HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtyři jednotky hasičů likvidovaly požár střechy domu

HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice  

Čtyři hasičské jednotky (profesionální z Pardubic, dobrovolné ze Sezemic, Rábů a Dašic) vyjížděly v pátek 20. ledna před jedenáctou hodinou dopolední k požáru střechy rodinného domu do Sezemic. Požár díky okamžitému zásahu hasičů nepoškodil celý dům, ale pouze střechu v hodnotě 50 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 4 miliony korun. Při požáru se nadýchal jedovatých zplodin hoření jeden muž, který se snažil plameny zkrotit. Na místo se dostavili i hasičští vyšetřovatelé, kteří zjistili, že příčinou vzniku požáru byl zazděný trám v komínovém tělese.
Co je ale na případu zarážející – asi neprofesionalita odborné firmy, která prováděla opravu a vložkování komínového tělesa před 6 lety. Část viny však nese i majitel objektu, který nezajistil pravidelnou kontrolu spalinové cesty v souladu s povinností uloženou zákonem o požární ochraně. Lhůty čištění a kontrol jsou pak uvedeny v NV č. 91/2010 Sb.
Majitel nebo provozovatel spalinové cesty je povinen zajistit čištění spalinové cesty 3 x ročně a 1 x ročně kontrolu spalinové cesty a to v případě, kdy je připojen spotřebič na pevná paliva o výkonu do 50 kW výkonu.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem