HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS - Morava 2012

Ve středu 23. května 2012 se na územní tří obcí s rozšířenou působností na severu Olomouckého kraje uskuteční cvičení složek IZS - Morava 2012. Tématem cvičení bude činnost složek IZS při nehodě s únikem ropných látek a následné rozsáhlé kontaminaci vodního toku řeky Morava.  

Vlivem nepozornosti řidiče došlo v časných ranních hodinách k dopravní nehodě soupravy tahače a cisterny s naftou. Řidič sjel se soupravou ze silničního mostu a prorazil plášť jednokomorové cisterny. Díky tomuto nárazu uniklo asi 37 000 litrů lehkého topného oleje do půdy a vodního toku řeky Moravy. Uvnitř kamionu zůstal uvězněný řidič. Nehoda byla zpozorována až po 30 minutách od jejího vzniku. Uniklý topný olej vytekl do řeky a v okolí cisterny vytvořil laguny, které se vsakují do louky a břehů kolem vodního toku. Komunikace byla při prvotních záchranných pracích neprůjezdná, v rámci následných likvidačních prací a šetření nehody reguluje silniční provoz Policie ČR.

S tímto námětem budou ve středu 23. května 2012 cvičit hasiči, policisté a záchranáři na území tří obcí s rozšířenou působností na severu Olomouckého kraje (Šumperk, Zábřeh, Mohelnice). Cvičení organizuje Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ve spolupráci s Povodím Moravy s.p., Krajským ředitelství policie Olomouckého kraje a Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje. Cvičení navazuje na cvičení orgánů krizového řízení při koordinaci záchranných a likvidačních prací v úrovni Olomouckého kraje, Města Šumperk, Města Zábřeh, Města Mohlenice a Povodí Moravy s.p..

Cílem cvičení bude prakticky procvičit postup složek IZS a správce povodí při společném zásahu u dopravní nehody s likvidací rozsáhlého úniku ropných látek. Cvičit se bude zejména výstavba kaskády norných stěn na vodním toku, využití speciálních prostředků u HZS a Povodí Moravy pro likvidaci havárií na vodních tocích, likvidace úniku ropné látky do půdy s možností ohrožení spodních vod a koordinace složek IZS.

Cvičení se zúčastní kolem stovky cvičících hasičů, policistů a záchranářů.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavináč)hzsol.cz

 

vytisknout  e-mailem