozdíl mezi životem a smrtí.

Doporučujeme hlásič požáru i hasicí přístroj

Každoročně je den požární bezpečnosti zaměřen na nějaké konkrétní téma. Letos se snažíme poukázat na důležitost požárně bezpečnostních zařízení, která mají za úkol chránit životy a zdraví osob a také majetek při požáru. Lidem proto doporučujeme vybavit své domovy autonomními hlásiči požáru a přenosnými hasicími přístroji. Naše statistiky jsou neúprosné a ukazují, že požáry doma mají vůbec nejtragičtější následky. Loni při více než 5 000 požárech v domácnostech zemřelo 66 lidí a 778 se jich zranilo. V Olomouckém kraji jsme v roce 2019 řešili 200 požárů v objektech určených pro bydlení. Zemřeli při nich 4 lidé.  Letos jsme vyjížděli v kraji téměř k 120 těmto událostem, při požárech zemřel jeden člověk.

Právě včasné zjištění požáru je rozhodující pro záchranu lidských životů. Hlásiče požáru tak výrazně zvyšují šance na přežití. Nebezpečí hrozí zejména v noci, kdy lidé spí, a není nikdo, kdo by včas zpozoroval, že hoří, a upozornil všechny ohrožené osoby. V poslední době většina obětí neuhoří, ale zemřou kvůli tomu, že se nadýchají toxických zplodin. Kouř je rychlejší a tišší než oheň a i malý požár dokáže po pár minutách zaplnit byt vysoce toxickými zplodinami, které již při několika vdechnutích mohou způsobit smrt.

hasici_radi_listopad_patek13_bezpecnostnidesatero.png

Akustický signál upozorní na požár

Autonomní hlásiče požáru mohou zachránit četné životy. Čidla tohoto zařízení dokáží požár včas detekovat a silným akustickým signálem na něj upozorní uživatele domácnosti. Ti tak mohou  včas nebezpečí zlikvidovat již v zárodku či ohrožený prostor včas opustit a přivolat hasiče.

Autonomní hlásiče požáru jsou napájeny běžnou baterií. Jejich namontování dle přiloženého návodu nezabere víc než pár minut. Navíc, jejich cena není nikterak horentní, pohybuje se v řádech stovek korun. Vždy každopádně kupujte hlásič v kamenném obchodě, s českým návodem a certifikací.

Hasicí přístroj pořídíte do tisíce korun

V rodinných domech nebo bytech postavených či rekonstruovaných po 1. červenci 2008 platí povinnost vybavit prostory autonomním hlásičem požáru. Kromě něj byste měli mít v rodinném domě povinně i přenosný hasicí přístroj. Na byty se povinnost nevztahuje, pouze na společné prostory bytových domů. Optimální je univerzální přenosný hasicí přístroj, který lze použít i na zařízení pod napětím do 1000V. Nejmenší požadovaná hasicí schopnost pro rodinné domy je 34A, tedy obvykle šestikilová náplň prášku, která v základní verzi vyjde zhruba na 700 až 1000 korun. Při použití se vždy držte návodu, který by měl být na štítku každého přístroje.

Přenosný hasicí přístroj musí projít každoroční prohlídkou provozuschopnosti na místě a jednou za pět let náročnější periodickou zkoušku, na kterou je nutné přístroj odvézt. Klasické hasicí přístroje mají životnost 20 let a pak je třeba je vyměnit.

5 minut pro život

A jak se vlastně chovat, když začne u vás doma hořet? Pro přežití je nejdůležitějších prvních pět minut. Ty rozhodují o budoucnosti vás i vašich blízkých a o následných škodách. Proto neváhejte, pořiďte si hlásič požáru i přenosný hasicí přístroj do vaší domácnosti a udržujte obě zařízení v provozu.  

Co tedy v prvních pěti minutách udělat?

1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.

2. Pokud to situace dovolí, haste – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!

3. Dávejte si pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou (stačí kapesník).

4. Pokud je požár většího rozsahu, zachraňte své životy a okamžitě oznamte událost na tísňovou linku hasičů 150 nebo 112 a řiďte se pokyny operátora tísňové linky.    

Další požárně bezpečností zařízení

Hlásiče požáru a hasicí přístroje nejsou jedinými požárně bezpečnostními zařízeními. Je jich celá řada. Jsou to zařízení pro včasnou signalizaci požáru, pro bezpečnou evakuaci osob či bránící šíření požáru. Pro únik osob slouží například evakuační výtah, nouzové osvětlení, nouzový zvukový systém, evakuační rozhlas nebo funkční vybavení dveří (například paniková madla). Šíření požáru pak brání požární dveře, požární klapky nebo systémy zvyšující požární odolnost stavebních konstrukcí. A v neposlední řadě sem spadají i zařízení pro samotné hašení, například stabilní hasicí zařízení, hydranty apod.

V běžném životě můžete tato zařízení nejčastěji vidět v nákupních centrech, ve sportovních halách, kinech, divadlech. Kvůli velké koncentraci lidí tady všude musí být ze zákona instalována a hasiči takové prostory pravidelně kontrolují.

Malá domácí kontrola.jpg

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz
Odkazy do noveho okna

Malá domácí kontrola

Malá domácí kontrola 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem