HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chebský hasič obdržel medaili za statečnost

Petr Borecký zachránil život malému chlapci, který se topil v jesenické přehradě. Za svůj čin obdržel z rukou generálního ředitele hasičů medaili za statečnost. 

Dne 3. srpna 2013 okolo čtrnácté hodiny se příslušník stanice Cheb Petr Borecký v době mezisměnového volna významně podílel na záchraně života tonoucího pětiletého chlapce na koupališti Dřenice na přehradní nádrži Jesenice u Chebu. Chebský hasič pomohl vyhledat tonoucího chlapce, který se topil, a byl pod hladinou vody 5 až 10 minut. Po vytažení chlapce na břeh společně s přítomnou zdravotní sestrou, která se zde také koupala, zahájili resuscitaci utonulého chlapce. Po 10 minutách a příjezdu lékaře ZZS stále pokračovali v resuscitaci a prováděli pomoc lékaři ZZS. Po příjezdu sanitky byly chlapci obnoveny základní životní funkce a chlapce se podařilo zachránit. Podle sdělení vedoucí územního pracoviště Cheb zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje MUDr. Kotrchové chlapec přežil, ale zatím není zřejmé, s jakými následky.
Za výše popsanou záchranu života malého chlapce, který by bez pomoci našeho příslušníka s největší pravděpodobností zemřel, navrhnul ředitel územního odboru Cheb HZS Karlovarského kraje za odhodlání a prokázání činu, který vedl k záchraně života, Petra Boreckého na udělení medaile za statečnost. Tu pak následně chebský hasič při slavnostní aktu v prostorách pražského zámku Troja z rukou generálního ředitele hasičů převzal.
Společně s Petrem Boreckým převzali hasiči dalších 19 medailí za statečnost od generálního ředitele HZS ČR Drahoslava Ryby za hrdinské činy při povodních a 3 za osobní statečnost při záchraně osob a hašení požáru po výbuchu plynu v obytném domě ve Frenštátu pod Radhoštěm. Ministr vnitra pak předal medaili za statečnost 11letému chlapci, který zachránil život své 1,5 leté sestře, když u nich doma začalo hořet.

Fotogalerie ZDE:

vytisknout  e-mailem