Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XII ČÍSLO 4/2013

V úvodu připomínáme 160. výročí vzniku prvního profesionálního hasičského sboru v Praze. V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme zásah na požár výrobní haly textilního podniku v Hořicích na Jičínsku, který způsobil škodu za 250 milionů korun. Dále seznamujeme s požadavky na požární bariéry v kontaktních zateplovacích systémech, informujeme o konferenci Červený kohout a přinášíme pozvánku na květnovou konferenci Pyromeeting 2013. V části IZS představujeme hasičský informační systém HZS Moravskoslezského kraje a informujeme také o účasti Traumateamu ČR na cvičení v Dánsku. Přiblížení nové koncepce ochrany obyvatelstva, zkušenosti s využitím hlásných povodňových profilů na Berounsku a s využitím GIS v Libereckém kraji tvoří hlavní náplň bloků zaměřených na OCHRANU OBYVATELSTVA a KRIZOVÉ ŘÍZENÍ. V závěrečném bloku informujeme o spolupráci HZS Olomouckého kraje s polskými kolegy z Opolského vojvodství. 

Dne 22. prosince 2012 v ranních hodinách došlo k požáru výrobní haly firmy Mileta, a.s., v Hořicích. Vzhledem k výši vyčíslených škod se stal požár největším v novodobé historii HZS Královéhradeckého kraje. Na jeho likvidaci se podílelo celkem 17 jednotek PO.

Mileta, a.s., patří k největším textilním výrobcům v Evropě. Disponuje vícestupňovou výrobou od bavlněné příze po hotový výrobek. Na výrobě se podílí tkalcovna, úpravna, barevna, skládárna. Společnost se orientuje na nejnáročnější bavlnářské produkty (kapesníky, košiloviny a batisty) vyrobené nejnovější technologií zaručující kvalitu spojenou s dlouholetou textilní tradicí v Podkrkonoší.

Popis objektu

Objekt byl postaven v padesátých letech minulého století. Hala tkalcovny, přípravny a skladu je konstruována jako jeden požární úsek o rozměrech 70x 200 m, bezokenní budova s rovnou střechou. Strop tvoří betonové panely (nepochozí), mezi stropem a lepenkovou střechou je otevřený prostor v celé délce haly, ve kterém je umístěna klimatizace. V prvním nadzemním podlaží objektu se nachází tkalcovna, přípravna (návod, šlichtovna, snovárna, sukárna a sklad barevné příze), expedice finálních výrobků, dílny, dvě trafostanice a plynová kotelna. Ve druhém nadzemním podlaží objektu jsou umístěny archivy, kanceláře a zázemí pro zaměstnance.

Požárem zasažená výrobní hala je situována nedaleko komunikace č. I/35 spojující Jičín a Hradec Králové, a to po levé straně směrem od Jičína. Současně je napojena na další objekt spojovacím krčkem.

Průběh zásahu

Průběh zásahuPrůběh zásahu
Operační a informační středisko (OPIS) HZS Královéhradeckého kraje, územního odboru Jičín, přijalo v 05.55 hodin oznámení od zaměstnance firmy, že došlo k požáru v prostoru přípravny. Příčinou byla pravděpodobně technická závada na osvětlovacím tělese. Zaměstnanci firmy se pokoušeli již před příjezdem jednotky PO sami požár uhasit přenosnými hasicími přístroji a nataženým zavodněným proudem od hydrantu. V tuto dobu byla na místo požáru vyslána jednotka ze stanice Hořice s CAS 15 a CAS 32. Dále pak jednotky PO zařazené v prvním stupni požárního poplachu (1x JPO II a 1x JPO III). Současně byly informovány KOPIS Hradec Králové, Policie ČR, vyrozuměni byli také příslušní pracovníci ZPP a řídicí důstojník územního odboru.
Po příjezdu jednotky ze stanice Hořice bylo prvotním průzkumem zjištěno, že prostor skladu je silně zakouřen a ohnisko požáru se nachází přibližně šest až osm metrů od vstupních dveří. Ještě před příjezdem jednotky PO byli ze skladu evakuováni zaměstnanci, byl vypnut elektrický proud do haly a nasazeny dva proudy C 52. Průzkumná skupina narazila po zhruba dvou metrech po vstupu do haly na rychle se šířící plameny a v důsledku toho zaujala obranné postavení u vstupních dveří. Po posouzení všech okolností majících vliv na šíření požáru velitel zásahu (VZ) požádal OPIS o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a nasazení dalších jednotek PO.

Po příjezdu řídícího důstojníka byl VZ ustanoven velitel jednotky ze stanice Jičín, v návaznosti na to zřízen štáb VZ a místo zásahu rozděleno na tři úseky. Byl vytyčen hlavní cíl, a to zabránit šíření požáru. Situaci komplikovala skutečnost, že hala nemá požárně dělicí konstrukce, jednotlivé provozy oddělují pouze lehké konstrukce z heraklitu a sádrokartonu. Požár se vzhledem k velkému počtu naskladněného materiálu (několik tun příze a utkaných textilií) nekontrolovaně šířil velkou rychlostí celým prostorem haly. Proto byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu a na místo zásahu byla povolána výšková požární technika z okolních stanic.

Při ustanovování AP 27 došlo k propadnutí střešní konstrukce a následnému zvlnění bočních stěn haly. Postupně byly přeskupovány síly a prostředky (SaP) do prostor na rozhraní tkalcovny a přípravny. Útočné proudy byly nasazeny v 1. NP z obou stran do haly a ve 2. NP z prostoru skladů. Vlivem rychle se šířícího požáru a vysoké teploty byly plamenným hořením zasaženy i sklady a jednotky PO musely zaujmout další obranné postavení z prostoru hlavní chodby. Po příjezdu AP 54 byla tato technika okamžitě nasazena ze zadní části haly s cílem zabránit dalšímu šíření směrem k výrobní části haly. Z přední části haly byla nasazena AP 27 a z boku haly pro hašení a ochlazování pláště požárem zasažené budovy AP 20.
V tomto okamžiku bylo zcela zřejmé, že bude nutné zabezpečit dostatečné množství hasiv, proto byla zřízena tři čerpací stanoviště ze zdrojů vody v areálu firmy a současně využita i místní hydrantová síť. Ovšem s přibývajícími proudy a nasazením výškové techniky se začaly zásoby vody rychle snižovat. I čerpací stanoviště u místní požární nádrže se začalo jevit jako nedostačující. Byla zřízena další dvě čerpací stanoviště na okolních rybnících, odkud byla dodávka vody zajištěna kyvadlově velkoobjemovými CAS. Vzhledem k zajištění bezpečnosti na silnici č. I/35 byla vyrozuměna Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje se žádostí o údržbu komunikace a Policie ČR pro bezproblémový pohyb CAS v prostoru čerpacího stanoviště u silnice I. třídy v obci Sadová.

V době zásahu byly svolávány operativní porady mezi štábem VZ a vedením společnosti k upřesnění dalšího postupu hasebních a likvidačních prací a sjednocení informací podávaných sdělovacím prostředkům. Stykem s médii byl pověřen ředitel HZS Královéhradeckého kraje. Porad se dále účastnili ředitel územního odboru, náčelník štábu (řídící důstojník) a členové štábu společně s pracovníkem ZZP.

V 10.27 hodin bylo zastaveno šíření požáru směrem ke tkalcovně, požár byl lokalizován, SaP byly postupně přesouvány na dohašování ohnisek požáru a likvidaci nad prostorem kanceláří, ze kterých byl evakuován cenný materiál. V této části byla rozebrána část střešní konstrukce a ve 13.27 hodin byla nahlášena likvidace požáru v tomto úseku.

V odpoledních hodinách se na místo zásahu dostavili zástupci MV-generálního ředitelství HZS ČR.

Likvidace požáru

Po 16.00 hodině bylo rozhodnuto o zrušení kyvadlové dopravy vody a zachování místní hydrantové sítě a doplněných zdrojů vody v areálu. Byly přeskupeny SaP na dohašování doutnajících ohnisek. K likvidaci požáru byly určeny jednotky ze stanic Hořice a Jičín, jednotka SDH obce Hořice a jednotka HZS podniku (místní požární hlídka).

Dne 23. prosince 2012 byla svolána v dopoledních hodinách schůzka vedení společnosti, pracovníků ZPP (ÚO Jičín, ředitelství HZS Královéhradeckého kraje, MV-generálního ředitelství HZS ČR a TÚPO Praha), vyšetřovatelů OKTE Policie ČR a příslušníků ZÚ HZS ČR pro stanovení dalšího postupu likvidačních prací, kterou koordinoval řídící důstojník ÚO Jičín.

Dohašování pokračovalo ještě do ranních hodin 24. prosince 2012, kdy byl v dopoledních hodinách proveden závěrečný průzkum a místo zásahu předáno zástupci firmy.

Na likvidaci požáru bylo nasazeno celkem 17 jednotek PO (4 jednotky HZS ČR, jednotka HZS podniku a 12 jednotek SDH obcí), v době lokalizace bylo nasazeno celkem 14 proudů C 52 a tři proudy z AP. Celkem zasahovalo 139 hasičů a spotřeba vody činila 762 300 litrů.

Příčina vzniku požáru a následky

Podle svědeckých výpovědí byla jako hlavní a jediná verze označena technická závada na zářivkovém osvětlení, u něhož došlo k zahoření a následnému vzniku požáru. Požárem byl zcela zničen prostor přípravny a expedice hotových výrobků a část skladů ve druhém nadzemním podlaží. Předběžná škoda byla stanovena na přibližně 250 milionů Kč. Úspěšným zásahem se podařilo uchránit více než polovinu haly, přestože v hale nebyly žádné požárně dělicí konstrukce, uchráněné hodnoty byly vyčísleny na minimálně 350 milionů Kč. Pro další provoz bylo podle vyjádření vedení společnosti uchráněno 90 % výroby, rozhodující část, nutná pro další chod firmy, a společnost zaměstnávající 386 zaměstnanců obnovila výrobu již po šesti pracovních dnech.

Specifika zásahu

Pozitiva

účelné a efektivní nasazení SaP, zejména AP 54,
spolupráce s vedením firmy a provozními techniky,
podpora OPIS a KOPIS štábu VZ a zasahujícím jednotkám PO,
spolupráce se Správou a údržbou silnic Královéhradeckého kraje, Policií ČR, Vodohospodářskou obchodní společností, a.s., a starostou města Hořice,
dostatečná zásoba hasebních látek (požární nádrže, hydrantová síť, kyvadlová doprava vody),
dobré dopravní řešení v areálu firmy – zpevněné komunikace po obvodu haly,
jednotnost v předávání informací o požáru sdělovacím prostředkům včetně tiskových zpráv,
u zásahu došlo pouze k lehkému zranění člena jednotky SDH obce.

Negativa

vysoká rychlost šíření požáru (uskladněná příze, usazený prach),
vysoká intenzita sálavého tepla,
možnost rozšíření požáru v hale bez požárně dělicích konstrukcí,
povětrnostní podmínky (sníh a mráz).

mjr. Ing. Ladislav OBORNÍK, foto Tomáš VÍTEK, mapa nasazení sil a prostředků ppor. Petr JINDRA, HZS Královéhradeckého kraje

 

vytisknout  e-mailem