Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

České Budějovice hostí Mistrovství republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel

Středa 24. 9. 2008 (Petr Kopáček) - Ve čtvrtek 25. září 2008 se v Českých Budějovicích uskuteční IV. mistrovství Hasičského záchranného sboru ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Na parkovišti před Výstavištěm bude o titul soupeřit 14 nejlepších družstev z jednotlivých Hasičských záchranných sborů krajů a družstvo HZS podniku Aero Vodochody.  

O titul se již pozítří utká 15 týmů z celé země
 
Ve středu 24.9. 2008 proběhne u příležitosti mistrovství odborný seminář, který bude zaměřen na problematiku alternativních pohonů vozidel (CNG, zemní plyn). Semináře začne ve 14. hod. v prostorách auly Jihočeské university (Studentská ulice) a jeho součástí je také losování startovního pořadí jednotlivých týmů. (Harmonogram semináře)
 
Mistrovství republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná jednou za dva roky. Pořádá jej MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a HZS Jihočeského kraje ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků. Záštitu na mistrovstvím převzal primátor města České Budějovice Mgr. Juraj Thoma, hlavním sponzorem je Škoda Auto, a. s. Mladá Boleslav.
 
Úkolem soutěžního týmu je v rámci časového limitu bezpečně a efektivně vyprostit zraněné osoby z havarovaného vozidla, a to za použití požární techniky a věcných prostředků požární ochrany, nářadí používaného v jednotkách požární ochrany a za použití uznávaných taktických a odborných postupů. Součástí vyproštění zraněné osoby je také poskytnutí první předlékařské pomoci odpovídající jejímu zranění, transport zraněné osoby na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby a předání této osoby rozhodčímu.
        
Na počínání soutěžních týmů během simulovaného zásahu dohlíží sbor rozhodčích tvořený jak příslušníky Hasičského záchranného sboru České republiky, tak lékaři zdravotnické záchranné služby. Rozhodčí hodnotí zasahující družstva ve třech oblastech: posuzují taktiku (např. přístup k místu nehody a provádění průzkumu, protipožární zabezpečení, velení u zásahu, spolupráce týmu), technické provedení zásahu (např. stabilizace vozidla, uvolnění, vyproštění a transport zraněné osoby) a v neposlední řadě také kvalitu poskytnuté předlékařské pomoci zraněným osobám.
Soutěžící mají na splnění úkolů limit 15 minut, při jeho překročení jsou penalizováni trestnými body (1 bod za každých 20 s). Každý tým však má k dispozici maximálně 20 minut.
O celkovém pořadí družstev rozhoduje součet bodů za hodnocení všech oblastí (taktika, technika provedení zásahu, první předlékařská pomoc), v případě rovnosti bodů rozhoduje čas. 
 
Soutěžící samozřejmě musí být vybaveni jako při samotném zásahu: kompletním ochranným oděvem pro hasiče, zásahovou obuví, rukavicemi a přilbou.
 
Aby se akce co nejvíce blížila realitě, nebudou čtyřčlennésoutěžící týmy do poslední chvíle znát situaci, ke které jsou povoláni. Teprve, když vystoupí na plochu, uvidí, jaká dopravní nehoda pro ně byla nasimulována. Auta mohou být i na boku, na střeše, může se jednat i o hromadnou dopravní nehodu či vklínění automobilu do překážky.
 
Soutěžící budou navíc z vraků zachraňovat skutečné „živé lidi“. Figuranty si „zahrají“ psychologové HZS ČR, kteří tak budou mít jedinečnou příležitost, vyzkoušet si stresující situace, které zakoušejí oběti dopravních nehod. To jim pomůže více se vcítit do psychiky zraněného člověka a následně jim lépe poskytovat pomoc.
 
Na mistrovství budou použita nová vozidla, které poskytla firma Škoda a.s. I tento fakt tak pomůže soutěž více přiblížit reálné situaci, protože konstrukce moderních automobilů je ve srovnání se staršími vozy dokonalejší a bezpečnější. Právě využití prvků pasivní bezpečnosti u nových automobilů (výztuže aut, zpevněné karosérie, silnější a pevnější tzv. B sloupek (boční) atd.) klade na zasahující hasiče velké nároky a mistrovství republiky všechny důkladně prověří.
 
Mistrovství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná každé dva roky. Vůbec poprvé se uskutečnilo v roce 2002 v Brně, v roce 2004 jej hostily Pardubice a v roce 2006 se pak konalo v Praze na Letenské pláni. Titul bude v Českých Budějicích obhajovat tým HZS Jihomoravského kraje, druhý tehdy skončil HZS Středočeského kraje a třetí místo obsadil HZS hl. m. Prahy.
 
Mistrovství bude rámovat bohatý doprovodný program, který je určen široké veřejnosti. Zájemci budou moci navštívit informační centra Policie České republiky, Městské policie, Záchranné zdravotnické služby či organizace Besip, jejichž stánky budou rozestavěny vedle soutěžní plochy. Zároveň bude v místě konání soutěže pro všechny zajištěno občerstvení a příjemné posezení.
 
 
Soutěžícím přejeme kvalitní výkony a divákům, pro které to zcela jistě bude zajímavá podívaná, zase bohaté zážitky. Vždyť kdy jindy se naskytne příležitost   z bezprostřední blízkosti sledovat práci hasičů při dopravní nehodě?
 
Na závěr děkujeme sponzorům mistrovství, protože svými finančními příspěvky výrazně usnadnili jeho organizaci.
 
Více o mistrovství naleznete na www.hzscr.cz
 
 
Předpokládaný časový průběh IV. mistrovství HZS ČR ve vyprošťování
25. 9. parkoviště před Výstavištěm, a.s. České Budějovice
 
   8:30                   Slavnostní zahájení nástupem soutěžních týmů a rozhodčích
   9:30 - 17:00       Soutěžní pokusy
 18:00                   Nástup soutěžních týmů, předání cen a ukončení IV. mistrovství HZS 
                             ČR ve vyprošťování
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem