HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

CVIČENÍ ZRUŠENO

Z DŮVODU NASAZENÍ TECHNIKY NA POVODNÍCH BYLO CVIČENÍ ZRUŠENO. Pravděpodobně se uskuteční po prázdninách. 

les.jpgIlustrační foto
Ve středu 26. června 2013 se v době od 13:00 hodin do 20:00 bude konat cvičení složek IZS v okolí obce Týniště (Plzeň-jih).
 
V této době bude vhodnější se vyhnout této oblasti. Významně bude omezen provoz na silnici II/230, která vede z Přeštic na Nepomuk, konkrétně od Skašova do Dolců, dále z Horšic přes Újezd do Letin a z Letin do Skašova bude provoz jednosměrný.*mapa v příloze
 
Námětem cvičení je rozsáhlý požár objektu bývalé pily a lesního porostu v okolí objektu, který se v důsledku nepříznivých klimatických podmínek rozšířil do rozlehlého lesního prostoru a hrozí reálné riziko ohrožení přilehlé obytné aglomerace.
 
Na místo požáru budou postupně povolány jednotky nad rámec III. stupně požárního poplachu včetně požárního odřadu Záchranné roty ze Zbirohu a vrtulníku SAR AČR s bambi vakem.
 
Jedná se o kombinované cvičení – z části prověřovací, z části taktické. Prověřovací část končí dojezdem poslední jednotky na místo, účelem této části je prověřit operační a dojezdové časy složek IZS potřebných pro řešení rozsáhlého lesního požáru v lokalitě okolí pily Luh. 
 
Na tuto část plynule naváže taktické cvičení, které je zaměřené na ověření taktiky zásahu a způsobu nasazení sil a prostředků při řešení rozsáhlého lesního požáru ve spolupráci s dalšími složkami IZS – Policií ČR a dobrovolnými jednotkami SDH obcí, ZÚ HZS – 3. ZR Zbiroh a vrtulníkem SAR použitým k leteckému hašení.
 
Úkoly jednotlivých složek
 
Úkolem jednotek PO je likvidace požáru jak v prostoru bývalé pily, tak v jejím okolí. Dále vyhledat v objektu osobu a dopravit jí do bezpečí. Velkým logistickým problémem je doprava vody. Ta bude probíhat kyvadlově ze tří čerpacích stanovišť po předem určených trasách. Další hasební voda bude do místa dopravována vrtulníkem SAR s bambi vakem – hasiči budou zajišťovat pro vrtulník čerpací stanoviště. Fiktivně proběhne těžba stromů, aby se vytvořily proluky a tím se zabránilo šíření požáru – „poražené“ stromy budou označeny barevným krepovým papírem.
 
SAR Armády ČR se bude podílet na likvidaci požáru pomocí vrtulníku za použití bambi vaku.
 
Policie ČR uzavře místo zásahu a bude organizovat dopravu na komunikaci využívané pro dálkovou dopravu vody.
 
Krizový štáb ORP Přešticezajistí ubytování a stravu pro fiktivně evakuované osoby..
 
 
Zúčastněné složky:
 
HZS Klatovy
HZS Nepomuk
HZS Plzeň-Košutka
HZS Plzeň-Slovany
HZS Přeštice
 
JSDH Blovice
JSDH Dnešice
JSDH Dolce
JSDH Letiny
JSDH Malinec
JSDH Měčín
JSDH Nepomuk
JSDH Přeštice
JSDH Skašov
JSDH Švihov
JSDH Vřeskovice
JSDH Žinkovy
 
ZÚ Hlučín – 3. Záchranná rota Zbiroh
 
PČR
 
ZZS
 
Armáda ČR – W3 Sokol se závěsným vakem pro hašení
 
Krizový štáb ORP Přeštice

Bez názvu.png

vytisknout  e-mailem