HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den linky 112: Operátoři zachraňují životy v tuzemsku i v zahraničí

Slyšíte pouze jejich hlas. Mnohdy je to jediná naděje. Vaše šance, jak vyváznout z nebezpečné či krizové situace. Díky němu vám mohou zachránit život. Operační technici a důstojníci našeho krajského operačního a informačního střediska zajišťují provoz tísňové linky 112 a 150. Řeší potíže nejen obyvatel Olomouckého kraje, ale i vypjaté životní situace našich občanů v zahraničí. 

Loni odbavili 125 tisíc volání, což představuje téměř 350 hovorů denně, při nichž poskytují pomoc lidem, vysílají k zásahům jednotky profesionálních, dobrovolných hasičů i speciální techniku, řeší leckdy kuriózní požadavky a reagují na planá volání a prozvánění. Dnes můžete spolu s námi nahlédnout za dveře operačního střediska a zjistit, co zodpovědná a psychicky velmi náročná práce obnáší. Dnes je totiž 11. 2., tedy Evropský den linky 112.

„Dobrý den, dovolali jste se na linku 112. Jak vám mohu pomoci?“

IMG_20161008_080606.jpgKrajské operační a informační středisko HZS Olomouckého kraje

Tato nebo velmi podobná věta zazněla na pracovišti Krajského operačního a informačního střediska (KOPIS) HZS Olomouckého kraje loni minimálně 125 tisíckrát. Rok 2020 byl výzvou nejen pro výjezdové hasiče, ale také pro naše operační techniky a důstojníky. Při první vlně pandemie se totiž počet hovorů, které museli během své pracovní doby zpracovat, zvýšil až několikanásobně. Příslušníci museli projevit notnou dávku empatie, pohotovosti a trpělivosti, aby vystrašené a nervózní volající uklidnili a předali jim relevantní informace. „V souvislosti s koronavirem jsme na jaře odpovídali na mnoho otázek, přijímali jsme stovky hovorů a řešili jsme spoustu událostí. Jak bez formálních zásahů jednotek požární ochrany, tak těch skutečných, kde byla pomoc hasičů opravdu potřeba,“ popisuje náročné zapojení střediska jeho vedoucí Miroslav Blažek.

Povodňová vlna

Velký nápor operační středisko v našem kraji zažilo během bleskových povodní v Šumvaldu a okolí loni v červnu. Hasiči řešili téměř 600 událostí, tisíce hovorů. Nejnáročnější pak byla noc, kdy se zasaženými obcemi prohnala metrová povodňová vlna. V terénu koordinovali mnoho jednotek a neustále přijímali hovory, v nichž volali lidé, kterým šlo o život. Obrovská zodpovědnost a tlak na rychlost, efektivnost a preciznost. To vše museli zvládnout po několik dní. „Všichni jsme se shodli, že to vloni bylo nejnáročnější období. Přijímali jsme ohromné množství tísňových hovorů, síly a prostředky na záchranné a likvidační práce jsme organizovali po několik dní. Bylo to velmi náročné operační řízení, v zasažených obcích se pohybovalo velké množství jednotek a těžké techniky. A také speciálů z našeho záchranného útvaru,“ popsal Miroslav Kuchtík, který jako vedoucí směny řídil z operačního střediska záchranné práce během noci, kdy naši hasiči v oblasti zachránili a evakuovali téměř 60 lidí. Pomáhali jim ze zatopených domů, automobilů i vodních toků a na člunech je sváželi do bezpečí.

Profesionální pomoc

Plošné mimořádné události jsou pro příslušníky operačního střediska velmi náročné. Hasiče však může prověřit i jediný hovor. Přijímají oznámení nejen o rozsáhlých požárech rodinných či bytových domů, ale také o vážných dopravních nehodách, kdy je potřeba bez prodlení vyslat jednotky na místo, aby mohli hasiči vyprostit zraněné účastníky kolize ze zdemolovaných vozidel a zachránit jim život. V těchto chvílích jde o sekundy. Jsou ale případy, kdy se hovor protáhne i na minuty, ne-li hodiny. „Průměrná doba odbavení hovoru je 1 až 2 minuty. Při hovorech, kdy volají lidé se sebevražednými sklony či úmysly, to bývá delší. Co si vybavuji, tak nejdelší hovor se sebevrahem trval více než hodinu,“ popisuje zkušený vedoucí Miroslav Blažek vypjaté chvíle, na něž jsou technici i důstojníci pravidelně připravováni tak, aby byli schopni se po celou dobu koncentrovat a lidem v těchto chvílích profesionálně pomoci. Mnohdy nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. V roce 2019 například jeden z našich operačních techniků zachránil život řidiči kamionu ve Velké Británii, kterého na parkovišti postihla cévní mozková příhoda. V roce 2016 jsme dokonce za podobonou záchranu získali mezinárodní ocenění. Na podrobnosti se můžete podívat v přiloženém videu.

Dikobraz

Jsou ale i chvíle, kdy se hasiči setkávají na operačním středisku s kuriózními situacemi. Loni třeba volal chovatel dikobrazů, že se mu jeden z nich zaběhnul. Měl o něj velký strach a bál se, že by mu někdo mohl ublížit. Popisoval jej jako mírumilovné zvíře, ovšem chronického útěkáře. Chtěl, aby hasiči věděli, že má zvíře svého majitele, a předejít tak jeho odchytu a utracení.  

A co dalšího má naše operační středisko na starosti?

