Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chemická laboratoř

Výjezdová skupina mobilní chemické laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva zabezpečuje v souladu s Pokynem generálního ředitele HZS ČR č. 49/2016 úkoly chemického průzkumu a laboratorní kontroly pro potřeby zásahů jednotek požární ochrany a záchranných prací v rámci integrovaného záchranného systému v krajích Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém.

Zajišťuje úkoly ochrany obyvatelstva zejména při mimořádných událostech s výskytem nebezpečných látek souvisejících s chemickým a radiačním průzkumem, detekci B-agens a toxinů, monitorováním, odběrem vzorků a laboratorní kontrolou, službou osobní dozimetrie a zabezpečením radiační ochrany, kalibrační služby a dalších specializovaných činností pro potřeby zásahů jednotek požární ochrany a záchranných prací v rámci integrovaného záchranného systému.

Chemická laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva zabezpečuje i chemickou bezpečnost na vrcholných sportovních a politických akcí v ČR. V minulosti k takovým akcím patřily např. Mistrovství světa v ledním hokeji, Mistrovství Evropy v kopané hráčů do 21 let v roce 2015, Mistrovství Evropy v krasobruslení (2017) i návštěva čínského prezidenta (2016) či Setkání prezidentů visegrádské čtyřky v roce 2019.

Šlo o monitorování ovzduší dálkovým detektorem nebezpečných chemických látek SIGIS 2, který měří nebezpečné látky bezkontaktně na velkou vzdálenost. Mrak nebezpečné látky může být detekován dříve, než se rozšíří v prostoru a vyvolá charakteristické symptomy intoxikace.

9-Sigisobr1-v-.jpgsigisobr2.jpg

vytisknout  e-mailem