Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči v Turecku vytvořili rychlou pátrací kynologickou skupinu pro ostatní týmy, nalezli místa pro záchranu přeživších

10. 2. 2023 (JK) - Ve čtvrtek 9. února 2023 hasiči nasazení v rámci USAR (Urban Search And Rescue) týmu po zemětřesení v Turecku pokračovali ve vyhledávácích a záchranných pracech. 

                  

Dvě naše družstva stále zasahují u zřícených šestipodlažních obytných domů - z trosek jsme už vyprostili osm obětí přírodní katastrofy, čtyři z nich byly děti. Naděje na nalezení živých lidí stále existuje, vyprošťování těch, kteří neštěstí nepřežili, je však rovněž důležité nejen kvůli následnému pokračování v posunu hlouběji do zříceného domu, ale rovněž pro příbuzné, kteří naši práci sledují přímo na místě.

 mezi nimi bohužel i děti.jpg

V průběhu dne jsme využili kapacity našich kynologů a vytvořili jsme tým rychlé reakce, který pomáhá ostatním záchranářům ve městě Adiyaman. Na požádání jsme tak v případě, že psy nepotřebujeme sami, připraveni vyslat skupinu s kynology a štěrbinovou kamerou pro rychlé prohledání sektoru.

Psům se tak v několika případech v průběhu dne podařilo vytipovat místa, ve kterých se stále mohou nacházet živí lidé. Na označených lokacích následně začínají USAR týmy provádět záchranné práce a naše pátrací skupina přejíždí do dalšího sektoru. Destrukce objektů v naší lokaci je natolik vážná, že je vyproštění osob otázkou i 10 až 20 hodin.

V Adiyamanu mají základny i týmy z Taiwanu, Pakistánu, Alžírska či Arménie. Nechybí jednotky místní policie a četnictva - tedy naší obdoby vojenské policie a dobrovolnící.

Velitel českého odřadu se v průběhu dne zúčastnil v Gaziantepu koordinační schůzky velitelů související s plánovaním dalšího postupu, na místě se setkal i s eurokomisařem pro oblast civilní ochrany Janezem Lenarčičem.

Jednotka stále pokračuje v práci v nepřetržitém režimu, směny se střídají po šesti hodinách, stejným způsobem probíhá střídání i u popisované skupiny rychlého pátrání s kynology. Do našeho tábora dnes dorazil velvyslanec v Turecku Pavel Vacek.

U členů českého USAR týmu zatím neevidujeme žádné zranění, tým nemá potíže ani v oblasti zabezpečení dodávky pohonných hmot, vody či potravin.

Těžký USAR odřad je certifikován pro nasazení v délce 10 dnů, v současné době nemáme stanoveno pevné datum návratu - záležet bude na vývoji situace a požadavcích turecké strany, která mezinárodní pomoc koordinuje.

VIDEO A FOTO MATERIÁLY 
 

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 606 354 775
e-mail: jakub.kozak@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem