Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči na cvičení ve Francii

Úterý 4. 11. 2008 (Petr Kopáček) - Česká republika se zapojí do rozsáhlého mezinárodního cvičení VAR 2008 (Various Attack Response), které ve dnech 5.-7. listopadu 2008 probíhá ve vojenském prostoru v jihofrancouzském Canjuers. 

Stanoviště dekontaminace technikyStanoviště dekontaminace techniky
Cílem tohoto evropského cvičení je otestovat reakci země, která se stala obětí rozsáhlého teroristického útoku s použitím nebezpečných chemických, biologických nebo radioaktivních látek. V rámci Mechanismu Společenství jsou během cvičení prostřednictvím Monitorovacího a informačního centra v Bruselu požádány o pomoc členské státy EU, včetně ČR. V reálném čase se rovněž procvičí proces vyslání vyhodnocovacího týmu EU a technických expertů stejně jako speciálních záchranných týmů a týmů rychlé reakce členských států EU. Během cvičení bude zároveň prověřena komunikace a velení mezi členskými státy, centrálou v Bruselu a zasaženým státem. 


Na základě žádosti zasažené Francie vyslala Česká republika na toto cvičení speciální jednotku – tzv. odřad, složený z devatenácti příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, a to z Generálního ředitelství HZS ČR, HZS Jihomoravského kraje, HZS Karlovarského kraje a Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.

Český tým Český tým
Naším úkolem během cvičení je zejména zajistit dekontaminaci určené techniky, a to dekontaminaci bojových chemických látek, radioaktivních látek, a biologických látek. Druhá část naší jednotky pak pomocí detekčních přístrojů kontroluje účinnost provedené dekontaminace. Na plnění těchto úkolů jsme kvalitně vybaveni. Například naše stanoviště dekontaminace techniky SDT 2 je v evropském měřítku ojedinělým zařízením. Proto si také Francouzi v rámci cvičení vyžádali pomoc naší jednotky,“ vysvětlil velitel jednotky pplk. Ing. Jiří Matějka. Tým, který tvoří chemici, řidiči-strojníci, styční důstojníci a další specialisté, je vybaven moderními prostředky pro vyhledávání a identifikaci nebezpečných chemických a radioaktivních látek. Jednotka disponuje mj. mobilním stanovištěm dekontaminace techniky, unikátním zařízením které bylo poprvé vyzkoušeno vloni při likvidaci nákazy ptačí chřipky, a   kontejnerem nouzového přežití. Na místo určení ve Francii se jednotka přepravila po vlastní ose.

Kromě domácí Francie a ČR se cvičení VAR 2008 účastní záchranné týmy z Německa, Belgie, Itálie, Lucemburska, Portugalska a Švédska. Do cvičení je zapojeno několik tisíc záchranářů a figurantů.


Technika na startuTechnika na startu
Scénář cvičení VAR 2008 počítá s několika událostmi, které vyžadují činnost a vzájemnou spolupráci záchranných týmů, které zahrnují hasiče, policii, jednotky civilní ochrany a zdravotnickou záchrannou službu. Záchranáři z osmi evropských zemí cvičí včasnou detekci nebezpečných látek a dekontaminaci zasažených osob a techniky, opatření na ochranu obyvatelstva a efektivitu polních nemocnic, a to po simulovaném teroristickém útoku s použitím různých typů nebezpečných látek – biologických, bojových chemických látek a radioaktivních látek (formou špinavé bomby). 


Na cvičení VAR 2008 jako na jednom z nejvýznamnějších cvičení v Evropě v tomto roce je očekáváno mnoho významných hostí, včetně eurokomisařů a ministrů vnitra účastnících se států. Českého ministra vnitra Ivana Langera na cvičení zastupuje generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán
 
 
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem