HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Co pro hasiče znamená pracovat na stálé pracovní skupině krizového štábu kraje?

„Nouzový stav, mimořádná událost, nouzové ubytování, krizový stav, ukrytí, varování obyvatelstva, humanitární pomoc“…jen některé z pojmů z oblasti krizového řízení a ochrany obyvatelstva, se kterými se v posledních letech setkáváme prakticky nepřetržitě. Po pandemii koronaviru se musíme vypořádat s další situací celospolečenského rozsahu, a to s důsledky migrace občanů Ukrajiny. 

Obě události prověřují činnost hasičů, která není až tak úplně viditelná. Mluvíme o práci hasičů v rámci stálé pracovní skupiny krizového štábu Jihočeského kraje. Střídají se zde příslušníci především z oddělení a pracovišť krizového řízení a ochrany obyvatelstva všech územních odborů HZS Jihočeského kraje, které vzhledem k rozsahu a délce trvání ukrajinsko-ruského konfliktu doplňují příslušníci a občanští pracovníci i z jiných oddělení napříč celým jihočeským sborem. HZS Jihočeského kraje také obsazuje funkci vedoucího stálé pracovní skupiny, do které je každý den určený vedoucí pracovník.

Stálá pracovní skupina krajského štábu přímo řeší konkrétní úkoly, které aktuálně vyvstávají z probíhající krizové situace. Pracuje v budově Krajského úřadu Jihočeského kraje sedm dní v týdnu od 7 do 19 hodin. Komunikuje s krizovými štáby sousedních krajů, krizovými štáby obcí s rozšířenou působností a operačními středisky složek integrovaného záchranného systému a v tomto období i s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině. Je pracovním orgánem a součástí krizového štábu kraje, pro který připravuje podklady.

V rámci stálé pracovní skupiny krizového štábu Jihočeského kraje samozřejmě nepracují jen hasiči. Řešení nejen současné „ukrajinské“ mimořádné události, ale mimořádné události jakéhokoli typu, je na celé řadě složek a organizací (policie, ZZS, krajský úřad, neziskové organizace, krajské hygienické stanice, krajské veterinární správy…).

Jaké činnosti zajišťují v současné době na stálé pracovní skupině krizového štábu Jihočeského kraje právě hasiči?

  • zastávají funkci vedoucího stálé pracovní skupiny,
  • zajišťují podklady pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny (monitoring v rámci kraje, obvolávání ubytovacích kapacit, přijímání nabídek od ubytovacích subjektů, příprava smluv pro ubytování, plnění systému databáze humanitární pomoci),
  • organizují materiální a humanitární pomoc,
  • koordinují dovybavení objektů vytipovaných k ubytování včetně zajištění dopravy materiálu do těchto objektů (např. domy dětí a mládeže, ubytovny…),
  • vytipovávají plochy a místa pro možnou výstavbu stanového městečka nouzového přežití,
  • připravují podklady pro krizový štáb a hejtmana kraje.

Jak bylo řečeno – tato práce není vidět. Nejsou to pro veřejnost atraktivní činnosti hasičů u dopravních nehod nebo požárů. Je to neviditelná mnohahodinová nepolevující práce u počítače, s telefonem na uchu, v neustálé koncentraci a soustředění. Je to práce s mnoha údaji a informacemi, které je nutné třídit a vyhodnocovat. Je to neutuchající komunikace s kolegy v terénu, na dalších pracovištích, ale také přímo s uprchlíky, poskytovateli ubytování nebo dobrovolníky.

Pro někoho, kdo nezažil a na vlastní kůži nevyzkoušel, je to práce těžko představitelná. A stejně tak jako obdivujeme výjezdové hasiče při přímé záchraně životů a majetku, je nutné vzdát hold i práci hasičů na stálé pracovní skupině, kteří díky svému extrémnímu nasazení a vytížení také pomáhají a zachraňují.

Odkazy do noveho okna

20220315_105629

20220315_105629 

Detailní náhled

20220315_104352

20220315_104352 

Detailní náhled

20220315_104252

20220315_104252 

Detailní náhled

20220315_104131

20220315_104131 

Detailní náhled

20220315_103928

20220315_103928 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem