Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česko vysílá do Slovinska humanitární pomoc

2. února 3014 (Nicole Zaoralová) -Operační a informační středisko MV-generálního ředitelství HZS ČR obdrželo dnes krátce po obědě žádost Slovinska prostřednictvím operačního centra Evropské komise o poskytnutí humanitární pomoci ve formě generátoru na výrobu elektrické energie. 

.Slovinsko se potýká s hustým sněžením, dešťovými srážkami, lokálními povodněmi a místními sesuvy půdy. Celkově je již 80 tisíc domácností bez elektřiny, což je asi 10% obyvatelstva.
 
Česká republika nabídla prostřednictvím operačního centra Evropské komise jeden generátor na výrobu elektrické energie o výkonu 250 kVA s obsluhou. Tuto nabídku Slovinsko přijalo a v tuto chvíli se provádí nezbytné kroky potřebné k odjezdu záchranného týmu. Ten je z HZS Moravskoslezského kraje. Šesti členný tým je již připraven na místě k odjezdu. Do Slovinska pojede dvěma auty, jeden kontejnerový nosič poveze generátor a pro dopravu poslouží také malé terénní auto. Do půlnoci by měl tým opustit republiku. Míří do Lublaně na Národní vzdělávací základnu, odkud bude vyslán na místo nasazení. Slovinská strana počítá s nasazením minimálně 14 dní.
 
Pomoc v současné době poskytuje i Německo a Rakousko.
 
  
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem