Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XIV ČÍSLO 10/2015

V úvodu přinášíme ohlédnutí za pátým Zbirožským hasičským tatrováním. V tematickém bloku POŽÁRNÍ OCHRANA bilancujeme letošní rekordní počet požárů v průběhu letních prázdnin, přinášíme analýzu na rozsáhlý požár obilí a lesního porostu v Chrášťanech na Rakovnicku a informujeme také o průběhu konference Požární ochrana 2015. V části věnované IZS analyzujeme zásah složek IZS při tragické dopravní nehodě vlaku SC 512 Pendolino a nákladního automobilu, ke které došlo v červenci letošního roku ve Studénce, seznamujeme s průběhem reklasifikačního cvičení USAR odřadu HZS ČR. V bloku OCHRANA OBYVATELSTVA A KRIZOVÉ ŘÍZENÍ hodnotíme výsledky testů prostředků improvizované ochrany, informujeme o závěrech konference Krizový management 2015 a představujeme program vzdělávání žáků, studentů a pedagogů v zónách ohrožení v Moravskoslezském kraji. V časopisu dále informujeme o novinkách, které byly k vidění na veletrhu FS Days 2015 a seznamujeme s výsledky některých sportovních soutěží.  

Na jubilejním pátém Zbirožském hasičském tatrování se představil dosud rekordní počet 73 tatrovek, které se ucházely o přízeň návštěvníků. Již tradiční akci, která se uskutečnila první zářijovou sobotu v areálu HZS ČR ve Zbirohu, navštívilo přes dva tisíce návštěvníků.

„Užívejte si hasičiny již od mládí,“ těmito slovy přivítal budoucí přítomné mladé hasiče náměstek generálního ředitele HZS ČR plk. Mgr. Josef Slavík. Všichni, kteří fandí hasičskému řemeslu, pak již obdivovali nejen krásné tatrovky, ale i další hasičská lákadla.

„Miss Tatra 2015“

Z celkem 31 soutěžících tatrovek více než 500 hlasujících návštěvníků zvolilo za nejkrásnější požární automobil Tatru 138 v provedení CAS 32 z SDH Mníšek pod Brdy. Tato kráska z roku 1969 má u diváků úspěch každoročně. Odborná porota po posouzení nejen estetického vzhledu, ale i všech vlastností, vybrala za královnu krásy Tatru 815 v provedení Terrno CAS 20 z SDH Domažlice, kterou korunovala titulem „Miss Tatra 2015“.

Pestrý doprovodný program

Desítka dvoučlenných týmů soutěžila ve výměně téměř 200kilogramového předního kola požárního automobilu Tatra 815 VVN 8x8. Nejrychlejší byli zástupci HZS Královéhradeckého kraje, s časem 5 minut a 10 sekund.

Mezi letošními „taháky“ zaujala prezentace profesionálních hasičů, kteří během několika sekund proudem vody z vysokotlakého hasicího a řezacího zařízení Cobra dokázali vytvořit bezmála deseticentimetrový otvor v plechových dveřích.

Dětské návštěvníky zaujaly soutěže, ve kterých museli proudem vody z ruční džberové stříkačky srážet kuželky nebo uhasit hořící hrad.

Zpestřením programu bylo vystoupení malých „hasičů“ Soptíků z Kolešova, kteří předvedli, jak se připravují na své budoucí povolání.

Podniknout výlet do historie hasičského řemesla umožnila expozice požární ochrany s více než 130 exponáty dokumentujícími vývoj hasičské techniky od poloviny osmnáctého až po konec dvacátého století. Seznámit se s historií civilní ochrany nabídla nově rozšířená expozice ochrany obyvatelstva. Zájmu se těšila také expozice vyšetřování příčin vzniku požárů. Návštěvníci si měli možnost prohlédnout i novou techniku pro hasiče pořízenou z Integrovaného operačního programu.

V průběhu akce byly vyhlášeny také výsledky 7. ročníku literární soutěže pořádané MV-generálním ředitelstvím HZS ČR v rámci projektu „Dávají za nás ruku do ohně“.

Pátý ročník Zbirožského hasičského tatrování připravil spolek Naše hasičská minulost společně s MV­ generálním ředitelstvím HZS ČR, Skladovacím a opravárenským zařízením HZS ČR a Záchranným útvarem HZS ČR.

Mgr. Zbyněk KOUKOLÍK, foto Milan VÁVRŮ

vytisknout  e-mailem