HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další ročník soutěže TFA Olomouc 2013 je připraven

V úterý 14. května 2013 proběhne od 9:15 hodin v Olomouci u výškové budovy Regionálního centra Olomouc v přednádražním prostoru již desátý ročník soutěže TFA Olomouc 2013, neboli soutěže o nejtvrdšího hasiče. Do letošního ročníku velmi fyzicky a psychicky náročného závodu, kdy hasiči simulují zásahovou činnost v zásahovém oděvu za použití dýchacího přístroje jako zátěže, se přihlásilo celkem 99 závodníků z České republiky a také ze zahraničí. V letošním roce soutěžící závodí podle nových pravidel, kdy je trať rozdělena do čtyř úseků a mezi každým úsekem má závodník čas krátce si odpočinout a nabrat síly.  

Soutěží se v těchto disciplínách
1. úsek - Běh s požárními hadicemi
Po odstartování běží soutěžící k připravené požární stříkačce, na ni připojí dvě hadice, které pak uchopí za proudnice a rozvine je tak, aby mohl položit obě proudnice na značky. Poté následuje smotání dvou hadic, které soutěžící na závěr uloží do boxu, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly a doběhne do cíle.
2. úsek – Překážky
Od startovní čáry soutěžící doběhne k hammer boxu, uchopí obouruční palici a provede 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odloží na určené místo na zem, běží k tunelu, uchopí 20 kg závaží a pronese ho překážkou, oběhne kužel a stejnou trasou vrátí závaží zpět na místo, doběhne k figuríně, uchopí ji a přemístí na stanovenou vzdálenost. Na závěr celého úseku běží soutěžící k bariéře, překoná ji a doběhne do cíle úseku.
3. úsek – Lešení
Po startu postupně soutěžící dopraví 4 ks žebříků spojených po 2 ks k lešení, o které je opře, připne se karabinou k jistícímu zařízení, vystoupá po pevném žebříku nahoru, pomocí lana vytáhne břemeno na plošinu lešení a sestoupí zpět na zem. Poté běží k hydrantu a spojí proudnici s hydrantem a pokračuje do cíle úseku.
4. úsek - Schody
Soutěžící od startu úseku běží do výškové budovy, kde pokračuje po značené trase až do 18. patra výškové budovy.
 
Pořadatelem soutěže je Sportovní klub při HZS Olomouckého kraje, HZS Olomouckého kraje a Česká hasičská sportovní federace.
Vyhodnocení soutěže proběhne v kategorii do 34 let, 35-44 let, nad 45 let a v kategorii družstev.

 
Třešničkou na dortu letošního ročníku je kategorie novinářů, kdy si čtyři borci z mediálních řad vyzkouší tuto náročnou soutěž na vlastní kůži. Tři z nich poběží celou soutěž, jeden absolvuje jen výstup do schodů.
 
Přijďte proto fandit.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem