Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další spolupráce s JCBRN COE v oblasti radiační ochrany

Ve dnech 13. až 17. 5. 2024 proběhl na půdě Joint CBRN Defence COE ve Vyškově další ročník kurzu "Radiological and Nuclear Training for Emergency Response“ (I-RAD). Kurz po odborné stránce vedli instruktoři z amerického National Nuclear Security Administration (NNSA). 

Radiological and Nuclear Training for Emergency Response_01.jpg

První dva dni na 22 posluchačů z osmi zemích čekaly teoretické přednášky z oblasti radiační ochrany a několik prezentací o reálných zásazích s přítomností radioaktivních látek.

Ve středu a ve čtvrtek pak přišel na řadu praktický výcvik za použití reálných zdrojů ionizujícího záření. A to byl úkol pro odborníky z naší radiometrické laboratoře a kolegy z laboratoře HZS JMK v Tišnově, kteří poskytli zdroje záření a zajistili radiační ochranu během tohoto výcviku.

První den byl ve znamení malých scénářů, které sloužily především k seznámení se s měřicími přístroji pro monitorování radiační situace a identifikaci radionuklidů. Na konec tohoto bloku také proběhla prezentace nového vybavení IOO pro radiační mobilní monitoring - RadPatrol od firmy NUVIA, který vzbudil zájem i u instruktorů z NNSA, kteří se podílí na vývoji podobných zařízení v USA.

Ve druhé části pak na posluchače čekali dva komplexní scénáře, u jejich řešení využili všechny získané znalosti a dovednosti z předchozích dnů.


Vloženo: 20. 5. 2024 | Aktualizace: 21. 5. 2024 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

Radiological and Nuclear Training for Emergency Response_01

Radiological and Nuclear Training for Em... 

Detailní náhled

Radiological and Nuclear Training for Emergency Response_02

Radiological and Nuclear Training for Em... 

Detailní náhled

Radiological and Nuclear Training for Emergency Response_03

Radiological and Nuclear Training for Em... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem