HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den hasičstva a slavnostní slib nových příslušníků na Hradčanském náměstí v Praze

Ve středu 4. května si připomeneme svátek svatého Floriána. Svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm – hutníků, hrnčířů, pekařů, kominíků a také samozřejmě hasičů. V rámci oslav svátku svatého Floriána proběhne na Hradčanském náměstí v Praze oslava Dne hasičstva. Součástí oslav bude složení služebního slibu nových příslušníků HZS ČR. Do služebního poměru budou slavnostně přijati i noví příslušníci HZS Jihočeského kraje.  

V letošním roce bude vůbec poprvé složení služebního slibu probíhat centrálně pro všechny nové hasiče z celé České republiky. Na Hradčanském náměstí za přítomnosti vysokých ústavních a vládních činitelů a nejvyšších funkcionářů HZS České republiky složí slib dvě stě padesát nových hasičů.

HZS Jihočeského kraje přijal do služebního poměru v loňském roce osm nových hasičů. Slavnostního ceremoniálu složení služebního slibu se v Praze zúčastní čtyři operátorky tísňové linky 112, dva výjezdoví hasiči, nový velitel stanice a příslušník z oddělení stavební prevence a kontrolní činnosti krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje.

Slavnostní složení služebního slibu je pouze část z floriánských oslav. Generální ředitelství HZS ČR, které Den hasičstva organizuje, připravilo dále pro veřejnost ukázky vybavení a činnosti Hasičského záchranného sboru ČR, jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, hasičských jednotek podniků a hasičské jednotky Armády České republiky.

Program slavnostního dne:

  • 13.30 - zahájení, nástup jednotek, příjezd delegací,
  • 13:50 -  kladení věnců k soše prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka,
  • 14:20 - slavnostní slib příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky,
  • 15:00 - statické a dynamické ukázky hasičské techniky a doprovodný program ukázek činnosti dětských kolektivů malých hasičů,
  • 17.45 -  hasičská mše za živé i zahynuvší hasiče sloužená kardinálem Dominikem Dukou.

Akce proběhne pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana.

vytisknout  e-mailem