HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení „Bechyně 2018“ skončilo

Hasičský záchranný sbor České republiky dosud neabsolvoval cvičení zaměřené na dozimetrii a dekontaminaci, ve kterém by bylo zapojeno takové množství techniky a osob, jako bylo ve dvoudenním cvičení „Bechyně 2018“. 

Cvičení se konalo ve dnech 4. a 5. září a byla pro něj vybrána dvě místa. Jedním z nich bylo nově vytipované místo dekontaminace v lokalitě U Sloupu na silnici II/603 u Veselí nad Lužnicí, druhým pak je základna 15. ženijního pluku v Bechyni (letiště Bechyně), se kterým je pro svojí ideální rozlohu a polohu počítáno ve Vnějším havarijním plánu JE Temelín již několik let.
Úkolem cvičících složek byla dozimetrie a dekontaminace obyvatelstva a techniky v případě nařízené evakuace velkého počtu obyvatel při simulované radiační havárii na JE Temelín. Taková havárie je sice velmi málo pravděpodobná, nicméně příprava na takový typ události je pro hasiče nezbytná.

První den cvičení byl plně v režii hasičů. Ti křižovatce U Sloupu prověřovali funkčnost, účinnost a kapacitu nově pořízených portálových detektorů gama záření, určených ke zjištění kontaminace radioaktivitou osob nebo techniky, a dále navazujících stanovišť dekontaminace techniky a osob. Cvičili hasiči těch krajů, které tuto problematiku musí řešit vzhledem k umístění jaderných elektráren Temelín a Dukovany, tedy HZS krajů Jihočeského, Jihomoravského a Vysočina. Dále byly zapojeny HZS Ústeckého kraje a hlavního města Prahy, které také disponují detekční a dekontaminační technikou.

Druhý den cvičení pokračovalo na letišti v Bechyni. Průběh cvičení byl obdobný s tím, že hasičská technika a prostředky byly doplněny technikou a prostředky Armády ČR a také Záchranného útvaru HZS ČR. Detekční rámy a stanoviště dekontaminace byla zatížena větším počtem „evakuovaných“ osob a techniky.

Cvičení se celkem zúčastnily více než dvě stovky cvičících, z toho bylo přibližně 150 hasičů. První den cvičení bylo využito 35 figurantů, druhý den pak 120.

Zda první cvičení co do svého typu a rozsahu a zapojení nové a nejmodernější techniky HZS ČR splnilo nastavené cíle, bude vyhodnoceno v následujících dnech.

(Fotografie ze cvičení naleznete na webových stránkách HZS Jihočeského kraje www.hzsjck.cz ve "Fotogalerii“, video je přílohou tohoto článku.)

vytisknout  e-mailem