Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká hasičská reprezentace si připsala další světový rekord

9. 9. 2014 (Nicole Zaoralová) - V pořadí již desáté mistrovství světa v požárním sportu se letos konalo v Almaty v Kazachstánu. Od soboty 6. září do pondělí 8. září se zde utkali ti nejlepší ze třinácti zemí. 

Soutěžilo se ve čtyřech tradičních disciplínách požárního sportu: výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže, běhu na 100 metrů s překážkami, štafetě na 4 x 100 metrů s překážkami a v požárním útoku. Česká reprezentace opět potvrdila, že patří mezi naprosté světové špičky, když pokořila světový rekord ve štafetě a celkově skončila stříbrná.

První disciplínou, kterou bylo v sobotu odstartováno, byl výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže. Zde zabodoval Kamil Bezruč, který pokořil svým časem 13,26s národní rekord. Jeho výkon stačil na 6. místo. Na věžích skončila česká reprezentace celkově na 4. místě.

Čtvrté místo jsme si drželi i po druhé disciplíně – běhu na 100m s překážkami, kde jsme si ale poprvé sáhli na medaili, když Pavel Krpec vybojoval bronz.

Opravdové vítězství přišlo v neděli. Tento den se Češi stali mistry světa ve štafetě s časem 53,53sec. Nejrychlejší štafetu na světě zaběhli Pavel Krpec, Martin Lidmila, František Kunovský a David Dopirák.

To, že je požární útok, královská disciplína požárního sportu, naší silnou stránkou dokázali čeští hasiči na světových hřištích už několikrát. Světový rekord si museli sami několikrát překonat. Letos jejich čas 29,80 s stačil na druhé místo. Jinak je ale reprezentační družstvo stále držitelem světového rekordu z roku 2012, kdy byl jejich čas 25,14s. 

Skvělými výsledky se český tým nakonec vyhoupnul na stříbrnou příčku šampionátu. Pře sebe pustil jen tým z Běloruska. Na třetí příčku si letos sáhli Rusové.

Závodníci, kteří se již dnes vrací z mistrovství světa domů, se tak mohou radovat ze zlaté, stříbrné i bronzové medaile.

Gratulujeme k dosaženým výsledkům a přejeme mnoho úspěchů do dalších soutěží!

 X. Mistrovství světa v požárním sportu 2014 v Kazachstánu

 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem