Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští kynologové na akci Orlen Search Camp 2014

6. 10. 2014 (Nicole Zaoralová) - Ve dnech 3. - 5. 10. 2014 proběhlo v polské obci Rzeczka kynologické cvičení pod názvem Orlen Search Camp 2014, které pořádala Ochotnicza Straż Pożarna - Jednostka Ratownictwa Specjalistycznego z Wrocławi. MV-generální ředitelství HZS ČR na akci vyslalo čtyři psovody, kteří jsou předurčeni k nasazení na mezinárodní záchranné operace. 

Foto: Lukasz Telus
Akce byla zahájena blokem přednášek o záchranné kynologii, taktice zásahu v Polsku a České republice, orientaci v terénu a monitoringu kynologických týmů. Jeden blok přednášek byl věnován řešení událostí s velkým počtem zraněných osob.
 
První praktický úkol čekal na záchranáře ještě v pátek v nočních hodinách. Byl nahlášen výbuch v nedalekém dole. Na místě byli čeští psovodi nejprve nasazeni k ošetřování lehce raněných osob a dále k pomoci při vyproštění a transportu raněných z dolu. Následně byli určeni na prohledání okolí místa neštěstí, kde by se mohly vyskytovat další oběti výbuchu.
 
Druhé nasazení čekalo psovody v sobotu. Jednalo se o 9 různých úkolů, které musel absolvovat každý tým (např. prohledání rozlehlé sutiny, ovladatelnost psů na dráze plné překážek, vyproštění nalezených osob, ověření nalezené osoby pomocí elektronických vyhledávacích zařízení jako je štěrbinová kamera apod., simulace nasazení v zahraničí s komunikací v jiném jazyce apod.). Posledním úkolem akce bylo kondiční cvičení pro psovody, kdy museli prokázat fyzickou kondici a zručnost (např. jeden km jízdy na drezíně, šplh po skále, překonání pohyblivého mostu a koordinace v týmu).
 
Po celou dobu všech praktických nasazení byli čeští psovodi rozděleni do jednotlivých skupin společně s polskými kolegy. To znamenalo vyřešit jazykovou bariéru a rychle zkoordinovat činnost lidí z jednotlivých organizací v jedné skupině. Účast českých psovodů byla polskými kolegy velice kladně hodnocena. Čeští psovodi si přivezli nové poznatky k výcviku záchranných psů i nové podněty k pořádání podobných cvičení.
 
Složení týmu:
pprap. David Hynek, DiS. – vedoucí týmu              HZS Pardubického kraje
pprap. MVDr. Veronika Smějová                             ZÚ HZS ČR – Hlučín
Michal Sitte                                                               Městská policie hl. m. Prahy
Edita Labíková                                                          Svaz záchranných brigád kynologů ČR
 
 
Text: pprap. David Hynek, DiS.  - HZS Pardubického kraje
Foto: Ochotnicza Straż Pożarna - Jednostka Ratownictwa Specjalistycznego z Wrocławi
 
 
Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
 

vytisknout  e-mailem