HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den požární bezpečnosti 2019

Pátek třináctého je všeobecně považován za nešťastný den. Pověře o smolném dni, byť třeba jen ve skrytu duše, věří snad většina z nás. Hasiči v celé České republice se ale každoročně snaží tuto pověru vyvrátit. Česká asociace hasičských důstojníků vyhlašuje vždy právě na tento den „Den požární bezpečnosti“. 

Každoročně vyhlášené datum není náhodné. Každoročně se jedná o pátek, na nějž připadá 13. den v měsíci. A proč Den požární bezpečnosti? Cílem je překonat vlastní pověrčivost a zamyslet se nad tím, jak se pověrečné smůly jednou pro vždy zbavit. Hasiči se pořádáním různých preventivních akci snaží „zlomit“ pověru o nešťastném pátku třináctého. Chtějí tak ukázat, že jsou připraveni na všechny mimořádné události, chtějí propagovat požární ochranu a preventivně působit na veřejnost.

Tématem letošního Dne požární bezpečnosti jsou „příjezdové komunikace a nástupní plochy pro hasiče“. Především ve městech je příjezd a zahájení zásahu pro hasiče tzv. Achillovou patou, a to hlavně na sídlištích nebo ve čtvrtích s rodinnými a bytovými domy. Problémem je také narůstající množství aut zaparkovaných v rozích křižovatek nebo zatáčkách, kde je problém se s více než osmimetrovou hasičskou cisternou vytočit.

Hasiči přijíždějící na místo události si se složitou situací dokáží poradit jen díky svým skvělým řidičským schopnostem, místní znalosti a uměním improvizace v dané situaci. Nicméně zdržením při příjezdu, ať už vlivem neukázněných řidičů, kteří jsou pohodlní a neochotní zaparkovat dále od svého bydliště, nebo městským mobiliářem, významně stoupá riziko ohrožení lidských životů. To, že hasiči řeší příjezd k mimořádné události přejezdy přes trávu, průjezdy mezi kontejnery na odpad, mezi pouličními lampami, lavičkami, plůtky či vzrostlou zelení se významně prodlužuje čas, kdy se dostanou ke skutečné záchraně životů, zdraví a majetku.

Zkuste se sami zamyslet na tím, jak parkujete například na velkých českobudějovických sídlištích Máj a Vltava? Kde si ulehčujete cestu k domovu na sídlištích v okresních jihočeských městech? Kde a jak parkujete, když si potřebujete „jen něco rychle vyřídit“?

Kolegové ze Středočeského kraje a z hl. města Prahy spolupracují na projektu „Když jde o život, přeparkovat nestihnete“ aneb „3 metry k životu“. Preventivní klipy, jejichž autorem je HZS Středočeského kraje, naleznete na https://www.youtube.com/watch?v=K_onKjKxoWo. Další videa, informace o projektu a problematické jako takové pak budou spuštěny na facebookových stránkách HZS Středočeského kraje o půlnoci z 12. na 13. září.

I krátkodobě nevhodně zaparkované vozidlo může být příčinou toho, že hasiči nebudou včas tam, kde jsou potřeba. Pamatujte – když jde o život, přeparkovat nestihnete!

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje v rámci Dne požární bezpečnosti otevře své brány pro širokou veřejnost v pátek 13. září na stanici v Českém Krumlově, kde všem zájemcům představí od 8 do 14 hodin svoji výjezdovou techniku a ochranné prostředky.

Hasiči v Písku přiblíží práci hasičů dětem v mateřské školce a také jim přečtou oblíbené Hasičské pohádky. Strakoničtí hasiči se zaměří na vzdělávání žáků základní školy, a to konkrétně v na ZŠ v Bavorově, kde proběhne místní kolo soutěže „Dokaž, že umíš“.

Odkazy do noveho okna

Preventivní leták - HZS SčK

Preventivní leták - HZS SčK 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem