HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Celou noc hasiči likvidovali popadané stromy

Také v noci ze čtvrtku 10. srpna na pátek 11. srpna 2017 zasahovali hasiči v Olomouckém kraji kvůli bouřkám. Naštěstí vítr lámal pouze stromy, které nikoho nezranily. 

Bouřky se naším krajem prohnaly ve dvou vlnách. V podvečer zasáhly zejména Přerovsko, v noci, těsně po půlnoci, udeřily bouřky na Šumpersku a Olomoucku.

První výjezdy hasiči zaznamenali ve čtvrtek 10. srpna 2017 těsně před půl sedmou večer (detailní informace v samostatné zprávě). Do půlnoci evidovalo naše operační středisko padesát událostí. Nejčastěji vyjížděli hasiči na Přerovsku (43 událostí), ve zbytku kraje se jednalo spíše o jednotlivé výjezdy.

Druhá vlna bouřek přišla těsně po půlnoci. Celkem hasiči od půlnoci pátku 11. srpna 2017 do šesté hodiny ranní zasahovali u devadesáti událostí. Jednalo se především o popadané stromy a větve na komunikacích, na drátech elektrického vedení, na autech a cyklostezkách. Na několika místech popadaly stromy i na železniční tratě. V noci zasahovali hasiči pouze u jedné poškozené střešní krytiny. V Šumperku silný vítr poškodil plechovou střechu. Hasiči spadlé kusy plechu posbírali a střechu zajistili.

I v pátek ráno byly terénu stále desítky jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Podle dostupných informací nebyl při událostech nikdo zraněn.

Zajímavosti k bouřkám:

  • počet zásahů profesionálních hasičů směny C (sloužili od čtvrtku od 7:00 hodin do pátku do 7:00 hodin) a dobrovolných hasičů činil 249. Běžně hasiči v průměru za jednu směnu zasahují u 16 událostí,
  • profesionální jednotky ze všech požárních stanic vyjely alespoň k jednomu zásahu v souvislosti s bouřkou,
  • v terénu bylo za bouřek celkem 89 jednotek sborů dobrovolných hasičů,
  • do likvidace popadaných stromů a odstraňování uvolněných a popadaných střech se zapojilo téměř 500 hasičů.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem