Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den GIS slaví i hasiči

16. 11. 2016 (Michaela Franclová) - Dnes už by si práci bez přesných mapových podkladů nedokázali představit ani hasiči. Od operátorů na lince 112, přes důstojníky v operačním středisku a strojníky jedoucí nejbližší cestou k události, až po velitele zásahu na místě - všichni využívají geografická data, aby mohli svou práci dělat co možná nejlépe.  

Mapy se však nepoužívají u hasičů jen v operačním řízení při řešení mimořádných událostí typu požár, dopravní nehoda nebo únik neznámé látky.

Geografické podklady jsou nutnou pracovní pomůckou i pro příslušníky Hasičského záchranného sboru ČR z oddělení ochrany obyvatelstva nebo krizového řízení. Ti se zabývají např. správou sítě sirén, připravují plány pro případ povodní nebo mapy možné evakuace obyvatelstva.
5.png

Za posledních 15 let došlo k velkému rozmachu využívání geografických informačních systémů. Hasičský záchranný sbor ČR má díky svým specifickým potřebám velké množství geografických dat. Tato data jsou spravována a distribuována pracovištěm Centrálního datovém skladu, které je umístěno na Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč.

V roce 2015 obdržel Hasičský záchranný sbor ČR ocenění za vytvoření komplexního geografického systému pro složky integrovaného záchranného systému a pro krizové štáby. Uživatelé tohoto systému mají k dispozici celou řadu tematických vrstev a grafických informací, které jsou využitelné při havarijním plánování nebo při řešení samotných krizových situací.

Geografická data jsou grafické informace, které se využívají v kritických momentech k přesnému vyhodnocení a zpřehlednění situace. Hasičský záchranný sbor ČR, jako jeden významných uživatelů GIS, se připojuje k oslavám Dne geografických informačních systémů, aby podpořil stále rostoucí význam geografie v běžném životě.

gis1.pngK největším akcím patří již tradičně oslavy Dne GIS v Liberci.  Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje v letošním roce představuje veřejnosti „zmenšené“ operační a informační středisko. Návštěvníci se mohou seznámit s hasičskou mapou, vyzkoušet si zaznamenání mimořádné události, vyhledání nejbližšího zdroje vody a další úlohy simulující práci na operačním středisku.

Akce na půdě Technické univerzity Liberec trvá tři dny (14. – 16. 11. 2016) a spolupracuje na ní mnoho subjektů. Dopolední program je tradičně věnován žákům základních a středních škol, v odpoledních hodinách je připraven program pro veřejnost. Veškeré informace lze najít na webu www.dnygis.cz.


Další informace k problematice GIS u hasičů: http://gis.izscr.cz

Podklady a fotografie: HZS Libereckého kraje

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem