HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Činnost související s likvidací hmyzu není úkolem hasičů

Míra ohrožení zdraví jen málokdy odpovídá definici mimořádné události. 

 
 
Krajské operační a informační středisko hasičů v Pardubickém kraji začíná zaznamenávat telefonáty oznamující výskyt nebezpečného hmyzu poblíž obydlí, na veřejných prostranstvích, u škol apod.
V tomto období se nejčastěji jedná o včely, v letních měsících pak o sršně a vosy. V případě ohrožení života nastupují hasiči, v ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům.
 
Operační a informační středisko hasičského záchranného sboru po důkladném zjištění informací od ohlašovatele rozhoduje, zda se jedná o zásah pro jednotku požární ochrany kvalifikovaný, velitel zásahu pak na místě události o samotném provedení obtížného hmyzu a jeho následné likvidaci. Obecně v těchto případech platí, že je velmi nesnadné z rozhovoru na tísňové lince zjistit, zda dochází k ohrožení - a tudíž HZS kraje musí splnit svou zákonnou povinnost (§ 70) a jet zachraňovat nebo stačí, když "ohrožené osoby" jen zavřou okno a zavolají odbornou firmu. Výraz ohrožené osoby dáváme do uvozovek nikoliv proto, že bychom chtěli problém zlehčovat, ale proto, že s výjimkou osob trpících speciální alergií většině osob skutečné nebezpečí nehrozí.
Ve většině případů postupuje operační důstojník tak, že "ohroženým osobám" doporučí, aby se vzdálily z místa ohrožení (což v 99.9 % případů lze), pro jistotu vyšle na místo jednotku a zároveň se dohodne s "ohroženou osobou" na způsobu likvidace obtížného hmyzu. Samozřejmě je nutné říct, že v současné době nejsou tyto zásahy HZS Pardubického kraje zpoplatněny. Na místě pak velitel zásahu po průzkumu provede opatření, aby se dále zabránilo "ohrožení" - vytýčí prostor, a případně počká na odbornou firmu nebo se spolupracuje s městskou policií, která na místě počká, aby mohli hasiči z místa odjet. V některých případech poskytují hasiči odborné firmě technickou pomoc (žebřík apod. zdarma). Limitem zásahů HZS ČR je také vybavenost prostředky pro tuto činnost (např. stroji pro šetrné usmrcení včelstev po odchytu - na základě veterinárních předpisů se z důvodů nemocí nesmí neznámá včelstva vracet).
 
Zajímavým zjištěním ze statistik je to, že se tyto případy vyskytují jen v městských aglomeracích. Na vesnici si občané většinou pomůžou sami, protože se umějí o sebe a svůj majetek postarat. Každý si totiž všimne, že mu kolem domu poletují "bombardéry" a velmi rychle zjistí, kde je má. No a pak už je to kousek k tomu, aby zasáhl dřív, než bude z jedné sršně celá letka.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem