Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český Krumlov zažil simulovaný požár mincovny

10. června 2011 (Nicole Zaoralová) - Dne, 9. června 2011 proběhla praktická ukázka zásahu hasičů při simulovaném požáru mincovny na Státním hradu a zámku v Českém Krumlově. Tato ukázka navázala na cvičení, které se konalo na stejném místě v roce 1914. Historický záznam tohoto cvičení můžete shlédnout na www.komora-po.cz . Tato praktická ukázka zásahu hasičů doprovodila 5. mezinárodní konferenci Profesní komory požární ochrany pod titulem Požární ochrana hmotného kulturního dědictví. Na této konferenci si během středy experti z mnoha zemí vyměnili zkušenosti z oblasti požárního zabezpečení kulturních památek.  

Ukázkové hasičské cvičeníUkázkové hasičské cvičení
Hlavním cílem konference byloumožnit výměnu názorů a zkušeností mezi výrobci a dodavateli požárně bezpečnostních pomůcek, hasiči a vlastníky nebo správci historických objektů. Jejich hlavní snahou bylo najít rozumný kompromis při řešení požární bezpečnosti objektů. Často je totiž složité skloubit kritéria z hlediska požární bezpečnosti s opatrným přístupem památkářů a začlenit do historického objektu moderní technologii a design.
 
A jak samotné cvičení probíhalo? Krátce před 9 hodinou ranní si lidé na druhém nádvoří hradu a zámku všimli, že z oken Mincovny vychází kouř. Vzápětí již jeden z nich volal na tísňovou linku a nahlásil požár. Obratem byl telefonicky informován o požáru i starosta Českého Krumlova, který se cvičení účastnil. Netrvalo ani sedm minut a na nádvoří vjížděla první hasičská technika. Nevětším oříškem pro hasiče bylo projet s těžkou technikou úzkou branou na nádvoří, ale pak již šlo vše ráz na ráz. Hasiči vysunuli žebřík, začali kropit střechu a ostatní hasiči v  dýchací technice vstoupili do objektu, kde rozvinuli vysokotlaký proud. Jedna skupina prováděla evakuaci cenného mobiliáře a další začala likvidovat požár střechy z výsuvného žebříku. Hasiči si také vyzkoušeli, jestli mohou k hašení zámku použít vodu z 300 metrů vzdáleného potoka a jak dlouho trvá připojení na náhradní zdroj. Cisterna totiž obsahuje jen asi čtyři tisíce litrů vody, což by stačilo asi na deset minut hašení. Podobná cvičení probíhají v zámku pravidelně, i když tu minimálně za posledních 300 let žádný požár nevypukl.
 
Celé cvičení trvalo cca 25min a účastnilo se ho 16 profesionálních hasičů a 8 dobrovolných z Českého Krumlova.
 
Cvičení prokázalo, že v případě požáru Na Českokrumlovském hradu a zámku by hasiči na kterékoliv nádvoří dokázali přivést vodu ve velmi krátkém čase.
 
  
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem