Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XII ČÍSLO 10/2013

V tematickém bloku zaměřeném na POŽÁRNÍ OCHRANU analyzujeme zásah na požár rodinného domu v obci Sýkořice v okrese Rakovník, způsobený výbuchem plynu unikajícího z tlakové lahve umístěné v zaparkovaném automobilu a přinášíme zpravodajství z konference Požární ochrana 2013. V části IZS hodnotíme cvičení TARANIS 2013, seznamujeme s novou typovou činností složek IZS „Reakce na chemický útok v metru“ a také s možnostmi systému eCall. Další díl seriálu o ochraně dýchacích cest a závěry XX. ročníku Mezinárodní konference o separační chemii a analýze toxických látek jsou náplní části časopisu věnované OCHRANĚ OBYVATELSTVA. V bloku KRIZOVÉ ŘÍZENÍ informujeme o zkušenostech ze cvičení krizových štábů v Olomouckém kraji a seznamujeme také s výstupy konference Metody a postupy ke zkvalitnění výuky krizového řízení a přípravy obyvatelstva na řešení krizových situací. V závěrečném bloku se zaměřujeme například na možnosti spolufinancování složek IZS úhradou nákladů za zásah jednotky PO.  

Dne 8. srpna 2013 bylo v 15.39 hodin na krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje přijato oznámení o rozsáhlém požáru rodinného domu v obci Sýkořice (okr. Rakovník). Kvůli vysoké intenzitě požáru se oheň téměř okamžitě z obytného automobilu rozšířil i na střechu domu. Zásah velmi komplikovalo složité rozebírání střešní konstrukce. Oheň, který způsobil škodu za šest milionů korun, likvidovalo celkem deset jednotek požární ochrany.

Popis objektu

1310-04a.jpg
Šlo o rodinný dům se dvěma nadzemními podlažími ve tvaru T o půdorysných rozměrech 25 m x 16 m. Položení základního kamene se datuje k 15. století. Od této doby byl dům postupně rozšiřován a zvětšován. Nosné konstrukce se skládaly z lehčených betonů, kamenného a cihelného zdiva. Klasická sedlová střešní konstrukce se skládala ze sádrokartonu, parotěsné folie, izolace, prken, střešní lepenky a šindele. Stavební konstrukce je hodnocena jako smíšená hořlavá. Dům je situován na odlehlém místě, přibližně 3 km od obce Sýkořice a vede k němu úzká nezpevněná cesta podél řeky Berounky. Samotný dům je postaven v zalesněném svahu.

Průběh zásahu

Na místo požáru byla v prvním stupni požárního poplachu vyslána jednotka ze stanice Stochov s CAS 15 a jednotky SDH obcí Sýkořice s CAS 25 a Zbečno s 2 x CAS 32. Událost byla zároveň předána Policii ČR a zdravotnické záchranné službě. Během jízdy jednotek PO k místu zásahu byl požár několikrát oznámen na tísňovou linku s upřesňujícími informacemi. Vzhledem k hlášenému rozsahu a vzdálenosti byly na místo požáru vyslány jednotka ze stanice Beroun s CAS 20, CAS 30, a jednotky SDH obcí Chyňava s CAS 25, CAS 32 a Roztoky s CAS 32. Dále byl operačním důstojníkem vyrozuměn velitel čety, řídicí důstojník a příslušník pro zjišťování příčin vzniku požárů. V rozmezí tří minut se na místo události dostavily jednotky SDH obcí Sýkořice, Zbečno a jednotka ze stanice Stochov. Prvotním průzkumem bylo zjištěno, že požárem je zcela zasažen zaparkovaný obytný automobil, ve kterém došlo k iniciaci unikajícího plynu. Intenzita požáru byla tak vysoká, že se požár během několika minut rozšířil přes naskladněné dřevo na střešní konstrukci domu. Jednotka stanice Stochov provedla průzkum domu v dýchacích přístrojích a zároveň vytvořila jednoduchý proud C 52 od CAS 15, který nasadila do zasažené podkrovní části domu. V 16.11 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na pokyn velitele zásahu (VZ) jednotka SDH obce Zbečno vytvořila od CAS 15 dopravní vedení s rozdělovačem a první útočný proud C 52 směřovaný na podbití střechy a požár automobilu. Jednotka SDH obce Sýkořice vytvořila u řeky Berounky čerpací stanoviště. Rozebírání střešní konstrukce z půdního prostoru se neosvědčilo, proto hasiči přistoupili k zásahu z vnější strany za použití řetězových motorových pil a nastavovacích žebříků. VZ si na místo požáru vyžádal protiplynový hasicí automobil ze stanice Kladno, pohotovost rozvodných závodů a týlové zabezpečení. Na místě události byly v tu dobu jednotky SDH obcí Chyňava, Roztoky a jednotka ze stanice Beroun. Jednotkami PO byl vytvořen druhý útočný proud C 52, další dopravní vedení B 75 s rozdělovačem se dvěma proudy C 52 od CAS 15 a čerpací stanoviště. Během zásahu byly v přístřešku nalezeny dvě tlakové lahve, které byly po ochlazení vyneseny na volné prostranství.

