Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Naši hasiči nadále pomáhají v Srbsku. Humanitární pomoc je na cestě

Český čerpací odřad složený z devíti příslušníků HZS ČR, který byl v pátek 16.5. ve večerních hodinách vyslán na pomoc povodněmi postiženému Srbsku pokračoval během celého včerejšího dne v čerpání vody ze zatopené elektrárny ve Veliki Crljevi. Po ukončení práce na tomto místě se budou hasiči přesouvat do města Obrenovac, které je přibližně 25km jihozápadně od Bělehradu. 

humanitarni-balicek-pro-srbsko.jpgHumanitární balíčekRepublika Srbsko požádala prostřednictvím Evropské komise o humanitární pomoc v souvislosti s  dlouhotrvajícími dešti a následnými povodněmi. Po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí ČR poskytla MV-generální ředitelství HZS ČR humanitární pomoc ve formě záchranné jednotky.
 
20.5. 2014:
11:00 Jednotka čerpá vodu ze sekundárních vodních zdrojů u obce Kostolac, cca 80 km východně od Bělehradu, a tím zabraňuje zaplavení důležitých provozů v elektrárně  
10:00 Jednotka ze ZÚ HZS ČR s humanitární pomocí (viz. níže) naloženou na T 815-7   je v Bosně - Hercegovině. Operační a informační středisko MV – generálního ředitelství HZS ČR komunikovalo s představiteli Ministerstva bezpečnosti Bosny a Hercegoviny za účelem zajistit bezproblémové předání materiálu bosenským orgánům, které by mělo proběhnout dnes v dopoledních hodinách.
 
19.5. 2014:
20:00 Jednotka ze ZÚ HZS ČR vyráží s humanitární pomocí (viz. níže) naloženou na T 815-7 8x8 z Brna směr Bosna - Hercegovina. 
15:45 Jednotka se přesouvá do obce Kostolac - cca 80 km východně od Bělehradu
09:00 Jednotka pokračuje nadále čerpání ve Veliki Crljeni  
 
Jednotka - "čerpací odřad“ se skládá z 8 příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR (3. Záchranná rota - Zbiroh) a 1 příslušníka HZS Olomouckého kraje s nezbytným vybavením pro čerpání.

Vybavení jednotky je následující:

  1. Velkokapacitní čerpadlo MSČ 400 s příslušenstvím (převáženo na podvozku MB Actros);
  2. Nákladní vozidlo Tatra 815-7 8x8 VVN;
  3. Dvě terénní osobní vozidla s přívěsem na pohonné hmoty a přívěsem s motorovým člunem.
 

Od sobotního rána působí v Bělehradě také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, plk. Ing. Roman Hlinovský, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu, sestaveného Evropskou komisí.

Ten shrnul včerejší práci takto:

„Dnes pracoval EU Civil Protection (EUCP) tým v kompletním složení šesti odborníků na řešení mimořádných událostí. Tým doplňují dva IT technici, kteří zajišťují logistickou podporu.

Ráno proběhlo první jednání se zástupcem velvyslance EU v Srbsku. Následovalo jednání se zástupci ministerstva vnitra, kde jsme se dohodli na poskytnutí vhodných prostor pro práci EUCP týmu.

V odpoledních hodinách se tým i s vybavením přestěhoval do objektu srbského Ministerstva vnitra. Mezitím jsme získávali další informace o postiženém území, prognóze vývoje hydrologické situace, nasazených silách a prostředcích Srbska a o mezinárodních týmech působících v zemi.  Na zítra je naplánován společný výjezd EUCP týmu a UNDAC týmu (United Nations Disaster Assessment and Coordination do terénu na posouzení koordinace a dodání materální pomoci. Včera jsem díky perfektní spolupráci s konzulkou našeho velvyslanectví získal základní informace a postřehy. Jsem také ve spojení se styčným důstojníkem našeho odřadu." 

V rámci pomoci Evropské unie jsou v Srbsku nasazena vysokokapacitní čerpadla z České republiky, Rakouska, Slovinska a Spolkové republiky Německo.

Dále záchranářský tým se čluny ze Slovinska a dorazil také Flood rescue team z Francie.

Na základě bilaterárních dohod působí na místě vrtulník a water rescue team se čluny z Maďarska a tým z Makedonie, který je začleněn mezi vojenskou policii.

 

Humanitární pomoc koordinuje především srbský červený kříž.

V průběhu večerních hodin akceptovala Bosna a Hercegovina nabídku humanitární pomoci ve formě 1120 kusů první pomoci a nouzového přežití ze skladů SSHR. Takový balíček obsahuje například lékárničku, prostředky na úpravu vody, ohřívače na ohřev potravy, potraviny, svíčky nebo zapalovač. Materiál byl v Plzni v nočních hodinách naložen a přepraven do Brna, odkud dnes dopoledne vyjede vozidlo Záchranného útvaru HZS ČR (T 815-7 8x8), které jej přepraví do místa určení.

Další nabídka pomoci, která byla z ČR nabídnuta formou vyslání týmu WASAR a druhého velkokapacitního čerpadla, nebyla srbskou stranou akceptována.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralovákpt. Ing. Marek Pjaták
tisková mluvčíOddělení PŘJ, tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČRZáchranný útvar HZS ČR

 T 815-7 8x8 VVN a člun CZECH Marina 400 byly pořízeny za pomoci strukturálních fondů Evropské unie v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti Záchranného útvaru HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách“. UNIE.png

 

 
Odkazy do noveho okna

humanitarni-balicek-pro-srbsko

humanitarni-balicek-pro-srbsko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem