Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Češi předsedají civilní ochraně

Také MV – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR je výrazně zapojeno do aktivit předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.  

EU mozaikaEU mozaika
MV-generální ředitelství HZS ČR jako reprezentant předsednické země EU po dobu šesti měsíců předsedá
pracovní skupině pro civilní ochranu (PROCIV), která je vytvořena v Radě Evropské unie. Jejím cílem je zlepšení civilní nouzové připravenosti na národní, evropské a mezinárodní úrovni.


Již ve dnech 7. – 8. ledna v Praze proběhla schůzka, na které zástupci MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR za Českou republiky od francouzských kolegů převzali předsednictví v oblasti civilní ochrany. Koordinační schůzky se zúčastnili i zástupci Švédska jako příští předsednické země a přítomni byli také reprezentanti Evropské komise a Generálního sekretariátu Rady EU.


K tomu, aby Česká republika efektivně zvládla předsednictví, byla na MV-generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vytvořena čtrnáctičlenná předsednická skupina, ve které jsou i zástupci HZS krajů. Skupina má za úkol pomáhat předsedovi při řízení činnosti PROCIV a národních akcí během českého předsednictví. V jejím čele stojí generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán. Kompletní složení týmu naleznete na www.hzscr.cz/clanek/presidency-team-349461.aspx

 
Prioritami českého předsednictvív oblasti civilní ochrany jsou:
 
  1. Zvýšení informovanosti obyvatel EU o problematice civilní ochrany s cílem zvýšit jejich povědomí o možnostech prevence, varování před mimořádnými událostmi a vhodném chování během mimořádných událostí
  2. Zlepšení práce „Monitorovacího a informačního střediska“ a jeho spolupráce s ostatními mezinárodními organizacemi
  3. Prevence katastrof na úrovni EU
  4. Rozvoj evropské schopnosti boje proti hrozbám CBRN(chemickým, biologickým, radiačním a nukleárním).
  5. Schválení a operační nasazení modulů civilní ochrany
 
EU mapaEU mapa
České předsednictví EU bude ve spolupráci s Radou EU a Evropskou komisí také pokračovat v přípravách zřízení Varovací informační sítě v oblasti kritické infrastruktury.
  
 
Kromě předsednictví v Radě EU bude MV-generální ředitelství HZS ČR plnit i další operativní úkoly. Pokud např. v některé „třetí zemi“ dojde k živelní katastrofě nebo k technologické havárii, tak předsednická země musí na politické úrovni rozhodnout, zda je to záležitost mechanizmu civilní ochrany nebo záležitost krizového řízení. Styčným místem pro rozhodování České republiky je operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR. Zároveň, jako předsednická země, může ČR vyslat svého experta do expertní hodnotící skupiny Monitorovacího a informačního střediska, která bude vysílána do postižené země. Tak se také stalo v případě nedávného poskytnutí pomoci Moldavsku, které bylo citelně postiženo výpadkem dodávek ruského plynu. 


MV- generální ředitelství HZS ČR bude v rámci českého předsednictví pořádat dvě akce, a to expertní seminář v Brně ve dnech 18. až 20. února 2009 věnovaný  problematice informovanosti obyvatelstva a Setkání generálních ředitelů civilní ochrany v Praze ve dnech 22. dubna - 24. dubna 2009.


Významnou akcí, kterou bude ČR v rámci předsednictví zaštiťovat, je vyhlášení Evropského dne 112, které se uskuteční dne 11. února 2009 v Bruselu. Smyslem akce, kterou pořádá organizace EENA (Asociace evropského čísla tísňového volání) a Generální ředitelství Evropské komise INFSO ve spolupráci s Evropským parlamentem, je zabezpečit větší informovanost obyvatelstva o této tísňové lince.
  

Podrobnější informace k problematice českého předsednictví EU včetně týmu předsednictví naleznete na www.hzscr.cz/presidency
 
 

 
Priority českého předsednictvív oblasti civilní ochrany:
 

1) Zvýšení informovanosti obyvatel EU o problematice civilní ochrany s cílem zvýšit jejich povědomí o možnostech prevence, varování před mimořádnými událostmi a vhodném chování během mimořádných událostí
.
Lidé v celé EU se mohou čas od času ocitnout v krizové situaci (přírodní katastrofy, havárie apod.), která ohrožuje jejich zdraví, životy nebo majetek. A podle dlouhodobých zkušeností záchranářů informovaní a správně reagující občané výrazně usnadňují činnost záchranných a bezpečnostních složek. Poučení občané také snáze chápou preventivní opatření a významně pak přispívají k bezpečnostní připravenosti nejen své země.

Pokud jsou občané informovaní a dostatečně poučení, pokud vědí, co jim hrozí a jak se mají v případě krizové situace zachovat – a to nejen ve své mateřské zemi, tak se významně zmírňují i případné negativní následky a usnadňuje se řešení jakékoliv mimořádné události, ať se již jedná o přírodní katastrofu, havárii či teroristický útok,“ vysvětluje genmjr. Ing. Miroslav Štěpán, který vede tým českého předsednictví v oblasti civilní ochrany. 
Vyšší informovanost občanů snižuje ztráty na životech, zdraví a majetku, ale také výrazně snižuje riziko vzniku paniky a šíření nepodložených zvěstí, které mohou činnost záchranných a bezpečnostních složek výrazně zkomplikovat a tím i oddálit pomoc obyvatelstvu.  Jde o to využít vhodných prostředků (od médií přes ukázkové akce až po vzdělávání na školách) k tomu, aby se k občanům EU dostaly informace o možném ohrožení, jak lze předcházet vzniku mimořádné události, jak reagovat když nastane a na co se zaměřit po jejím skončení např. při obnově postiženého území.

Specifickým problémem v této oblasti je informování občanů během mimořádné události, kdy by se k obyvatelstvu měly dostat pokyny od kompetentních orgánů. Jde o problematiku jednotného systému varování a vyrozumění (sirény), jednotného evropského čísla tísňového volání 112 apod.
Ambicí českého předsednictví v oblasti civilní ochrany je sjednotit postupy a návyky chování občanů EU po zaznění varovného signálu (či jiného způsobu varování), popřípadě vytvoření jednotného minimálního standardu informování obyvatel ve všech členských státech EU.

Naše idea je taková, že bychom téma zvyšování informovanosti obyvatel, byť je obsaženo v některých právních předpisech EU, ale zatím se šířeji nerozebíralo, měli otevřít a naznačit určité cesty pro další předsednictví Švédska, Španělska, Belgie a Polska, které by na určitých tématech mohly pracovat dále. Dne 14. ledna jsme na jednání pracovní skupiny Prociv o této naší hlavní prioritě obsáhle informovali členské země EU. K tomu byl připraven dokument Rady EU 5124/09 V únoru se v Brně uskuteční k této problematice pracovní seminář, z něhož vzejdou určité expertní závěry, které budou přetransformovány na Závěry Rady,  a které se stanou vodítkem pro další práci. Tento dokument by měl být schválen na červnové Radě pro justici a vnitro v Bruselu,“ říká výkonný předseda pracovní skupiny pro civilní ochranu (PROCIV) v Radě Evropské unie pplk. Ing. Jiří Chalupa.


Zvyšování informovanosti obyvatelstva prostřednictvím preventivně výchovné činnosti a osvětové činnosti dlouhodobě patří mezi priority Hasičského záchranného sboru ČR, který v této oblasti vyvíjí četné aktivity.

Informovanost a vzdělávání obyvatelstva zdůrazňuje jako jednu z priorit také Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020, která byla schválená usnesením vlády ČR č. 165 ze dne 25. února 2008.


2)
Zlepšení práce „Monitorovacího a informačního střediska“ a jeho spolupráce s ostatními mezinárodními organizacemi

Cílem českého předsednictví v oblasti civilní ochrany je alespoň zahájit diskusi na téma posílení Monitorovacího a informačního střediska (MIC). Posílení MIC by mělo spočívat zejména ve zvýšení jeho monitorovacích a analytických kapacit, tj. v zesílení jeho schopnosti shromažďovat a analyzovat informace a poskytovat poradenství členským státům ohledně logistického zajištění. Uvažuje se i o možnosti nasazení zaměstnanců MIC, kteří by byli v permanentní pohotovosti. Návrh opatření dále zahrnuje systémy včasného varování, poskytování odborné podpory o dostupných dopravních prostředcích členským státům, zintenzivnění školení a cvičení pro odborníky z členských států, využití sytému GALILEO a nástrojů v rámci iniciativy Globálního monitorování pro životní prostředí a bezpečnost (GMES), dopravní zajištění a vyhodnocování dosavadních zkušeností. Členské státy se mohou zapojit do tohoto procesu tím, že poskytnou experty s odbornou kvalifikací. Také se předpokládá užší spolupráce mezi MIC a skupinou expertů OSN ve věcech odhadu, předpovědi a ohodnocení velikosti katastrofy (tzv. UNDAC týmy).

Posílení MIC přispěje ke zlepšení schopnosti reakce na katastrofy, jejich předcházení, připravenosti na ně a také obnově po nich.
Monitorovací a informační středisko (MIC) je zřízeno a spravováno Evropskou komisí. Toto nepřetržitě fungující operační centrum hraje důležitou roli při mimořádných událostech (živelní pohroma, rozsáhlá havárie, teroristický útok apod.), procházejí jím požadavky na pomoc od zemí postižených např. přírodní katastrofou a také nabídky pomoci, kterou členské státy EU mohou poskytnout postiženým zemím. MIC tuto mezinárodní pomoc operativně koordinuje. MIC funguje jako základní prvek tzv. Mechanismu civilní ochrany EU, který   v případě nouze umožňuje státům EU koordinovaně poskytovat expertní, finanční, materiální či záchranářskou pomoc, zejména mimo hranice EU. Styčným místem v rámci Mechanismu pro  ČR je operační a informační středisko MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.
 

3)
Prevence katastrof na úrovni EU
Problematikou prevence katastrof se bude jako svou hlavní prioritou v pracovní skupině Rady pro civilní ochranu (PROCIV) zabývat Švédsko. Sdělení Komise o prevenci by mělo být publikováno dne 10.2. 2009. Cílem českého předsednictví je začít diskusi k tomuto komplikovanému tématu a připravit příslušné návrhy a podklady pro švédské předsednictví, v jehož průběhu by měla Rada schválit závěry v této oblasti. Sdělení o prevenci bude také probíráno na únorovém semináři v Brně


4) Rozvoj evropské schopnosti boje proti hrozbám CBRN

(chemickým, biologickým, radiačním a nukleárním). Cílem českého předsednictví je vést diskusi o zlepšení spolupráce členských států EU v boji proti těmto hrozbám. Předpokládá se, že v tomto tématu na české předsednictví intenzivně naváže Švédsko. Dokument k CBRN problematice bude EU oficiálně prezentován pravděpodobně v červnu 2009.
 

5) Schválení a operační nasazení modulů civilní ochrany
.
Jsou to prostředky pro záchranné práce při závažných mimořádných událostech, které jsou tvořeny z   vnitrostátních zdrojů členského státu na principu dobrovolnosti. V současnosti je zaregistrováno 79 modulů ze 17 členských států (např. Modul pro letecké hašení lesních požárů s pomocí letadel, Modul pro vysokokapacitní odčerpávání vody). ČR prosazuje zvýšení počtu modulů a vytváření jejich nových typů.Již v letošním roce 2009 by měl být např,. registrován nový modul  “Nouzové dočasné přístřeší,“ na kterém se bude podílet Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně.



kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem