Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení IZS "Malenovice 2011" - Beskydy

Pátrací akce v Beskydech: Jednalo se o náročné součinnostní cvičení. 

            Je krátce po druhé hodině odpoledne. Policisté integrovaného bezpečnostního centra přijímají na tísňové lince 158 hovor polského turisty. Ztratil se při cestě z Lysé Hory. Je sám, špatné počasí, a neví, kde jsou jeho další kamarádi. Žádá o pomoc. Policisté okamžitě reagují a rozjíždí se pátrací akce… Tak začalo včerejší součinnostní cvičení integrovaného záchranného systému (policisté/hasiči/zdravotníci), pracovníků horské služby a Českého červeného kříže, nad kterým měl záštitu Moravskoslezský kraj. Cvičení skončilo krátce před půlnocí a svým rozsahem bylo v letošním roce největší co do počtu nasazených osob, techniky i prohledávaného území.
cviceniIZSpatraniBeskydy (22).JPGCvičeni IZS pátrání Beskydy
 
            Vzhledem k zadání cvičení měli „hlavní“ slovo policisté. Podívejme se na sled událostí po tísňovém volání polského turisty. Policisté se již z telefonátu snažili získat co nejvíce informací, zejména kde se muž nachází, v jakém zdravotním stavu je a zda je sám. Ihned vyslali na místo hlídku obvodního oddělení a zástupce územního odboru Frýdek-Místek. Turista policistům sdělil, že nebyl v terénu sám a vůbec neví, kde jsou jeho známí. Mají navíc vypnuté mobilní telefony. Policisté vyhodnotili situaci a neprodleně požádali o posily. Pátrací akce již začala nabírat na obrátkách. Na místo, k hotelu Petr Bezruč v katastru obce Malenovice v Beskydech, se sjeli policisté krajského ředitelství, zdravotníci, hasiči (jak profesionální, tak dobrovolní) a pracovníci horské služby.
 
            Pátrání po ztracených osobách proběhlo ve dvou liniích. Policisté vytvořili s dalšími osobami rojnici a procházeli terén. Další sektor pak prohledávali celoplošně psovodi se služebními psy. Nad hlavami všem létal vrtulník Letecké služby Policie ČR s termovizí, ze kterého bylo vidět jak na volný terén, tak do určité míry i v zalesněném prostoru. Nutno dodat, že terén pod Lysou Horou je náročný, kopcovitý, zalesněný. Jednotlivec ušel při akci několik kilometrů a propátrávaná plocha činila desítky čtverečních kilometrů. Zachránci však našli ztracené turisty zdravé.
 
cviceniIZSpatraniBeskydy (31).JPGCvičení IZS pátrání Beskydy
            Jednalo se sice o cvičení, ale policisté a všechny další zúčastněné osoby přistupovaly k úkolům stejně, jako by šlo o ostrou akci. Právě tato cvičení jsou důležitá pro ověření postupů a součinnosti jednotlivých složek, které se na záchraně osob podílejí. V ostré akci může mít každá ztracená minuta fatální následky, a to si nikdo z nás nemůže dovolit. Musíme být na jakoukoli variantu připraveni a schopni pohotově reagovat a pracovat i s minimem informací.
  
            V úvodu jsem se již zmínila, že se jednalo o největší letošní cvičení svého druhu. Do terénu vyrazilo na 90 policistů, 30 členů horské služby, téměř 60 hasičů a pracovníci Českého červeného kříže. Z uvedeného počtu policistů krajského ředitelství tvořili téměř polovinu příslušníci moravskoslezské speciální pořádkové jednotky. Právě při obdobných akcích je důležité mít k dispozici v jednu dobu více policistů, což jednotka umožňuje. A dále, její členové jsou určeni a cvičeni na takovéto záchranné akce. V terénu nemohli chybět policejní psovodi se svými služebními psi a policejní vrtulník. Důležitou úlohu měly bezesporu osádky speciálních policejních vozidel – řeč je zejména o velitelsko štábním vozidle, ve kterém se soustředily všechny informace. Policisté ve spolupráci s dalšími složkami data okamžitě analyzovali a koordinovali celou akci. Vozidlo totiž technicky umožňuje detailní přehled o pohybu policistů v terénu a spojení s nimi, což je důležité pro směřování dalšího pátrání.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
komisař - mluvčí Krajského ředitelství PČR Moravskoslezského kraje
 
FOTOGALERIE tohoto cvičení IZS - přejděte na tento odkaz
 

Foto: por. Ing. Kůdela Petr - HZS ČR MSk, příslušníci PČR,

vytisknout  e-mailem