HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cyklisté, jezděte opatrně

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v úterý odpoledne u pádu cyklisty v obci Telecí. Muž spadl z kola a na pomoc mu přijeli nejen hasiči, ale také zdravotnická záchranná služba. Resuscitace byla nakonec úspěšná. Muž byl naložen do vrtulníku letecké záchranné služby a transportován do nemocnice. Hasiči vracející se právě ze zásahu v obci Telecí jednohlasně říkají: „Přilbu, kterou měl starší cyklista na hlavě, mu zachránila život.“

Bohužel to v posledních dnech není jediná nehoda, ve které figuruje cyklista. V pondělí 9. května zemřel cyklista po střetu s osobním vozem v Řečanech nad Labem. Dnes je to již druhá nehoda cyklisty, u které zasahují naši hasiči.

Chceme, abyste jezdili bezpečně. Zopakujte si s námi, co vše znát a ovládat, když usednete na kolo:

Jízdní kolo musí být dle zákona o silničním provozu řádně vybaveno a vy jako cyklisté máte být při jízdě na kole nejen střízliví, ale také znalí dopravních předpisů. Není tak od věci již malé cyklisty krůček po krůčku seznamovat s dopravními značkami a také předpisy, které jsou pro kola a bezpečnou jízdu důležité.


Obecně by si každý cyklista měl osvojit dopravní značky, pravidla přednosti v jízdě, princip změny směru jízdy, správné otáčení na vozovce i zastavování a také samozřejmě udržování směru a nevybočování hluboko do vozovky za provozu. Vždy myslete především na svou bezpečnost – srážka cyklisty s vozidlem vždy dopadne nejhůře právě pro cyklistu. Proto vždy jezděte s rozvahou a také s bezpečnostními prvky – kvalitním cyklistickým osvětlením, reflexními prvky, a hlavně cyklistickou přilbou na hlavě.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

cyklista Telecí

cyklista Telecí 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem