HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další požární stanicí, která obdrží temokameru, je Litovel

Ve středu 24. dubna 2013 ve 13 hodin obdrží profesionální hasiči z Litovle novou termokameru ISG SD250. Na požární stanici v Litovli jim ji předají zástupci města. 

Další stanicí, která ještě neměla vlastní termokameru je Litovel. Hasiči ze Šternberka a Uničova ji dostali začátkem dubna (více v tiskové zprávě).

Vzhledem ke stále se snižujícímu objemu finančních prostředků poskytovaných hasičskému záchrannému sboru ze státního rozpočtu, je HZS Olomouckého kraje nucen pro zajištění dalšího rozvoje sboru využívat příspěvky především od krajů a obcí, v nichž jsou dislokovány jednotky hasičského záchranného sboru kraje. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje proto oslovil město Litovel s žádostí o pořízení zásahové termokamery. Jde o zařízení, které umožňuje zobrazovat prostředí na základě jeho rozdílné teploty. Termokamera se využívá především při požárech k rychlému nalezení uvězněných osob v zakouřeném prostředí a vyhledání skrytých ohnisek. Termokamera zkrátí dobu pro záchranu osob a včasným nalezením ohniska požáru může snížit škody vzniklé požárem.

 
Město Litovel pořídilo ze svého rozpočtu novou termokameru pro profesionální hasiče z Požární stanice v Litovli v hodnotě 170 tisíc korun. Termokameru budou mít hasiči na své požární stanici a budou ji využívat pro potřeby občanů města Litovel.
 

Termokamera ISG SD250

Termokamera ISG SD250 je svými zobrazovacími vlastnostmi a robusní konstrukcí jsou ideální pro nasazení v těch nejnáročnějších podmínkách. Termokamera vyniká zejména velmi jednoduchým ovládáním a plně automatickým režimem, který umožňuje jakýmkoli zasahujícím záchranářem bez nutnosti předchozího školení na ovládání. Kamera umožňuje záznam až 30 snímků a může být vybavena také vnitřním bezdrátovým modulem pro přenos obrazu do externího přijímače. Toto lze využít jak při samotném zásahu, tak také při praktickém téninku.
Termokamery ISG jsou celosvětově oblíbeny a využívány zejména z důvodu špičkového zobrazení, velmi snadného ovládání, automatického režimu zobrazení teplot až do +1000 °C spolu s funkcí ICE.
 
Hlavní přednosti termokamer ISG SD 250
  • snímač s vysokou citlivostí a rozlišením 160 x 120 bodů,
  • extrémní odolnost: pád 2 m, krytí IP67, vodotěsnost do 1 m, teplotní odolnost až do +450 °C,
  • automatický režim s přibarvením podle zobrazované teploty, měření teploty až do +1000 °C,
  • snadné ovládání – pouze dvě ovládací tlačítka (zapnutí/vypnutí a uložení/prohlížení snímků),
  • 2x zoom,
  • vnitřní paměť pro uložení až 30 snímků,
  • termokamera SD250 má speciální štít s panoramatickou čočkou, který je kompatibilní s maskami dýchacích přístrojů a umožňuje pohled na displej i v tom nejhustším dýmu,
  • unikátní patentovaná funkce ICE zaručuje současné zobrazení jak extrémně vysokých teplot (až do +1200 °C), tak i nízkých teplot okolí, bez saturace a ztráty obrazové informace. Tento dynamický rozsah je zejména to, co vyzdvihuje termokamery ISG nad termokamery ostatních výrobců a umožňuje zasahujícímu záchranáři neustálý přehled a rychlou orientaci v těch nejnáročnějších chvílích.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

termokamera_litovel_25-4-2013

termokamera_litovel_25-4-2013 

Detailní náhled

termokamera_litovel_25-4-2013

termokamera_litovel_25-4-2013 

Detailní náhled

termokamera_litovel_25-4-2013

termokamera_litovel_25-4-2013 

Detailní náhled

termokamera_litovel_25-4-2013

termokamera_litovel_25-4-2013 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem