HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS na letišti v Kroměříži

(26.05.2023) Hašení letadla i záchrana raněných. 

V pátek 26. května bylo letiště v Kroměříži dějištěm cvičení složek IZS. Námětem byl pád větroně mezi přihlížející na leteckém dnu. Cvičení mělo za cíl procvičit typovou činnost složek IZS  při společném zásahu u letecké nehody a při mimořádné události s velkým počtem zraněných osob. Taktéž prověřit koordinaci sil a prostředků při tak náročném zásahu. Do cvičení byli zapojeni hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři. Desítku figurantů s různými druhy simulovaných poranění zabezpečila místní střední zdravotnická škola.

13.jpeg
 

Cvičení se účastnili profesionální hasiči z Hasičské stanice Kroměříž a místní dobrovolná jednotka. Jejich úkolem bylo protipožární opatření a samotné hašení požáru vraku letadla. Zároveň se starali o zraněné, ty třídili podle závažnosti zranění, a to metodou START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie), a přenášeli je na shromaždiště.  Tam jim poskytovali první předlékařskou pomoc včetně psychosociální pomoci, asistovali dále posádkám zdravotnické záchranné služby s ošetřením raněných a jejich následným transportem do sanitních vozů, které je převážely do zdravotnických zařízení.

Po ukončení taktického cvičení se uskutečnilo jeho vyhodnocení, a to se všemi zúčastněnými složkami. Všichni zasahující si tak z dnešního dne odnesli mnoho cenných informací a poznatků, což je jedním z cílů takového cvičení.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

8.jpeg
 

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem