HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení SIMEX 2016, které prověřovalo postup při simulované havárii plynovodu a přerušení dodávek plynu v lokalitě obce Hracholusky, skončilo

Dvoudenní cvičení SIMEX 2016, které prověřovalo postup při simulované havárii plynovodu, následném požáru a přerušení dodávek plynu v lokalitě obce Hracholusky na Prachaticku, skončilo. Ve dnech 24. a 25. května se do něj zapojilo zhruba 300 lidí. Součinnost si během něj prověřili zejména zástupci distributora plynu ze společnosti E.ON, složek integrovaného záchranného systému i krizové štáby kraje a dotčených obcí s rozšířenou působností.  

Odehrávalo se v lednu
Simulovaná havárie nastala 21. ledna 2016, kdy venkovní teploty klesaly i hluboko pod bod mrazu. Pracovníci společnosti E.ON zajistili s hasiči a policií místo havárie a plyn z porušeného potrubí nechali kontrolovaně vyhořet. Při této události nebyl nikdo zraněn. Současně se začaly zkoumat příčiny havárie.
Krizový štáb společnosti E.ON v důsledku toho vyhlásil stav nouze pro oblast Prachaticka a Vimperska. Vzhledem k závažnosti situace a nepříznivým klimatickým podmínkám vyhlásili hasiči zvláštní stupeň poplachu. Následně jihočeský hejtman Jiří Zimola svolal krizový štáb kraje, který koordinoval další postup řešení události, zejména náhradních dodávek tepla do postižených domácností, zdravotnických, sociálních a školských zařízení i veřejných institucí.

Hejtman vyhlásil stav nebezpečí
Během zasedání krizového štábu vyhlásil hejtman stav nebezpečí. Ten platil pro oblast Prachaticka a Vimperska, kde havárie zasáhla bezmála 3 800 odběrných míst a bez dodávek plynu se kvůli tomu ocitlo zhruba osm tisíc lidí.
Na znovuobnovení výpadku dodávek plynu následně pracovalo několik desítek pracovníků společnosti E.ON. Za příčinu havárie byla označena technická porucha vysokotlakého potrubí. Díky podpoře složek IZS probíhaly veškeré práce plynule a bez jakýchkoliv komplikací.

Průběh celého cvičení bude vyhodnocen v následujících dnech.

vytisknout  e-mailem