Kromě toho, že zodpovídá za příjem tísňových volání na Evropské tísňové číslo 112 a národní tísňové číslo 150, také vyhodnocuje zprávy o požárech a jiných mimořádných událostech. Vysílá síly a prostředky jednotek požární ochrany a jednotek IZS, právnických a fyzických osob ve prospěch záchranných a likvidačních prací. Má na starosti varování a vyrozumění obyvatelstva. Spolupracuje s krizovými štáby kraje a obcí při řešení mimořádných událostí. Komunikuje a velmi úzce spolupracuje s operačními středisky složek IZS, tedy především s Krajským operačním střediskem Policie ČR a ZZS. KOPIS plní také další úkoly, které stanovují legislativní a ostatní předpisy.

Pár zajímavostí o Oddělení KOPIS HZS Olomouckého kraje:

  • 42 příslušníků pracuje standardně ve dvanáctihodinových směnách. Nyní kvůli mimořádným opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru mají výkon služby prodloužen na 24 hodin.
  • Na operačním středisku slouží 24 operačních techniků, kteří odbavují hovory na tísňových linkách. V roce 2020 odbavili 125 539 hovorů, což představuje v průměru 344 hovorů denně.
  • Jeden technik za rok v průměru přijme 5 231 tísňových volání, na jednu směnu vychází zhruba 31 hovorů, které vyžadují zapojení složek IZS. Další stovky volání odbaví technici během pracovní doby s tím, že jde o dotazy, podání informací, omyly či zlomyslná volání.
  • Odbavit jeden hovor ve většině případů zabere zhruba jednu až dvě minuty. Není ale výjimkou, když operační technik řeší složitější případy i desítky minut.
  • Velmi často se naši operační technici setkávají s případy, kdy je nutné pomoci při záchraně života. A to nejen lidí, ale také různých druhů zvířat. Loni jsme tak přijali oznámení, na jejichž základě poté hasiči zachraňovali:

- 1x  netopýra
- 7x koně
- 8x papouška
- 2x čápa
- 10x srnu
- 10x psa
- 3x labuť
- 6x hada
- 1x daňka
- 1x dvojici bobrů
- 2x ryby
- 31x kočku

  • Neobvyklé pro naše operační středisko nejsou ani záchrany životů českých občanů v zahraničí. Naši příslušníci takto pomohli například v roce 2016 i 2018. Naposledy v roce 2019 zachránila Silvie Pisková, operační technik tísňové linky 112, život českému řidiči kamionu, kterého postihla cévní mozková příhoda na parkovišti ve Velké Británii. Ve spolupráci s dispečerem firmy identifikovali operátoři polohu kamionu. Než přijela zdravotnická služba z Londýna, operátorka s řidičem mluvila, snažila se jej udržet dlouhé minuty při vědomí. Po příjezdu ambulance na místo pak zprostředkovala komunikaci řidiče se záchranáři, tlumočila medicínské dotazy zdravotníků i odpovědi řidiče. Díky jejím jazykovým znalostem, pohotovosti a empatii muž i přes vážný zdravotní stav přežil.

31 - Odchyt hada.jpgNa základě oznámení na tísňové linky vyrážejí jednotky hasičů zachraňovat nejen lidské životy

Tísňová linka 112

Na tísňové lince 112 se dovoláte pomoci záchranářů ve všech členských státech EU. Je dostupná jak z pevných linek, tak z mobilních telefonů. Je zdarma na celém území EU. Umožňuje určení polohy volajícího. Můžete volat z jakéhokoliv telefonu, i když nemáte kredit nebo SIM kartu nebo je v daném místě omezený signál. V České republice se dovoláte na Krajská operační a informační střediska Hasičských záchranných sborů jednotlivých krajů.

Evropský Den linky 112

11. únor byl oficiálně v roce 2009 prohlášen za Evropský den linky 112, aby se zvýšila povědomost občanů EU o jednotném evropském čísle tísňového volání 112. V tento den se proto konají různé osvětové akce po celé Evropě.

Jak volat na tísňovou linku

V případě, že se ocitnete v situaci, kdy jsou ohroženy životy, majetek nebo životní prostředí, neváhejte zavolat na linku tísňového volání složky, jejíž pomoc potřebujete. V případě, že je třeba asistence více složek (například složité dopravní nehody) nebo si nejste jisti, kterou složku kontaktovat, volejte jednotné evropské číslo tísňového volání 112.

Při volání na linku tísňového volání se řiďte následujícími radami:

  • Zachovejte klid.
  • Najděte si bezpečné místo, odkud můžete telefonovat.
  • Stručně a jasně popište situaci, ve které se nacházíte. Zejména uveďte:
    • Vaše jméno a příjmení,
    • číslo telefonu, ze kterého voláte,
    • co se stalo,
    • kdy se událost stala, nebo zda se právě děje,
    • kolik osob potřebuje pomoc.
  • Uveďte, kde je pomoc vyžadována. Pokud se událost stala na jiném místě, než ze kterého voláte, nezapomeňte tuto skutečnost sdělit.
  • Upozorněte operátora na potenciální nebezpečí na místě (např. nebezpečí výbuchu, výskyt nebezpečné látky apod.).
  • Spolupracujte s operátorem a postupujte podle jeho pokynů a rad. Můžou vám zachránit život.
  • Nezavěšujte, dokud vás k tomu operátor nevyzve. Počítejte s tím, že se může ozvat zpět pro upřesnění informací.
  • Pokud se situace na místě změní, kontaktujte tísňovou linku znovu.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

vytisknout  e-mailem