Rozebírání střešní konstrukce

Rozebírání střešní konstrukce bylo značně složité. Samotná výška střešní konstrukce neumožňovala prořez až k sádrokartonu, navíc docházelo k zalepení lišt modifikovaným asfaltem z lepenek a ztupení řetězů o drcený písek na krytině. Odkrývání bylo zdlouhavé, proto byla situace na místě zásahu přehodnocena a přes KOPIS byl na místo vyžádán vidiový kotouč. Během hledání alternativního řešení vznesl operační důstojník dotaz k HZS hl. m. Prahy o vhodnosti použití vysokotlakého řezacího zařízení Cobra. Vzhledem ke složení střešní konstrukce zařízení doporučeno nebylo. Vidiový kotouč se ukázal jako nejlepší varianta rozebírání střešní konstrukce s velkým množstvím lepenky.

Lokalizace požáru

Požár obytného automobilu byl zlikvidován a jednotky PO dále postupovaly v odkrývání ohnisek v naskladněném dřevu. VZ si na místo události vyžádal jednotku PO s dýchacími přístroji, včetně nositelů k vystřídání zasahujících hasičů a osvětlovací balon. Na místo požáru byla vyslána jednotka SDH obce Lhota s CAS 32 a DA 10. Hasiči vytvořili kotoučovou pilou několik proluk ve střešní konstrukci za neustálého monitorování termokamerou a ve 20.13 hodin byl požár lokalizován.

Likvidace požáru

Po lokalizaci požáru byl ukončen druhý stupeň požárního poplachu, byla zrušena čerpací stanoviště a jednotky PO se soustředily na dohašování doutnajících ohnisek. Po závěrečném průzkumu a přirozeném odvětrání celého objektu byla ve 21.29 hodin ohlášena likvidace požáru. Na místě události byla ponechána na dohlídku místní jednotka PO a poté bylo místo zásahu předáno majiteli.

Během zásahu byla na stanici Beroun v záloze jednotka SDH obce Králův Dvůr s VEA a CAS 20. Na stanici Stochov byla v záloze jednotka SDH obce Žilina s CAS 32.

Na likvidaci požáru bylo nasazeno 10 jednotek PO, z toho tři jednotky profesionálních a sedm jednotek dobrovolných hasičů.

Příčina vzniku požáru

Jako příčina vzniku požáru byla stanovena iniciace unikajícího plynu z tlakové lahve k plynové chladničce (umístěná v obytném automobilu), která pro svou funkčnost využívá neustále otevřený plamen. Požárem byla způsobena škoda za šest milionů Kč, uchráněné hodnoty činily tři miliony Kč.

Specifika zásahu

Pozitiva
přítomnost vodního zdroje v blízkosti místa zásahu,
dobrá spolupráce složek IZS,
rychlé odpojení elektrické energie.

Negativa
přítomnost tlakových lahví,
obtížná cesta k místu zásahu,
nedostatečné nástupní plochy pro mobilní požární techniku,
vysoká lineární rychlost šíření požáru ve střešní konstrukci,
vedení elektrické energie na plášti budovy,
nevybavenost jednotek PO vidiovým kotoučem,
pozdní výjezd místní jednotky PO, nevybavenost dýchacími přístroji,
povětrnostní podmínky (teplota nad 30 °C).

nstržm. Ing. Martin VONDRA, HZS Středočeského kraje, foto archiv HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem