HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS "Kasárna 2017"

Výbuchem a následným požárem vozidla převážejícího vojenský materiál bylo v pondělí 5. června 2017 v 9:00 hodin zahájeno cvičení složek integrovaného záchranného systému ve vojenském areálu v Lipníku nad Bečvou na ulici Hranická. Podle interních směrnic byl požár oznámen na tísňovou linku a na místo se postupně sjelo 9 jednotek hasičů. 

Ještě před příjezdem prvních jednotek hasičů se požár rozšířil na další vozidla zaparkovaná v těsné blízkosti, ve kterých byl také přepravován vojenský materiál. Po provedeném průzkumu hasiči zjistili, že na odstavné ploše se nachází větší množství zraněných osob. Vzhledem k velkému vývinu kouře a neustálým výbuchům bylo místo zásahu vyhodnoceno jako velmi nebezpečné. Před samotným zahájením hasebních prací bylo místo mimořádné události prohledáno specialisty Armády ČR, kteří odstranili zbytek munice tak, aby byl prostor bezpečný pro zasahující hasiče. Než dostali hasiči požár vozidel pod kontrolu, začaly se plameny šířit také na přilehlý sklad pohonných hmot, a proto bylo potřeba zajistit jeho ochlazování.

Cílem cvičení bylo prakticky procvičit spolupráci složek integrovaného záchranného systému s Armádou ČR, poskytování přednemocniční zdravotnické pomoci zraněným osobám, zřízení štábu velitele zásahu a spolupráci s orgány krizového řízení města Lipníku nad Bečvou.

Do cvičení byly kromě profesionálních a dobrovolných hasičů a Armády ČR zapojeni také policisté, strážníci Městské policie Lipník nad Bečvou a záchranáři zdravotnické záchranné služby. Cvičení se účastnilo téměř osm desítek cvičících.

Ředitel územního odboru Přerov, HZS Olomouckého kraje, a současně i vedoucí cvičení plk. Ing. Miroslav Čoček společný zásah složek IZS zhodnotil: „Cvičení splnilo svůj účel a určitě nebylo poslední. I když je na podrobné hodnocení akce ještě příliš brzy, získané poznatky nezapadnou. Hasiči i Armáda ČR je přenesou do svých dokumentací a věřím, že u podobných událostí budeme zasahovat vždy jen cvičně.“

Foto bude doplněno.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem