HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další proškolení specialisté z řad dobrovolných hasičů

V průběhu předposledního dubnového víkendu 2016 se na požární stanici ve Zlíně uskutečnil další kurz Techniků ochrany obyvatelstva, určený pro členy jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí.  

Jeho cílem bylo proškolit skupinu hasičů, která bude ve svých jednotkách, popřípadě na obcích, pomáhat velitelům a starostům obcí s plněním specifických úkolů ochrany obyvatelstva.

Základní odborná příprava byla rozdělena do dvou dnů, přičemž obsahem prvního byl teoretický úvod do problematiky integrovaného záchranného systému, poskytování psychosociální pomoci, základům provádění preventivně výchovné činnosti, únikům nebezpečných látek atp.

Druhým dnem již pokračoval praktický výcvik v činnostech při povodních, stabilizaci zřícených konstrukcí budov a také poskytování první pomoci. Prakticky zaměřenou část kurzu noví technici absolvovali společně s JSDH kategorie JPO V, které jsou v našem kraji předurčeny k ochraně obyvatelstva. Celý kurz byl zakončen testem a ústním přezkoušením.

Celkový počet techniků ochrany obyvatelstva ve Zlínském kraji je nyní 20, a to napříč všemi územními odbory HZS kraje. V rámci zachování kvality výuky je maximální možný počet posluchačů na jeden kurz stanoven na 12. Z důvodu velkého zájmu o tento kurz proto bude HZS Zlínského kraje pokračovat již na podzim letošního roku.

Prezentace z teoretické části jsou volně ke stažení v příloze článku, společně s příručkou pro školení techniků ochrany obyvatelstva.

vytisknout  e-mailem