Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XII ČÍSLO 11/2013

V tematickém bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme zásah na neobvyklý požár automobilu v mycí lince, přinášíme závěry konference Mosty 2013, seznamujeme s kampaní na ochranu proti úniku nebezpečných plynů a požárům, možnostmi hašení požárů velkokapacitních skladovacích nádrží s ropou, a přibližujeme provádění zkoušek požárních automobilových žebříků v TÚPO Praha. V části věnované IZS se zaměřujeme na aktivity Českého červeného kříže, představujeme Zdravotnickou záchrannou službu Ústeckého kraje a seznamujeme s výstupy konference Medicína katastrof. Závěry konference Aspekty práce pomáhajících profesí (AWHP) a konference Krizový management 2013 najdete v části věnované OCHRANĚ OBYVATELSTVA a KRIZOVÉMU ŘÍZENÍ. V závěrečném bloku přinášíme zpravodajství z jubilejního veletrhu Pragoalarm 2013, uveřejňujeme výsledky ankety o nejlepšího sportovce rezortu Ministerstva vnitra za rok 2013 a přinášíme zpravodajství o úspěchu reprezentace HZS ČR v požárním sportu na mistrovství světa v Jižní Koreji.  

Povinností i posláním profesionálních a dobrovolných hasičů České republiky je záchrana lidských životů. Charakter některých situací, k jejichž řešení jsou přivoláváni, si často vyžaduje nasazení vlastních životů zachraňujících hasičů. Pak již záleží na dané situaci, soudržnosti celého týmu i odborných znalostech a zkušenostech každého z nich, zda se vše podaří. Kromě profesionálů však dokáží častokrát adekvátním jednáním zachránit život ohroženého člověka i obyčejní občané - laici, kteří k tomu nebyli vyškoleni. O to víc takový čin překvapí a potěší, pokud se v kritické situaci dokáže správně zachovat malé dítě.

Všechny takové činy, ať už laiků nebo profesionálů, si zaslouží velké uznání. Toho se jim dostalo dne 24. října 2013 v sále Trojského zámku v Praze. Ministr vnitra Mgr. Martin Pecina, MBA a generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu předali kromě jiných ocenění i 26 medailí HZS ČR Za statečnost.

Největší a právem zaslouženou pozornost vzbudilo ocenění nejmladšího z přítomných – teprve dvanáctiletého Miroslava Svobody ze Slatinic na Olomoucku. Mladému zachránci se podařilo v červnu loňského roku vynést svoji roční sestřičku z hořícího domu a přivolat pomoc. Za svůj čin obdržel medaili HZS ČR Za statečnost, kterou mu osobně předal ministr vnitra. „Věděl jsem, že jsme doma sami se sestřičkou, takže když jsem ucítil kouř a zjistil, že v kuchyni hoří, odnesl jsem ji okamžitě ven do bezpečí. Bál jsem se, protože uvnitř už bylo hodně kouře a nemohli jsme dýchat. Venku jsem uviděl pošťáka, který jel okolo, tak jsem ho požádal, aby zavolal hasiče,“ vyprávěl svůj příběh Mirek, který přesto, že měl velký strach, by v další podobné situaci podle svých slov reagoval stejně. Profese hasiče ho ale v budoucnu neláká.

Velkou dávku osobní odvahy vyžadovalo splnění rizikového příkazu při zásahu hasičů v únoru letošního roku ve Frenštátě pod Radhoštěm. Výbuch plynu značně poškodil panelový dům, který se částečně zřítil a hořící plyn i nadále vybuchoval a ohrožoval záchranáře při záchraně osob uvězněných v domě. Příkaz představoval pro tři hasiče uzavření hořícího plynu ve sklepě domu, který byl velmi staticky narušený. „Takový příkaz určitě nebývá běžný, ale situace byla velmi složitá a výjimečná. Úkol nás sice ohrožoval, ale bylo nutné zachránit uvězněné lidi. Strach jsme moc nepociťovali, adrenalin ho potlačil. Mohli jsme se ale na sebe stoprocentně spolehnout a příště bychom do toho šli určitě znovu,“ uvedli nstržm. Tomáš Vykydal, nprap. Marcel Stacha a nstržm. Miroslav Malý z HZS Moravskoslezského kraje.

Profesionální připravenost i schopnosti správného rozhodování prověřily u tisíců hasičů v letošním roce červnové povodně, které si vyžádaly stovky zásahů. Aktéři nejnáročnějších z nich byli za své služby při záchraně osob oceněni medailí HZS ČR Za statečnost, kterou převzalo v souvislosti se zmíněnými událostmi celkem 20 příslušníků HZS krajů. Jednalo se nejen o přímou záchranu osob v nouzi, ale i obrovské nasazení hasičů při odbavování tisíců tísňových hovorů na linkách 112 a 150 a s tím související náročnou koordinaci tisíců událostí, budování protipovodňových opatření, zajištění nouzového přemostění rozvodněných toků, zpevňování hrází, které hrozily protržením, zajištění týlového zabezpečení, řízení likvidačních prací a odstraňování následků povodní, příkladnou spolupráci se starosty postižených obcí, leteckou záchranu osob ze zatopených objektů a záchranu osob z trosek zřícených objektů.

Jedněmi z oceněných byli i příslušníci HZS Jihočeského kraje, kteří byli přivoláni k evakuaci osob z chatové oblasti, která byla odříznuta od okolí silně rozvodněným potokem. Nakonec bylo nutné zásah provést s použitím lanových traverzů a člunu. Silný proud znamenal pro zasahující příslušníky bezprostřední ohrožení. „Člověk nikdy neví, co voda provede. Zasahoval jsem už při povodních v roce 2002, takže nějaké zkušenosti mám. Při této situaci šlo o čas, kolegové chtěli k evakuaci přivolat vrtulník, ale to by trvalo moc dlouho, takže jsme museli využít jen toho, co jsme měli s sebou. Největší pomoc znamenalo to, že jsme si mohli s kolegy všichni důvěřovat,“ uvedl nprap. Radek Kümmel z HZS Jihočeského kraje.

kpt. Mgr. Jana KEMROVÁ, MV-generální ředitelství HZS ČR, foto Milan VÁVRŮ

vytisknout  e-mailem