Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český USAR tým zachránil z trosek dva živé lidi, třetího pomohl vyhledat v sutinách

10. 2. 2023 (JK) - V pátek 10. února 2023 v ranních hodinách se českému USAR týmu podařilo ze sutin zříceného domu v Adyiamanu v Turecku zachránit dvě živé osoby – 17letou dívku a 47letou ženu. 

Krátce před devátou hodinou se na místo, kde pracoval náš tým, dostavili místní lidé s žádostí o pomoc s průzkumem sutin zříceného domu nedaleko s podezřením na přítomnost živých osob. Část našich hasičů se neprodleně přesunula na označené místo, kde se jim podařilo z trosek vyprostit dvě ženy. Na nostíkách je transportovali do péče zdravotníků.                   

Český USAR tým se podílel i na další záchraně života - jedna z kynologických skupin v noci označila místo s možným výskytem živých osob. Označené místo jsme předali týmu, který na něm zasahoval – ve čtyři hodiny ráno byla v dané lokaci ze sutin vyproštěna další živá žena.

                     Pes Terezka.jpg

Na základě urgence místních záchranných složek jsme byli v 19:20 požádáni o součinnost s makedonským USAR týmem při vyprošťování živé osoby uvězněné ve stísněném prostoru. Na místě členové českého USAR odřadu konzultovali s makedonským USAR týmem postup při vyproštění uvězněné osoby.

Od začátku nasazení v Turecku jsme se přímo podíleli na vyproštění 32 mrtvých a dvou živých lidí. Ve městě Adiyaman jsou cesty většinou sjízdné, elektřina a voda zůstávají nedostupné. Tým je zdravotně v pořádku.


ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 606 354 775
e-mail: jakub.kozak@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem