Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká stodvanáctka vítala cestující na Ruzyni

11. 2. 2009 (Ivana Svitáková) - Tísňová linka 112 „vítala“ ve středu na ruzyňském letišti cestující, kteří přiletěli na návštěvu Česka nebo se vraceli domů. Česká stodvanáctka byla v úterý 10. února oceněna. Hasičský záchranný sbor ČR převzal v Bruselu ocenění od Asociace evropského čísla tísňového volání (EENA).  

Evropský den 112
Video informace Ze života HZS filmového štábu
Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč

 
Operátorka 112 mezi francouzskými sportovciOperátorka 112 mezi francouzskými sportovci
Hasiči z pražské tísňové linky 112  na Ruzyni odpovídali na všetečné dotazy a „ zkoušeli“ cestující za znalostí tísňové linky. Příjemně je překvapilo, že číslo 112 je cizincům i našim občanům známo. Operátoři hovořili o tom, že tísňové číslo 112 bylo ve všech telefonních sítích na území ČR zprovozněno ke 2. lednu 2003. Ostrý provoz byl zahájen v roce 2004. Dnes je v provozu 14 krajských telefonních center tísňového volání (TCTV). V roce 2008 stodvanáctka odbavila 3 756 298 volání.  Moderní technologie TCTV umožňuje mj. identifikaci adresy volajícího z pevné sítě, automaticky určit polohu mobilního telefonu při tísňovém volání, jednotlivá centra jsou jak hlasově, tak datově propojena. Hasiči ujišťovali mnohé zvídané tazatele, že při větším počtu telefonátů je volání automaticky přesměrováno do jiného telefonního centra a plně odbaveno, aniž by došlo k časové prodlevě.  Česká stodvanáctka ovládá angličtinu, němčinu ale i polštinu. Volat lze i bez SIM karty, bez kreditu a z místa, kde je signál alespoň jednoho mobilního operátora. Stodvanáctka je určena k oznámení jakékoli mimořádné události, zejména pokud ji bude řešit více složek integrovaného záchranného systému nebo volající si není jistý, které národní tísňové číslo použít.


Je pravda, že stres, strach, šok a další okolnosti mohou být příčinou nesoustředění při volání o pomoc. Užitečným pomocníkem v tomto smyslu může být nově vydaná publikace, kterou najdete na www.hzscr.cz/tisnovevolani. Publikace popisuje značení silnic, mostů, domů, památek, které se nachází kolem nás a poradí nám, jak rychle upřesnit místa událostí.
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem