Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XII ČÍSLO 6/2013

V úvodní části přinášíme analýzu zásahu na rozsáhlý požár skladového objektu v bývalém areálu Svit ve Zlíně. Dále informujeme o závěrech konference Pyromeeting 2013 a seznamujeme také s možnostmi využití počítačového modelování požárů pro požárně technické expertizy. V bloku IZS představujeme HZS podniku Spolchemie a zabýváme se některými problémy souvisejícími se zpracováním traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb. Prezentace činnosti Panelu NNO při mimořádných událostech a výsledky spolupráce metodiků HZS ČR s pedagogy ZŠ tvoří náplň části časopisu věnovanou OCHRANĚ OBYVATELSTVA. V bloku KRIZOVÉ ŘÍZENÍ seznamujeme se závěry mezinárodní konference „Riziková budoucnost pro Evropu a ČR“ i s možnostmi využití informačních technologií při systémové podpoře obnovy území postiženého mimořádnou událostí. V časopisu dále najdete reportáž z letošních veletrhů PYROS/ISET a IDET, ohlédnutí za výstavou FIRECO 2013 nebo reportáž z předávání Zlatých záchranářských křížů. 

Kolektiv profesionálních hasičů, patnáctiletý statečný mladík, teprve pětiletá holčička a dokonce i asistenční fenka Brenda, to je jen malý výčet různorodé skupiny, kterou 22. května 2013 přijal na Pražském hradě prezident republiky Miloš Zeman. Přesto měli všichni přítomní něco společného – záchranu lidského života. Právě proto jim prezident České republiky osobně předal Zlaté záchranářské kříže za rok 2012.

Čtrnáctý ročník soutěže o nejlepší záchranářský čin roku 2012 vyhlašoval tradičně časopis Rescue report, generálním partnerem byla Česká televize. „Jsem velmi rád, že mohu ocenit ty, kteří prokázali svou odvahu v důležité chvíli a dokázali zachránit lidské životy,“ uvedl prezident Miloš Zeman. Poté již společně s dalšími pozvanými osobnostmi předal každému z oceněných jednotlivců a kolektivů Zlatý záchranářský kříž.

Tyto symboly, které jsou oceněním za výjimečné a profesionálně zvládnuté zásahy profesionálů i laiků, byly předány v několika kategoriích – záchranářský čin laiků, záchranářský čin profesionálů jednotlivců, záchranářský čin profesionálního týmu, nejkurióznější záchranářský čin, výjimečný přínos pro záchranářství.

Ocenění profesionálních hasičů

Jedním z oceněných byl příslušník HZS Libereckého kraje nprap. David Bauer, který převzal také cenu generálního ředitele HZS ČR plk. Ing. Drahoslava Ryby. Jako excelentně zvládnutý byl vyhodnocen jeho zásah při záchraně ženy z komína vysokého třicet metrů, která se pokusila vloni v říjnu o sebevraždu. Žena se při záchraně chovala velmi hystericky a nakonec omdlela ve chvíli, kdy k ní nprap. David Bauer vylezl nahoru. Ten pak musel ženu, která ještě nebyla zajištěna proti pádu, držet vlastními silami a zároveň se ji pokoušel přivést k vědomí. Naštěstí vše dobře dopadlo a žena byla dopravena bezpečně dolů a předána zdravotníkům. „Zásah byl velmi náročný, byla velká zima a nahoře jsem měl vážné obavy, že ženu už prostě v rukou neudržím. Nevěděl jsem, jak dlouho to zvládnu, ale velkou podporu mi poskytl kolega, který lezl nahoru mi pomoci,“ uvedl k zásahu nprap. David Bauer. Předané ocenění ho velmi potěšilo.

Zlatý záchranářský kříž obdržel také tým profesionálních hasičů ze stanice Přeštice z HZS Plzeňského kraje. Ti si cenu zasloužili za mimořádně náročný zásah, k němuž byli přivoláni v květnu loňského roku. Vyprošťovali zraněného člověka z drtičky kafilerních produktů z hloubky asi čtyř metrů. Hasiči museli překonat téměř nesnesitelné podmínky v drtičce a poradit si s naložením nadměrně těžké osoby, která však byla v bezvědomí. Kvůli nesnesitelnému zápachu museli po celou dobu pracovat v dýchacích přístrojích. Přesto i tak náročný úkol trval skupině lezců pouze 16 minut a dotyčný muž byl zachráněn. Jednotku hasičů vedl při tomto zásahu pprap. Karel Hůla, který si spolu s kolegy předaného ocenění velmi váží: „To se opravdu nestává každý den, abychom dostali cenu od prezidenta republiky. My to ale bereme tak, že je to ocenění pro všechny hasiče v republice, protože ti zasahují každý den při obtížných událostech.“

Mezi další oceněné patří například patnáctiletý Radek Jiraň, který při požáru rodinného domu zachránil svoji desetiletou sestru, tříletého bratra i rodiče. Velkou pochvalu si také vysloužila teprve pětiletá Janička Vejvodová, která dokázala včas přivolat pomoc, když její dědeček upadl do hypoglykemického kómatu. Svoji speciální odměnu – kost, nakonec obdržela i fenka asistenčního psa Brenda, která, ač k tomuto typu pomoci nebyla vycvičena, dokázala přivolat pomoc svojí paničce, která i s invalidním vozíkem spadla v mrazivém večeru hluboko do strouhy a tím jí zachránila život.

Všichni ocenění mají již po mnoho let, kdy se tato soutěž vyhlašuje, jedno společné – obrovskou skromnost. Každý z nich je přesvědčen, že podobný čin by neváhal udělat kdokoliv a pomoc druhým v nouzi je pro ně naprostou samozřejmostí.

kpt. Mgr. Jana KEMROVÁ, foto autorka
 

vytisknout  e-mailem