Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česko vysílá experta do Republiky Srbsko

17. 5. 2014 (Nicole Zaoralová) - Česká republika vysílá do Srbska i svého experta jako člena koordinačního týmu Evropské komise 

Republika Srbsko požádala prostřednictvím Evropské komise o humanitární pomoc v souvislosti s dlouhotrvajícími dešti a následnými povodněmi.
 
Kromě záchranné jednotky sestavené z příslušníků HZS ČR, která dnes kolem poledního dorazila spolu s velkoobjemovým čerpadlem a další technikou do Bělehradu, míří na místo také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, jakým povodně bezesporu jsou.
 
Jedná se o plk. Ing. Romana Hlinovského, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu, sestaveného Evropskou komisí.
 
Plk. Hlinovský prošel speciálním výcvikem, pořádaným Evropskou komisí, pro mise tohoto typu. Navíc, jako krajský ředitel má bohaté zkušenosti s řešením povodní v České republice, s koordinací záchranných a likvidačních prací.
 
Hlavním úkolem týmu expertů je získání detailních informací o situaci v zemi. Provedou průzkum postižených oblastí, budou komunikovat s místními úřady, ministerstvy a vládou o potřebách v zemi. Na základě těchto informací pak bude moct Evropská unie vysílat do oblasti týmy z jednotlivých zemí, materiální pomoc a na místě koordinovat činnost tak, aby pomoc byla co nejefektivnější.
 
Plk. Hlinovský odletěl dnes ráno do Bělehradu, kde se připojí k expertům z ostatních zemí.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

Foto z pobytu Romana Hlinovského v Afghanistánu v květnu 2012 - archiv HZS Libereckého kraje:

vytisknout  e-mailem