Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení Zóna 2015 má za sebou první náročný den.

22. 9. 2015 (Nicole Zaoralová) - Dnes v 8,00 hodin ráno odstartovalo rozsáhlé cvičené Zóna 2015. Poté, co v noci z 21. září na 22. září bylo po simulované sérii poruch na elektrárně Temelín zhodnoceno směnovým inženýrem klasifikovat tuto situaci jako mimořádnou událost druhého stupně, rozběhla se činnost více než tisícovky cvičících.  

Poté, co byla vyhlášena ochranná opatření v elektrárně, zaměstnanci se cvičně ukryli a požili jodovou profylaxi, byly vyrozuměny i ostatní dotčené orgány podle vnějšího havarijního plánu a začaly pracovat krizové štáby. Svojí činnost zahájil Státní úřad pro jadernou bezpečnost, sešel se krizový štáb MV – generálního ředitelství HZS ČR a krizové štáby pracovaly také v Českých Budějovicích (krizový štáb kraje, krizový štáb HZS ČR a regionální centrum SUJB).
 
Rozehra cvičení pak dovedla situaci až do mimořádné události třetího stupně a ve 12 hodin byl simulovaný únik radiace z elektrárny. Na základě této skutečnosti a na žádost SUJB k řešení vzniklé krizové situace rozhodl předseda vlády ČR o aktivaci Ústředního krizového štábu a do jeho čela jmenoval ministra vnitra ČR. Ústřední krizový štáb, který se sešel ve 14.30 hodin, projednal vzniklou situaci, jednotlivé resorty informovaly o opatřeních a činnostech, které v souvislosti s událostí provádějí, proběhla videokonference s hejtmanem Jihočeského kraje, který žádal o vyhlášení nouzového stavu na území Jihočeského kraje a do videokonference se zapojil také krizový štáb SUJB a ČHMU.
 
V rámci cvičení proběhla během dopoledne řada praktických ukázek pro novináře. V elektrárně Temelín bylo od 9 hodin možné přihlížet reálnému zasedání a činnosti havarijního řídícího a technického podpůrného střediska, na něj navazovala ukázka na krajském operačním středisku HZS ČR, kde bylo možné sledovat, jak vypadá příjem zprávy z elektrárny Temelín a jak probíhá žádost o spuštění varovné informace v České televizi a Českém rozhlase a v rámci zasedání krizového štábu kraje bylo možné účastnit se celého jednání i navazující tiskové konference.
 
V další části cvičení bude nejdůležitější provádět monitoring radiace, v činnosti bude radiační a monitorovací síť i letecká monitorovací skupina a v rámci Jihočeského kraje bude základním úkolem zabezpečit bezpečnou a bezproblémovou evakuaci obyvatel z dotčené oblasti.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
Fotografie ze zasedání Ústředního krizového štábu Milan Vávrů
Odkazy do noveho okna

_VMF6232 kopie

_VMF6232 kopie 

Detailní náhled

_VMF6232

_VMF6232 

Detailní náhled

_VMF6233

_VMF6233 

Detailní náhled

_VMF6236

_VMF6236 

Detailní náhled

_VMF6240

_VMF6240 

Detailní náhled

_VMF6244

_VMF6244 

Detailní náhled

_VMF6246

_VMF6246 

Detailní náhled

_VMF6248

_VMF6248 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem