HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtvrteční bouřky zaměstnaly především hasiče na Slánsku

Český hydrometeorologický ústav vydal na čtvrteční odpoledne 4. června 2020 výstrahu na silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečí. 

Ve Středočeském kraji se bouřky sice neprojevily s takovou intenzitou, nicméně operační středisko eviduje několik událostí, které s aktuálním vývojem počasí souvisejí. Celkem hasiči vyjížděli za dobu platnosti výstrahy (15.00–24.00 h) k pěti případům. Nejhorší situace byla v Hospozíně a Kmětiněvsi na Slánsku v okrese Kladno, kde v obou případech silný vítr poškodil střechy.

V Kmětiněvsi popadaly části střechy a bylo nutné provizorně místo zabezpečit, aby nedocházelo k dalšímu poškozování domu vlivem deště. Profesionální hasiči ze stanice Slaný spolu s dobrovolnou jednotkou obce Zlonice za pomoci výškové techniky zajistili střechu proti dalšímu poškození plachtami a taškami. Hodně pomohli i místní obyvatelé, kteří přinesli potřebný materiál na zakrytí objektu.

V sousedním Hospozíně došlo kolem půl desáté večer k rozbití eternitové střechy na ploše 12x6 metrů. Na místě kromě slánských profesionálních hasičů zasahovaly také jednotky HZS Kralupy nad Vltavou a SDH Velvary. Velitel zásahu si na místo vyžádal technický kontejner, v kterém jsou velké zakrývací plachty. O spolupráci požádal i lezce z kladenské stanice, kteří za pomoci lezecké techniky a nastavovacích žebříků spolu s ostatními jednotkami zabezpečili objekt proti dešti. K zachování akceschopnosti stanice Slaný držela jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Zlonice zálohu na vlastní zbrojnici. Krátce před jednou hodinou v noci byla střecha zajištěna, jednotky se vrátily na své základny a záloha mohla být zrušena.

Od půlnoci do ranních sedmi hodin evidují středočeští hasiči ještě dalších devět událostí souvisejících s počasím. Ve všech případech šlo o popadané stromy nebo větve na pozemní komunikace. Události jsou hlášené napříč krajem, ale vždy jde o jeden strom nebo větev v určité části kraje.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem