Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká republika nabídla Srbsku a Bosně další pomoc

18. 5. 2014 (Nicole Zaoralová) - Po dohodě Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničních věcí, nabídla Česká republika prostřednictvím MV – generálního ředitelství HZS ČR další pomoc povodněmi postiženému Srbsku. 

Humanitární balíčekHumanitární balíček
Jedná se o další dva záchranné týmy, které jsou schopny vyjet plně vybaveny na pomoc do 6ti hodin od akceptace této nabídky Srbskem.
 
První tým by byl vyslán z HZS Moravskoslezského kraje, jedná se o tzv. WASAR tým, tedy speciální tým pro vyhledávání a záchranu osob z vody při povodních. Ten čítá 41 osob, má k dispozici 11 vozidel a sebou by si vezl 13 lodí různého typu.
 
Další tým by byl opět čerpací odřad ze Záchranného útvaru v Hlučíně, v tomto případě by 10ti členný tým odjel s velkoobjemovým čerpadlem, které je schopno odčerpat 1500 litrů vody za sekundu a dalším potřebným vybavením.
 
V tuto chvíli čekáme na akceptaci naší nabídky. Pokud k ní dojde, týmy budou do několika hodin vyrážet na pomoc postiženým oblastem.
 
Po dohodě Ministerstva vnitra, Ministerstva zahraničních věcí a Státní správy hmotných rezerv byla nabídnuta materiální humanitární pomoc také povodněmi postižené Bosně. Té jsme nabídli 1120 balíčků první pomoci a nouzového přežití. Takový balíček obsahuje například lékárničku, prostředky na úpravu vody, ohřívače na ohřev potravy, potraviny, svíčky nebo zapalovač.
 
I v tomto případě čekáme na akceptaci naší nabídky a hned poté je připraveno auto ze Záchranného útvaru v Hlučíně, aby se neprodleně vydalo na cestu a potřebný materiál do Bosny dopravilo.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz 

vytisknout  e-mailem