Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XIII ČÍSLO 8/2014

V úvodu informujeme o dotačních programech, na které se váže neinvestiční dotace ze státního rozpočtu ČR, uplatněná prostřednictvím MV-generálního ředitelství HZS ČR v roce 2015 pro nestátní neziskové organizace. V části věnované POŽÁRNÍ OCHRANĚ analyzujeme dubnový zásah jednotek PO na rozsáhlý požár galvanovny v Lanškrouně a informujeme o zaměření prevence požárů v odpadovém hospodářství a v recyklačních centrech ve Velké Británii. V bloku IZS seznamujeme s průběhem cvičení složek IZS a orgánů krizového řízení RAFEX 2014 a přinášíme také ohlédnutí za 5. ročníkem Mezinárodního setkání kynologických týmů USAR odřadů. Závěry konference Crisis management, připomenutí výročí vzniku Ženevských úmluv a zkušenosti s protipovodňovou ochranou v Jihočeském kraji jsou hlavními tématy části zaměřené na oblast OCHRANY OBYVATELSTVA a KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. V časopisu dále naleznete například zpravodajství z červencového mistrovství světa v požárním sportu dorostenců a juniorů ve Svitavách.  

Dne 20. dubna 2014 byl v 11.38 hodin na operační a informační středisko HZS Pardubického kraje (KOPIS) oznámen požár objektu galvanovny v ulici Pivovarská v Lanškrouně. Na hašení rozsáhlého požáru členitého objektu se podílelo 102 profesionálních i dobrovolných hasičů ze 13 jednotek PO. Oheň způsobil škodu ve výši 80 milionů korun.

Popis objektu

Požár vznikl ve výrobním provozu tvořeném z části železobetonovým dvoupodlažním objektem s nehořlavou střešní konstrukcí. Tento objekt byl přibližně od roku 1967 využíván jako galvanovna s pomocnými provozy. Na galvanovnu dále navazovaly další provozy a objekty, mimo jiné i dřevěné zastřešení dvora. Další provozy byly umístěny v objektech se smíšenými konstrukcemi (s dřevěným stropem) a některé nově přistavované objekty byly celodřevěné, a to včetně zastřešení dvora, které tvořilo skladovou halu pro kovové výrobky. Celý objekt před požárem procházel rekonstrukcí – oficiálně to bylo nazváno jako stavební úpravy stávajících objektů a přístavba skladu a expedice. Na tyto stavební úpravy bylo vydáno stavební povolení, ale kolaudační řízení se dosud neuskutečnilo. Z tohoto důvodu mohl být objekt rekonstruován tzv. „za provozu“, kromě expedice, která byla budována nově. Nová expedice pak byla rovněž částečně využívána jako sklad výrobků.

Celý areál měl být rozdělen do dvou požárních úseků, jeden měla tvořit stávající galvanovna s doprovodnými provozy, druhý pak přistavěná expedice a sklad. Vzhledem k tomu, že stavební úpravy ještě nebyly dokončeny, nebyly dokončeny ani požárně dělicí konstrukce mezi těmito požárními úseky a požár se tedy volně šířil i na nově budovanou část výrobního areálu.

Průběh zásahu

Po ohlášení události na KOPIS byla na místo zásahu vyslána jednotka HZS Pardubického kraje ze stanice Lanškroun. V době jejího příjezdu vycházel z malých okének a děr luxferových oken budovy na straně budovy od Nádražní ulice šedý kouř.

Jednotka PO po příjezdu násilně vnikla do objektu přes okno expedice. Otevřela dveře expedice a v dýchacích přístrojích provedla průzkum objektu s termokamerou s cílem najít v zakouřeném prostoru ohnisko požáru, které se hasičům podařilo nalézt v hale galvanizace. Na podlaze byla vylita neznámá kapalina.

V té době se již neutrální rovina v objektu pohybovala na úrovni podlahy s nulovou viditelností. Velitel zásahu (VZ) požádal v 11.40 hodin KOPIS o posily. Jednotka PO mezitím prováděla průzkum s vysokotlakým proudem vody od vrat expedice s cílem zjistit další ohniska požáru a vypnula přívod elektrické energie na nalezeném rozvaděči. Orientace v neznámém členitém prostoru, který byl navíc silně zakouřen, byla obtížná a navíc nebyla k dispozici dokumentace zdolávání požáru.

Po ochlazení prostoru ve vstupu do galvanovny roztříštěným vysokotlakým proudem vody ukázala termokamera pokles teploty. Stále se ale zdálo, že je slyšet zvuk běžící technologie, proto VZ nařídil kontrolu vypnutí elektrického proudu v objektu. Na místo zásahu se dostavila jednotka SDH obce Lanškroun.

Uzavření přívodu energií

Ve 12.00 hodin VZ od zaměstnanců firmy získal informace o dispozičním řešení objektu, materiálech, které se v něm nacházely, přítomnosti škodlivých látek, uzávěrech energií atd. Bylo popsáno místo hlavního vypínače elektrického proudu, hlavního uzávěru plynu a místo uložení pěti 10kilogramových propanbutanových lahví v prostoru expedice.

Jednotka PO začala s hledáním hlavního vypínače elektrického proudu, který se nacházel uvnitř budovy, zhruba 40 metrů od vchodu. Postup ztěžovaly palety s materiálem, lešení a jiné předměty. Hasiči stále postupovali za použití termokamery. Hlavní vypínač byl nalezen a elektrický proud se posléze podařilo vypnout.

Vysokotlakým proudem byly uhašeny dvě plastové nádrže nejblíže vstupu do místnosti galvanovny a hasilo se další ohnisko požáru mezi nádržemi, které se nacházely v zadní části místnosti. Přesun vysokotlakého proudu blíže k ohnisku ztěžoval členitý a zarovnaný prostor.

Byl uzavřen hlavní přívod plynu v ulici Nádražní, mezi budovami galvanovny a BV Gips. Posléze byl nasazen přetlakový ventilátor přes okénko v luxferovém okně z ulice Nádražní. To se v takto členitém prostoru, kde nebylo možné proud vzduchu z důvodu mnoha otvorů usměrnit, ukázalo jako málo účinné.

Odvětrávání zakouřeného objektu

Ve 12.16 hodin po nasazení přetlakové ventilace se z vrat expedice valil kouř směrem přes koleje na neobydlenou část města. VZ povolal na místo události protichemický automobil k měření koncentrace zplodin hoření. Ihned po jeho příjezdu ve 12.36 hodin bylo zahájeno měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší. Naměřené hodnoty nepřevyšovaly limity dané pro běžný požár.

Ve 12.40 hodin VZ rozhodl o vytvoření druhého úseku – jeden roztříštěný proud C 52 od CAS 32 jednotky SDH obce Lanškroun přes vyražené větrací okénko v luxferových oknech z ulice Nádražní pro snižování teploty v místnosti. První úsek tvořil jeden vysokotlký proud jednotky PO ze stanice Lanškroun, která se pokusila o nasazení přetlakové ventilace od vrat expedice, což bylo ještě méně účinné, a proto bylo ponecháno v činnosti původní nasazení.

Protože hydranty v okolí místa zásahu nebyly dostatečně vydatné, zřídil VZ kyvadlovou dopravu vody z areálu VaK Lanškroun ve vzdálenosti dvou kilometrů, kterou zajišťovala CAS 20 jednotky SDH obce Lanškroun. Na místo události se před 13. hodinou dostavil požární technik firmy, který VZ sdělil, že v zasaženém prostoru se nenacházejí žádné látky reagující s hasební vodou.

Intenzivní hoření

Zaměstnanci firmy VZ oznámili, že se v prostoru skladovací haly nacházejí palety se sifonovými bombičkami s CO2. Hasiči v dýchacích přístrojích začali prohledávat skladovací halu. Po nalezení zhruba 30 palet s bombičkami byly paletovacím vozíkem palety postupně vyváženy. Ve 13.00 hodin se na místo události dostavil majitel firmy. Z důvodu neúčinnosti hašení zadních nádrží vysokotlakou proudnicí přes další nádrže a vzhledem k rozlité neznámé kapalině na podlaze bylo rozhodnuto ponechat vysokotlaký proud vody jako ochranu před dalším rozšířením požáru z prostoru galvanovny a vytvořit dva otvory v luxferových oknech z ulice Nádražní, odkud bylo ohnisko požáru blíže přístupné.

Po vytvoření těchto otvorů byla již ohniska požáru zvenku viditelná a se zaměstnanci bylo konzultováno, co přesně hoří. Jelikož se jednalo o intenzivní plameny dosahující výšky až dvou metrů, jejichž intenzitu se nedařilo hašením snížit, byla vyslovena myšlenka možnosti podpory hoření tlakovým rozvodem vzduchu. Zaměstnanci popsali umístění kompresoru a možnosti uzavření vzduchu. Protože toto místo bylo v zakouřeném prostoru v I. NP, bylo rozhodnuto přerušit potrubí mimo ohrožený prostor a jeho následné odtlakování. Po prověření této informace bylo zjištěno, že systém rozvodu vzduchu je již bez tlaku. Byl vytvořen druhý proud C 52 z nastavovacího žebříku na 2. úseku od CAS 32 SDH Lanškroun.

Ve 13.20 hodin byly zvětšeny odvětrávací prostupy do prostoru galvanovny a hrozilo větší riziko úniku nebezpečných zplodin hoření. VZ prostřednictvím Policie ČR a Městské policie Lanškroun informoval Městský úřad Lanškroun, odbor životního prostředí, o nutnosti informování občanů Lanškrouna o požáru s preventivním doporučením nevětrat a nevycházet z domu z důvodu možného úniku škodlivých látek do ovzduší.

Chemická služba průběžně měřila ovzduší, výsledkem byly stále hodnoty pro běžný požár.

Ve 13.30 hodin majitel firmy po obhlídce zasaženého prostoru uvedl, že hoří dvouplášťové plastové nádrže linky galvanizace. VZ rozhodl o změně prvního proudu C 52 na proud těžké pěny od CAS 32 SDH Lanškroun na 2. úseku, přes vybourané otvory od ulice Nádražní.

Hasiči uhasili všechna viditelná ohniska požáru těžkou pěnou, poté bylo v prostoru galvanovny patrné lehké odvětrání objektu.

Propad střechy, rozhoření, exploze

Ve 14.00 hodin provedl VZ průzkum objektu za účelem zjištění situace na místě požáru a možnosti odvětrání nahromaděných zplodin hoření. Průzkum ukázal, že u galvanické linky je neutrální rovina 3,5 m bez viditelných známek hoření, ve skladovací hale je neutrální rovina 2 m bez viditelných známek hoření a v jedné místnosti přilehlé ke skladovací hale byl zjištěn v kabelovém prostupu do I. NP úkap hořícího plastu, který byl uhašen vysokotlakým proudem vody. Průzkum další místnosti přilehlé ke skladovací hale ukázal opětovný úkap hořícího plastu z kabelového prostupu. Při podrobnějším průzkumu byly objeveny známky hoření za kabelovým prostupem a následně bylo slyšitelné praskání ohně.

Ve 14.10 hodin VZ požádal KOPIS o vyslání ZZS pro ošetření zraněného dobrovolného hasiče, který si potřísnil oči parami z hořící galvanovny. Ve 14.12 hodin byl VZ, který prováděl průzkum na úseku č. 1, upozorněn radiostanicí od příslušníků sledujících objekt vně budovy na prostup ohně skrz střechu objektu. VZ okamžitě nařídil stažení průzkumné skupiny z úseku č. 1 a zahájení průzkumu z vnějšku budovy na místě začínajících plamenů a vývinu hustého černého kouře vycházejícího ze střechy nad sálem s galvanovací linkou. O minutu později došlo ke vznícení zplodin hoření nahromaděných pod střechou skladovací haly, propadnutí střechy a k prudkému rozhoření celého prostoru skladovací haly a k následným explozím sifonových bombiček uskladněných v hale. Po propadnutí střechy dostal VZ od zaměstnanců firmy informaci o acetylénové svařovací soupravě v objektu firmy. Nařídil všeobecný ústup od budovy, přesun ohrožené požární techniky a zjistil přesné umístění soupravy. Zaměstnanci ale byli schopni udat pouze přibližnou polohu. Hasiči posléze vynesli pět 10kg lahví na PB z prostoru expedice. Policie ČR zastavila dopravu v ulici Nádražní (silnice I. třídy) a vymezila nebezpečný prostor.

Jednotky PO zahájily požární obranu. Na místo události byly povolány další jednotky SDH obcí.

Ve 14.20 hodin se na místo dostavil pracovník pro zjišťování příčin vzniku požárů územního odboru Ústí nad Orlicí.

Vyhlášení II. stupně požárního poplachu

Ve 14.23 hodin požádal VZ, vzhledem k prudkému zhoršení situace na místě zásahu, o vyhlášení II. stupně požárního poplachu.

Na 2. úseku byl druhý proud C 52 použit na ochranu přilehlé budovy Tauer elektro, a.s. První proud s těžkou pěnou byl změněn na proud C 52, kterým jednotka SDH obce Lanškroun prováděla hašení v prostoru sálu galvanovny, kde opět začalo hořet.

Ve 14.29 hodin byla vytvořena kyvadlová doprava a stanoviště doplňování vody. Na místo události se dostavil řídicí důstojník územního odboru Ústí nad Orlicí, který si přebral zajištění dopravy vody vybudováním dalšího čerpacího stanoviště na hrázi Dlouhého rybníka vzdáleného zhruba 1,5 km, dále týlové zajištění pro zasahující jednotky PO a zajištění náhradní zásoby pěnidla. Současně probíhalo hašení pouze z dálky mimo objekt. Požár se rozšiřoval směrem k expedici.

Z automobilového žebříku se proudem vody ze sklopné proudnice hasila zasažená střecha a skladová hala, která v tu dobu byla již zcela pohlcena požárem. Další jednotky SDH obcí, které postupně dojely na místo zásahu, byly určeny na zabezpečování kyvadlové dopravy vody.

Byl zjištěn možný přístup k acetylenové soupravě přes dílnu v nezasažené části budovy. Po odříznutí mříže na okně dílny a jejím průzkumu byla nalezena svařovací MIG souprava s tlakovou lahví a náhradní 10kg PB tlaková lahev. Byly odříznuty kovové dveře do chodby před rozvodnu 22 kV, před kterou stála souprava sice mimo požár, ale přesto v jeho blízkosti. Bylo zahájeno ochlazování druhým proudem C 52 ze skrytu. Během ochlazování acetylenové svařovací soupravy byla průběžně měřena teplota soupravy termokamerou. Po jejím ochlazení na teplotu přibližně 40 °C hasiči vynesli lahve ven na dvůr.

Dále bylo zjištěno, že se v prostoru před rozvodnou 22 kV nachází vysokozdvižný vozík na PB. Druhým proudem C 52 začala jednotka PO ochlazovat prostor předpokládaného umístění PB tlakové lahve. Po nějaké době byl zjištěn pouze zbytek skleněného vlákna, který zbyl z tlakové lahve.

V 15.00 hodin se na místo události dostavila starostka města Lanškroun s tajemníkem bezpečnostní rady města. Řídicí důstojník jim předal informace o předpokládaném znečištění ovzduší pro informování obyvatelstva a o dalším postupu jednotek PO. VZ nařídil odběr vzorků vody odtékající z místa požáru. Tím bylo zjištěno, že odtékající voda je silně zásaditá. Tato informace byla předána referentu vodního hospodářství Městského úřadu Lanškroun, který ji konzultoval se zástupci ČOV Lanškroun a společností VaK Jablonné nad Orlicí. Voda odtékající do kanalizace byla ředěna. Kanalizace byla napojena na ČOV, ta ihned učinila příslušná opatření.

Ze strany vlakového nádraží byl natažen další proud k ochraně budovy Tauer elektro, a.s. a třetím proudem vody byla ochlazována střecha expedice z venku budovy.

V 15.20 hodin byla povolána ZZS k dobrovolnému hasiči, kterého brněly konečky prstů. První pomoc do příjezdu zdravotníků provedli profesionální hasiči, kteří použili oxymetr a zjistili vyšší hodnotu O2 v těle.

Po 16.00 hodině se na místo události dostavil řídicí důstojník HZS Pardubického kraje (ŘD). Podílel se na jednání a dalším postupu s představiteli města s hlavním cílem zajistit stavební dokumentaci objektu. Dokumentace zdolávání požáru k uvedenému objektu neexistovala a o potenciálním nebezpečí na místě požáru se VZ dozvídal pouze sporadicky od zaměstnanců firmy.

Kvůli možnému poškození obalů s kyselinou dovezly na místo události Technické služby Lanškroun vápenný hydrát. Kolem vysokozdvižného vozíku byla detekována kyselina a následně neutralizována zasypáním hydrátem vápna. V místnosti za dílnou byly nalezeny filtry na kyanid. VZ proto vydal rozkaz do této části budovy dále nevstupovat. Na místo události se dostavil ředitel územního odboru Ústí nad Orlicí.

Přeskupení jednotek PO a techniky

V 16.20 hodin, po eliminaci nebezpečí výbuchu, bylo rozhodnuto o přeskupení jednotek PO a vytvoření úseků. Došlo i k přemístění požární techniky.

V 17.05 hodin se na místo události dostavil pracovník pro zjišťování příčin vzniku požárů HZS Pardubického kraje. V 17.08 hodin byl při průzkumu prostor sousedících s galvanizační linkou nalezen sklad s 20 barely neznámé látky. KOPIS látku identifikoval jako hydroxid draselný. Dva barely byly porušeny a vytekly na podlahu tvořící záchytnou jímku. Nehrozilo bezprostřední riziko porušení dalších barelů. VZ proto rozhodl dále nevstupovat do skladové místnosti.
Na místo požáru byl povolán kombinovaný hasicí automobil ze stanice Pardubice vybavený vysokotlakým řezacím a hasicím zařízením Cobra. Okolo 18.00 hodiny byl požár postupně likvidován, stále probíhala kyvadlová doprava vody a ředění vody odtékající z místa zásahu do kanalizace. Docházelo k přeskupování sil a prostředků a nepotřebné jednotky PO byly odesílány na základny.

V 18.15 hodin byli na místě zásahu řídicí důstojník MV-generálního ředitelství HZS ČR, měřicí vůz laboratoře IOO Lázně Bohdaneč a zástupci České inspekce životního prostředí z Hradce Králové. Byla změřena koncentrace škodlivých látek v ovzduší a odebrány vzorky na místě zásahu i v jeho okolí. V 18.42 hodin byla na KOPIS hlášena likvidace požáru.

Při přípravě k odjezdu jednotky SDH obce Žichlínek bylo nahlášeno poranění kolene člena jednotky.

Ve 22.12 hodin byla na místě požáru ponechána CAS 20 jednotky SDH obce Lanškroun a jednotky SDH obce Dolní Třešňovec pro zajištění dohledu nad místem zásahu a dohašování, a to až do úterý 22. dubna do 10.00 hodiny. Poté závěrečný dohled přebral HZS Pardubického kraje, stanice Lanškroun, a na místě probíhalo vyšetřování. V 16.15 hodin bylo místo zásahu předáno jednateli firmy.

Zjišťování příčiny vzniku požáru

Fyzické ohledání místa požáru za účelem zjištění příčiny vzniku požáru probíhalo 22. dubna. Samotné vyšetřování probíhalo za ztížených podmínek, neboť mokré prostředí v prostoru galvanovny bylo silně zásadité – hodnoty veličiny pH přesahovaly číslo 12. Z tohoto důvodu bylo místo požáru ohledáváno v ochranných pomůckách a v dýchacích přístrojích. Na místě požáru nebylo možné nasadit služebního psa určeného k detekci reziduí kapalných akcelerantů hoření. Ohledání však bylo prováděno nejnovějším technickým vybavením, zejména zde našlo uplatnění zařízení k tvorbě sférické fotografie. K nalezení požárního ohniska pak výrazně pomohlo zkoumání dat z optického záznamového zařízení instalovaného v prostoru galvanovny.

Pro dokreslení situace je předběžně možné uvést jeden z dílčích závěrů zkoumání na místě požáru. Podle dosavadních poznatků Technického ústavu požární ochrany Praha došlo v prostoru galvanovny k vývinu vodíku, a to vlivem chemické reakce roztoku kyseliny chlorovodíkové obsažené v galvanické lázni se zinkovými koulemi použitými k zinkování kovových výrobků. Vodík v prostoru galvanovny při požáru shořel a po uhašení plamenů pak z galvanovny částečně prostoupil mezi přehřáté zplodiny pod střechu objektu. Reaktivnost a vznětlivost zplodin tak byla ještě zvýšena a rovněž i teplota plamenů při následném hoření dosáhla hodnot, jež se u požárů běžně nevyskytují. Nastalé anomálie tak měly za následek nestandardní průběh požáru, který si jen díky okamžitému předávání informací radiovým provozem nevyžádal oběti na životech. V současné době dosud probíhá zkoumání odebraných vzorků a celá věc je tak stále v šetření.

Specifika zásahu

Negativa
pozdní zpozorování rozvoje požáru,
dokumentace zdolávání požáru byla vypracována, ale nebyla k dispozici jednotkám PO,
členitá a rozlehlá budova s přístupem pouze z jedné strany,
v době příjezdu jednotky PO byla budova zcela zakouřená,
přetlaková ventilace byla z důvodu členitosti a rozlehlosti objektu málo účinná (nemožnost účinného usměrnění proudu vzduchu),
umístění hlavních uzávěrů vody a elektrické energie uvnitř zakouřené budovy,
z důvodu silného zakouření a přítomnosti chemických látek byl zásah možný pouze v dýchacích přístrojích,
nedostatečná vydatnost hydrantové sítě v okolí místa zásahu, byla nutná kyvadlová doprava vody,
přítomnost tlakových lahví s hořlavými plyny a nebezpečí jejich výbuchu (zaměstnanci nebyli schopni určit jejich počet a přesnou polohu),
stavební řešení budovy podporující vznik Backdraftu (vyústění vzduchotechniky z prostoru zasažené linky do haly),
minimální rozdělení objektu na požární úseky,
varování obyvatelstva bylo možné pouze lokálně prostřednictvím Policie ČR a Městské policie Lanškroun.

Pozitiva
příznivá meteorologická situace,
použití termokamery,
sledování situace z vnějšku objektu příslušníky jednotky PO – okamžité předání informace o riziku VZ,
rozhodnutí VZ o stažení zasahujících hasičů z budovy před zřícením střechy,
spolupráce s místní samosprávou.

nprap. Tomáš KLABAN, por. Ing. Jaroslav KUBÍČEK, por. Bc. Vendula HORÁKOVÁ, HZS Pardubického kraje, foto archiv HZS Pardubického kraje

 

vytisknout  e-mailem