Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den plný zábavy, zajímavých ukázek a netradičních zážitků na Hasičských slavnostech v Litoměřicích

6. 6. 2014 (Nicole Zaoralová) - Pavilon Hasičského záchranného sboru ČR na Litoměřickém výstavišti Zahrada Čech přivítal dnes návštěvníky především ze škol z blízkého i dalekého okolí.  

Na všechny, kteří zavítali do expozice HZS ČR, čekala kromě historické a moderní techniky sboru také celá řada dovednostních a vědomostních úkolů.

Děti si zahrály „hasičské kuželky“, kde musely prokázat zručnost s hasičskou hadicí, dále pomocí ruční džberové stříkačky musely srazit proudem vody rafinovaně rozestavěné kuželky.

Na malé návštěvníky čekala také vědomostní soutěž o ceny. Na deset kvízových otázek dohledávaly děti odpovědi přímo v pavilonu HZS ČR a dále se pro ně musely vydat na litoměřickou hasičskou stanici, kde se seznámili nejen s technikou, ale také se zásadami požární bezpečnosti.

Na hasičské stanici, která je hned naproti výstavišti, čekala na návštěvníky komentovaná prohlídka všech prostor stanice, tedy i těch, které není normálně možné navštívit. Dále byl k prohlédnutí vrtulník, technika, se kterou litoměřičtí hasiči dnes a denně vyjíždějí k zásahům, čerpadlo na dálkovou dopravu vody Somati nebo dekontaminační sprcha.

Během celého dne probíhaly také ukázky hasičské techniky. Z té moderní se v akci předvedl požární tank, dálkově ovládaný traktorbagr Huddig, automobilový žebřík využili ke své ukázce hasiči lezci a diváci byli také svědkem komentované ukázky vyproštění osob z havarovaného automobilu.

Nepředváděla se jen moderní technika, ale v rámci ukázek si své pečlivě secvičené vystoupení s ruční zápřahovou stříkačkou připravili členové sdružení Naše hasičská minulost. Jedná se o cvičení, které je přesně secvičeno podle metodiky vydané Zemskou ústřední hasičskou jednotou v roce 1899.

Dnešním dnem ale celá akce nekončí. Sobota je nabitá akcemi od časného rána až do pozdního večera. Dopoledne čeká návštěvníky slavnostní program na litoměřickém náměstí spojený s ojedinělým nástupem a průvodem hasičů s technikou. Večer jsou na Lodním náměstí připraveny ukázky zásahů na vodě a ministr vnitra ocení nejlepší webové stránky sboru dobrovolných hasičů.

Více o celé akci, kterou pořádá Sdružení pro obnovu a zachování historických hasičských tradic, se dozvíte na webových stránkách www.hasicsketradice.cz


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem