HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Co je třeba vědět, aby vánoční svátky a oslavy Silvestra proběhly v klidu a pohodě

Blíží se doba vánočních svátků a oslavy Silvestra. V tomto období je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby svátky proběhly v klidu.  

Každoročně hasiči vyjíždí k řadě požárů, které jsou typické právě pro období Vánoc a konec roku. Je tu několik rad od hasičů, jak si nepokazit nejkrásnější chvíle v roce.
 
Neodmyslitelným symbolem Vánoc je rozsvícený vánoční stromek. Pokud se rozhodneme ozdobit stromeček přírodními svíčkami, neměly by být v dosahu hořlavé části stromečku. Zapálené svíčky, ať již na vánočním stromku, adventním věnci nebo jinde, nesmíme nechat během hoření bez dozoru! Samozřejmostí je uchycení stromku do stabilního držáku nebo stojanu, aby nedošlo k jeho převrácení.
Při použití elektrických žárovkových svíček by měla být používána zařízení, která se prodávají v běžné prodejní síti a jsou schválená státní zkušebnou.
 
Hasiči Královéhradeckého kraje likvidovali v roce 2011 celkem 1024 požárů, které napáchaly škody za téměř 102 miliony korun. Z tohoto počtu bylo 175 požárů v domácnostech, ať se již jednalo o byty či rodinné domy. Hmotná škoda přesáhla 17 milionů korun. Při těchto požárech v domácnostech naštěstí nikdo nezemřel.
 
Oslava Silvestra bývá spojena s bujarým veselím, které někdy může skončit tragédií. Statistiky a dokumentované případy zranění, někdy i smrti, pravidelně varují a vybízejí k opatrnosti zejména při manipulaci se světlicemi, dělbuchy a ohňostroji. Opět je na místě zvýšená opatrnost v manipulaci s nimi. Na Silvestra většinou využíváme prostředky, které se aktivují - odpalují na otevřeném prostranství. Je celá řada výrobků s různými efekty. Převládají výrobky s efekty světelnými a zvukovými.
  • Je třeba dbát na to, aby výrobky byly průmyslově vyráběné ( nepoužívat podomácku zhotovené, neschválené výrobky).
  • Vyvarovat bychom se měli používání neschválených, podomácku vyrobených pyrotechnických efektů.
  • Průmyslově vyráběná zábavná pyrotechnika by se měla používat v souladu s návodem.
  • Prodej této zábavné pyrotechniky a manipulaci s ní upravuje vyhláška báňského úřadu 174/1992 Sb. VYHLÁŠKA Českého báňského úřadu ze dne 16. března 1992 o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi.
 
Prodej a používání pyrotechnických předmětů
Pyrotechnické předměty třídy I mohou být prodávány osobám mladším 18 let,
Pyrotechnické předměty třídy II mohou být prodávány jen osobám starším 18 let,
Pyrotechnické předměty třídy III mohou být prodávány jen osobám s kvalifikací odpalovače ohňostrojů,
Stánkový prodej může být prováděn jen při prodeji pyrotechnických předmětů třídy I !
 
Nikdy bychom s pyrotechnickými předměty neměli manipulovat pod vlivem alkoholu nebo látek, ovlivňujících naši pozornost (léky, návykové látky - drogy). V žádném případě by s těmito výrobky neměly manipulovat děti, a to ani pod dohledem dospělých osob.
 
Opatrně bychom měli také zacházet s různými dělbuchy a petardami, které sice z hlediska hoření neznamenají zvýšené riziko, ale díky svým, mnohdy značným, zvukovým efektům mohou v případě nevhodného odpálení poškodit sluch osoby, která s nimi manipuluje nebo dalších osob, které se vyskytují poblíž.
 
Pozor také na naše zvířecí miláčky. Psi a kočky mají mnohem vyvinutější sluch než lidé a při nadměrném hluku trpí. Někdy může dojít i k trvalému poškození jejich zdraví, zejména psychiky.
 
Jen při rozumném přístupu a snižování rizik vyplývajících z nástrah kolem oslav na konci roku prožijeme klidné svátky ve zdraví a pohodě.
 
 
 
 
Hasiči Královéhradeckého kraje přejí krásné svátky a vše nejlepší v novém roce.

vytisknout  e-mailem