Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český odřad v Srbsku má již za sebou první čerpání

18. 5. 2014 (Nicole Zaoralová) - Na základě žádosti Srbska o humanitární pomoc v souvislosti s rozsáhlými povodněmi, které zemi postihly, odjel v pátek 16.5. do Bělehradu „čerpací odřad“, vybavený jedním velkokapacitním čerpadlem s nezbytným vybavením. 

Jednotka disponuje například také vlastními pohonnými hmotami a člunem, aby byla na místě zcela soběstačná. Odřad tvoří devět příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, konkrétně 8 příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR a jeden příslušník HZS Olomouckého kraje.
 
Včera (17.5.), dorazil kolem poledne odřad do Bělehradu a krátce na to se přesunul poblíž města Lazarevec, kde začal odčerpávat vodu z místní elektrárny. Po odčerpání vody z této elektrárny a průzkumu další lokality se odřad přesunul do další zatopené elektrárny, která byla v okolí Veliki Crljeni.
 
Nezávisle na čerpacím odřadu odletěl do Bělehradu včera ráno také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu.
 
Jedná se o plk. Ing. Romana Hlinovského, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu, sestaveného Evropskou komisí.
 
Jednotliví členové týmu dorazili do Bělehradu v průběhu noci a dnešního rána. Aktuálně probíhá sběr informací. Plk. Hlinovský kontaktoval zástupkyni velvyslanectví ČR a velitele čerpacího odřadu HZS ČR. Na dnešní ráno je naplánován na 8,00 hodinu briefing týmu za přítomnosti Team Leadera.
 
Plk. Hlinovský prošel speciálním výcvikem, pořádaným Evropskou komisí, pro mise tohoto typu. Navíc, jako krajský ředitel má bohaté zkušenosti s řešením povodní v České republice, s koordinací záchranných a likvidačních prací.
 
Hlavním úkolem týmu expertů je získání detailních informací o situaci v zemi. Provedou průzkum postižených oblastí, budou komunikovat s místními úřady, ministerstvy a vládou o potřebách v zemi. Na základě těchto informací pak bude moct Evropská unie vysílat do oblasti týmy z jednotlivých zemí, materiální pomoc a na místě koordinovat činnost tak, aby pomoc byla co nejefektivnější.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz 

vytisknout  e-mailem